Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-06-07

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(O1) Aνασκόπηση Κυπριακού Τύπου

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου 06.06.2000 Οι εξελίξεις στην υπόθεση "παραστρατιωτικού επιτελείου" μετά την ανακριτική κατάθεση χθες του συνταγματάρχη Αβραάμ Μαραγκού και οι εξελίξεις στο Κυπριακό ενόψει και του τρίτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών είναι τα κύρια θέματα που προβάλλουν σήμερα πρωτοσέλιδα οι κυπριακές εφημερίδες. Προβάλλονται επίσης η δίκη του Μητροπολίτη τέως Λεμεσού, η αύξηση στα καύσιμα και το θέμα των πιλότων των Κυπριακών Αερογραμμών.

Η "Αλήθεια" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Στο εδώλιο τώρα ο Μαραγκός" γράφει ότι το "πολύκροτο σίριαλ", παίρνει νέα τροπή, αφού ο συνταγματάρχης Αβραάμ Μαραγκός, που είχε δημοσιοποιήσει μέσω του βουλευτή του ΑΚΕΛ Κώστα Παπακώστα τα έγγραφα περί ύπαρξης "παραστρατιωτικού επιτελείου", φέρεται να έχει παραδεχθεί ότι ο ίδιος πρόσθεσε κάποια στοιχεία στα έγγραφα. Σε άλλο σημείο γράφει ότι με τις χθεσινές του δηλώσεις ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου έδωσε σαφή απάντηση σε κινδυνολογίες που διατυπώθηκαν σε βάρος της Γραμματείας του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας διασκεδάζοντας τις εντυπώσεις ότι υποσκάπτεται η Ε/κ πλευρά και προωθείται τουρκική λύση στο Κυπριακό.

"Η Μάχη" προβάλλοντας επίσης πρωτοσέλιδα τα περί "παραστρατιωτικού επιτελείου" κάτω από τον τίτλο "Μπούμεραγκ" γράφει ότι η Αστυνομία κάλεσε χθες το απόγευμα για ανάκριση το Συνταγματάρχη Μαραγκό ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, παραδέχθηκε χειρόγραφες σημειώσεις σε δύο από τα έγγραφα που κατέχουν οι αρχές και προσθέτει ότι όλα τα στοιχεία που προέκυψαν θα τεθούν σήμερα ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα. Αλλού αναφέρεται στην έναρξη χθες της εκδίκασης της υπόθεσης του Μητροπολίτη τέως Λεμεσού και γράφει ότι το Δικαστήριο όρισε τη συνέχισή της για τις 13 Νοεμβρίου 2000.

Ο "Πολίτης" έχει κύριο τίτλο "Κολοσσός Μάρκετιγκ ανέλαβε το Κυπριακό" και γράφει ότι η κυβέρνηση αλλάζει κατεύθυνση στο ζήτημα της διαφώτισης για το Κυπριακό και με την πρόσληψη συγκεκριμένου Οίκου στρέφεται πλέον απευθείας προς την αμερικανική κυβέρνηση, το Κογκρέσο, τις δεξαμενές σκέψεις και την ακαδημαϊκή κοινότητα, μετατοπίζοντας την προσπάθεια που κατά βάση ήταν στραμμένη στον τομέα των λόμπι. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο Μητροπολίτης Λεμεσού κατέθεσε χθες πιστοποιητικά γεννήσεως των δύο παιδιών που φέρεται να απόκτησε Αρχιμανδρίτης με νεαρή από τη Λεμεσό.

"Η Σημερινή" με τίτλο "Πλαστά έγγραφα" αναφέρεται σε "δραματική" τροπή στο θέμα του "επιτελείου" και επικαλούμενη πληροφορίες της γράφει ότι η Νομική Υπηρεσία μελετούσε, μέχρι αργά χθες, θέμα σύλληψης του συνταγματάρχη Μαραγκού για διευκόλυνση των ανακρίσεων, σημειώνοντας ότι μέχρι χθες ανακρίθηκαν 40 περίπου άτομα, ανάμεσα στα οποία και αρκετοί εν ενεργεία αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς. Αλλού γράφει ότι η έκθεση της τριμερούς επιτροπής του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής "καίει" γιατρό και προσθέτει ότι παραδόθηκαν στη Γενικό Ελεγκτή οι απαντήσεις που είχε ζητήσει αναφορικά με την απόκρυψη 18.000 λιρών από γιατρό του Ιδρύματος.

"Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Προάγουν 'μερική αναγνώριση'" γράφει ότι είναι σαφής η στροφή κέντρων αποφάσεων προς την τουρκική θέση για αναγνώριση των λεγόμενων "πραγματικοτήτων" στο νησί και επικαλούμενος πληροφορίες του γράφει ότι ξένοι μεσολαβητές επαναφέρουν τη θεωρία "έδαφος έναντι κυριαρχίας" ενώ παράλληλα προσεγγίζουν "με κατανόηση" τη θέση του Ραούφ Ντενκτάς για ύπαρξη δύο οντοτήτων στην Κύπρο. Σε άλλο σημείο γράφει ότι ρευστά παραμένουν τα πράγματα στο θέμα των καυσίμων ως προς το τι θα αποφασίσει αύριο το Υπουργικό Συμβούλιο και προσθέτει πως σήμερα πραγματοποιείται καθοριστικής σημασίας συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Υπουργό Εμπορίου.

Η "Χαραυγή" έχει πρωτοσέλιδο τίτλο "Οπισθοδρόμηση λόγω των ξένων" και προβάλλει δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια μετά από συνάντησή χθες με τον πρώην ειδικό εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ με τις οποίες αποδίδει την οπισθοδρόμηση τόσο στη δράση του διεθνούς παράγοντα αλλά και σε μια "αδράνεια", κατά την έκφρασή του της δικής μας πλευράς. Σε άλλο σημείο αναφερόμενη επίσης στο Κυπριακό η εφημερίδα γράφει ότι το νέο "πήγαινε-έλα" των μεσολαβητών για το Κυπριακό, ενόψει του τρίτου γύρου των συνομιλιών, αρχίζει υπό τη σκιά της αδιαλλαξίας του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" με κύριο τίτλο "Πιλότοι των Κυπριακών Αερογραμμών πληρώνουν την Eurocypria για προαγωγή" γράφει ότι οι πιλότοι των ΚΑ έχουν συμφωνήσει σε μισό εκ. λίρες παραχωρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και χαμηλότερων αρχικών μισθών ως αντάλλαγμα για προαγωγές καπετάνιων στην Eurocypria. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΔΗΚΟ Τάσσου Παπαδόπουλου με τις οποίες υποστηρίζει ότι η Κύπρος θα πρέπει να διαμαρτυρηθεί επίσημα εναντίον του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για δυσφήμηση της οικονομίας της Κύπρου.

(ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 7 June 2000 - 5:24:10 UTC