Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-06-13

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

ΚΥΠΕ - 13/6/2000 Η εμπλοκή που παρατηρήθηκε χθες βράδυ στην έκδοση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ κυριαρχεί σήμερα στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων. Αλλα θέματα με τα οποία ασχολείται ο Τύπος είναι η παραβίαση του FIR Λευκωσίας από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, τα αποτελέσματα των εκλογών για την Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών, η στάση που θα διαμορφώσουν σήμερα τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ για την αύξηση στην τιμή των καυσίμων και η μέθοδος της τηλεϊατρικής που άρχισε να χρησιμοποιείται από χθες στην Κύπρο.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Εμπλοκή στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το ψήφισμα" γράφει ότι "εμπλοκή προέκυψε ψες στις διαπραγματεύσεις για την έγκριση ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για άλλους έξι μήνες, αφού όπως μεταδόθηκε χθες από τη Νέα Υόρκη η έκδοση ψηφίσματος που αναμενόταν χθες το βράδυ αναβλήθηκε και το σκληρό παζάρι θα συνεχιστεί και τις επόμενες ώρες". Αλλού γράφει ότι τα αποτελέσματα των εκλογών για την Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών προκάλεσαν την "οργίλη" αντίδραση πολλών στελεχών.

Η "Μάχη" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Αδιέξοδο, πισώπλατες μαχαιριές από τα Ηνωμένα Εθνη" γράφει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας ανέβαλε χθες για 36 ώρες την απόφαση για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ "για να βρεθεί έξοδος από το αδιέξοδο στο οποίο οδήγησε τα πράγματα η Γραμματεία των ΗΕ", αδιέξοδο που δημιουργήθηκε από μια αναφορά που συνιστά έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους. Αλλού αναφέρεται στο θάνατο του δημοσιογράφου Γιώργου Παπακυριακού, σε ηλικία 76 χρονών, ύστερα από μακρά ασθένεια.

Ο "Πολίτης" με κύριο τίτλο "Κύριε Ρολάνδη, πατώσαμε" γράφει ότι το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών με έκθεσή του αναφέρει ότι η προβολή των καλλιστείων από τα ξένα ΜΜΕ ήταν από περιορισμένη ως ανύπαρκτη και γι' αυτό και τα 4,5 εκατομμύρια λίρες που δαπανήθηκαν για προβολή της Κύπρου στο εξωτερικό ως τουριστικού προορισμού φαίνεται ότι δεν θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα. Αλλού αναφέρει ότι "αδυσώπητος πόλεμος μέχρις εσχάτων έχει ξεσπάσει και εξελίσσεται στη Λεμεσό μεταξύ ιδιοκτητών υπεραγορών με σκοπό να επικρατήσει ο ένας του άλλου".

Η "Σημερινή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Αδιέξοδο στον ΟΗΕ" γράφει ότι διπλωματικό αδιέξοδο προέκυψε χθες στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα να αναβληθεί για 24 τουλάχιστον ώρες η έκδοση του ψηφίσματος και του "addendum", της προσθήκης δηλαδή για την ανανέωση της θητείας των κυανοκράνων στην Κύπρο. Αλλού γράφει ότι τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ αναμένεται να αποφασίσουν σήμερα για τη στάση που θα κρατήσουν στο θέμα της αύξησης στην τιμή των πετρελαιοειδών.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Επικίνδυνες περιπλοκές" ότι η επιμονή της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών σε ανορθόδοξες διαδικασίες σε σχέση με την προσθήκη (addendum)στην έκθεση Ανάν, έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τις διεργασίες με αποτέλεσμα να αναβληθεί η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Σε άλλο θέμα σημειώνεται ότι τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου F16 και F4 μέσα σε μια μόνο ημέρα προέβησαν σε μαζικές και επανειλημμένες παραβιάσεις του κυπριακού FIR που έφτασαν το συνολικό αριθμό των 44 αεροσκαφών.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Συνεχίζεται σήμερα η μάχη για το addendum" γράφει ότι σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν χθες οι έντονες συζητήσεις στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών αναφορικά με το addendum και το περιεχόμενό του. Αλλού γράφει να εξεταστούν "οι σκόπιμες και επιλεκτικές διαρροές του ανακριτικού έργου για το παραστρατιωτικό επιτελείο τόσο προς ορισμένα στελέχη του ΔΗΣΥ όσο και προς τα ΜΜΕ, ζητεί με επιστολή του προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης ο βουλευτής του ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις Κώστας Παπακώστας".

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι ομάδα πιστών από την Πάφο ζήτησε την απομάκρυνση του Μητροπολίτη τους, ισχυριζόμενοι ότι αυτός ενδιαφέρθηκε περιοσσότερο για τις επιχειρήσεις της Εκκλησίας παρά για τα πνευματικά του καθήκοντα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι για πρώτη φορά, οι γιατροί στην Κύπρο θα μπορούν να συμβουλεύονται συναδέλφους τους που βρίσκονται σε άλλες χώρες μέσω μιας διαδικασίας ψηφιακής τηλεοπτικής σύσκεψης, του συστήματος τηλεϊατρικής, που εγκαταστάθηκε στο Μακάρειο Νοσοκομείο στη Λευκωσία.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΦΖ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 13 June 2000 - 6:24:10 UTC