Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-06-09

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 9/6/2000 Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και οι παρασκηνιακές κινήσεις ενόψει του τρίτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, η χθεσινή επανεμφάνιση της 17Ν στην Αθήνα και οι αντιδράσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, η εκκλησιαστική κρίση, τα κέρδη των εταιρειών πετρελαιοειδών και το πρόβλημα ναρκωτικών στην Κύπρο είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια", κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο "Η Ελλάδα στο στόχαστρο", γράφει ότι μετά την εκτέλεση του Βρετανού Στρατιωτικού Ακολούθου Στήβεν Σόντερς από την οργάνωση "17Ν" χθες στην Αθήνα, "οι αντιδράσεις από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ ήσαν εντονότατες και το βρετανικό ΥΠΕΞ προχώρησε στην έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας" καλώντας εμμέσως τους Βρετανούς να μην επισκέπτονται την Ελλάδα. Αλλού γράφει για την κρίση στους κόλπους της Εκκλησίας με τις κατηγορίες κατά του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου και για υποψίες που διατυπώνονται ότι τις κατηγορίες υποκινεί ο Πάφου Χρυσόστομος.

Η "Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ανθρωποκυνηγητό" υποστηρίζει ότι η δολοφονία του Σόντερς έγινε από πράκτορες της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ και πως αυτή η πράξη δεν είναι παρά μια προβοκάτσια εκ μέρους της Τουρκίας προκειμένου να πληγούν τα συμφέροντα της Ελλάδας. Σε άλλη θέση γράφει για "χρηματιστηριακή κομπίνα" με θύματα έναν εκτελωνιστή και έναν ιατρό και που αφορά υπόθεση απάτης σχετικά με μετοχές αξίας 365.500 λιρών. Για την υπόθεση αυτή έχουν ήδη συλληφθεί και τελούν υπό κράτηση τρία πρόσωπα από τη Λευκωσία, ενώ η διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίζεται.

Η εφημερίδα "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Κέρδη χωρίς έλεγχο στα καύσιμα" γράφει ότι οι εταιρείες καυσίμων παρουσίαζαν λογαριασμούς που γίνονταν αποδεκτοί χωρίς κανένα έλεγχο όπως προκύπτει από δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου χθες στη Βουλή ότι το Υπουργείο αποδέκτηκε έλλειμμα μόνο 1,5 εκ. αντί 5,8 εκ. που είχε παρουσιαστεί. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η Βουλή τροποποίησε το άρθρο του Ποινικού Κώδικα και απάλειψε δύο επίμαχες πρόνοιες για το θέμα της ομοφυλοφιλίας, που δεν ικανοποιούσαν το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η "Σημερινή" έχει κύριο θέμα τον τρόπο καθορισμού της τιμής πώλησης καυσίμων στην Κύπρο και, κάτω από τον τίτλο "Κρυφά κέρδη", αναφέρεται στα όσα λέχθηκαν κατά τη χθεσινή συζήτηση του θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου. Οπως γράφει έγιναν αναφορές για κέρδη των εταιρειών πετρελαιοειδών πέραν του καθορισμένου 12% και βουλευτές επεσήμαναν την έλλειψη κρατικού ελέγχου και την αναποτελεσματική λειτουργία του όλου συστήματος. Αλλού γράφει για την πρόθεση της Πολιτείας να ιδρύσει Αντιναρκωτικό Συμβούλιο και για τις σκέψεις και προτάσεις αρμόδιων φορέων για τον τρόπο λειτουργίας του.

Ο "Φιλελεύθερος", στο κύριο θέμα με τίτλο "Απειλούνται υποτροπές", γράφει για το "έντονο παρασκήνιο που βρίσκεται σε εξέλιξη" για το Κυπριακό, τόσο στην έδρα του ΟΗΕ, όσο και σε πρωτεύουσες χωρών που έχουν σχέση με το ζήτημα. Εκτός από την προετοιμασία του τρίτου γύρου των συνομιλιών, γράφει η εφημερίδα, οι διπλωμάτες ασχολούνται και με το θέμα ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και την απαίτηση της τουρκικής πλευράς για "χωριστή συμφωνία". Σε άλλη θέση γράφει για την ανεύρεση όπλου από την Αστυνομία σε σπίτι στη Λεμεσό και για τις εκτιμήσεις αστυνομικών ότι το όπλο αυτό επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί για εγκληματικές ενέργειες.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Λειτουργική συμφωνία θέλει ο Ντενκτάς" γράφει ότι η τουρκική διπλωματία προωθεί τη συμπερίληψη προσθήκης (addendum) στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο και τη σύναψη ξεχωριστής συμφωνίας του ψευδοκράτους με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ με στόχο να αναβαθμιστεί το ψευδοκράτος. Αλλού αναφέρει ότι ο πρώην αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Δημήτριος Δήμου έθεσε δύο προϋποθέσεις για να δώσει κατάθεση στη διερευνώμενη υπόθεση για ύπαρξη "παραστρατιωτικού επιτελείου" και σημειώνει ότι την ερχόμενη βδομάδα ο Γενικός Εισαγγελέας αναμένεται να εκδώσει το δικό του πόρισμα.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" προβάλλει στο κύριο άρθρο της τη δολοφονία του Βρετανού διπλωμάτη στην Αθήνα. Στην πρώτη σελίδα αναφέρεται επίσης στη δήλωση-απολογία του Χωρεπισκόπου Κιτίου Χρυστοστόμου για τα σκάνδαλα που ταλανίζουν την Εκκλησία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου επέστρεψε χθες από το Λονδίνο όπου είχε υποβληθεί σε εγχείρηση για αφαίρεση καλοήθους όγκου από τον εγκέφαλο και σύμφωνα με την προσωπική γιατρό του θα μπορέσει να επιστρέψει στα καθήκοντά του μετά την ανάρρωσή του, που σε τέτοιες περιπτώσεις είναι περίπου έξι βδομάδες.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "Cyprus Weekly" προβάλλει στην πρώτη σελίδα τις καταδικαστικές δηλώσεις για τη δολοφονία του Βρετανού στρατιωτικού ακολούθου στην Αθήνα. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τις επαφές του Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ στην Κύπρο, ο οποίος διαβίβασε την επιθυμία του Λονδίνου για ουσιαστικές συνομιλίες που θα οδηγήσουν σε συνολική λύση του Κυπριακού.

(ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΝΜΑ/ΜΑ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 9 June 2000 - 7:24:10 UTC