Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-06-03

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(O1) Aνασκόπηση Κυπριακού Τύπου

(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 3/06/2000 Η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και την κατάσταση στην Κύπρο, η μη έγκριση από τη Βουλή της κυβερνητικής απόφασης για αύξηση στις τιμές των καυσίμων, η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας και οι τελευταίες εξελίξεις στο Χρηματιστήριο, η αντιδικία στους κόλπους της Εκκλησίας, η απόβαση Τούρκων στρατιωτών σε ελλαδικό έδαφος στο πλαίσιο άσκησης του ΝΑΤΟ και οι εξελίξεις σχετικά με τη διερεύνηση υπεξαίρεσης εκατομμυρίων λιρών από τη ΣΠΕ Πολεμιδιών, καθώς και της υπόθεσης "παραστρατιωτικού επιτελείου στο ΔΗΣΥ" είναι μερικά από τα σημερινά θέματα του κυπριακού Τύπου.

Η "Αλήθεια", στο κύριο θέμα της με τίτλο "Αυστηρή περισυλλογή", προβάλλει δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Τάκη Κληρίδη σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λάβει "μέτρα αυστηρής δημοσιονομικής περισυλλογής και λιτότητας" στο πλαίσιο των προσπαθειών για συμμόρφωση προς τις υποδείξεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και για προσαρμογή με τους δείκτες του Μάαστριχτ. Αλλού αναφέρεται στη σημερινή διάσκεψη Τύπου του Υπουργού Αμυνας Σωκράτη Χάσικου για το πόρισμα των ανακρίσεων σχετικά με την υπόθεση "παραστρατιωτικού Επιτελείου στο ΔΗΣΥ".

Η "Μάχη" προβάλλει πρωτοσέλιδα κάτω από τον τίτλο "Η απόβαση της ντροπής" είδηση, συνοδευόμενη με τεράστια ασπρόμαυρη φωτογραφία, για τη χθεσινή απόβαση δύο ταγμάτων ενός αμερικανοτουρκικού υπό αμερικανική διοίκηση και ενός ελληνοϊσπανικού υπό ελληνική διοίκηση στην ακτή της Κυπαρισσίας στην Ελλάδα, στο πλαίσιο άσκησης του ΝΑΤΟ και την παραλληλίζει με την τουρκική εισβολή του 1974. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στο τριήμερο ξεκούρασης του Προέδρου Κληρίδη στην Πάφο.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο "Δεν θα φέρουμε άλλα καύσιμα" ότι την προειδοπόιηση αυτή υπό τύπο απειλής διατύπωσαν χθες οι αντιπρόσωποι των εταιρειών πετρελαιοειδών που εσπευσμένα συναντήθηκαν με τον Υπουργό Εμπορίου Νίκο Ρολάνδη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σκληρά μέτρα εξαγγέλλει ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης για να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και τις καταναλωτικές δαπάνες και για να αυξήσει τα έσοδα του δημοσίου.

Η "Σημερινή" έχει κύριο θέμα την αντιδικία ΔΗΣΥ και Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη για την πορεία των ερευνών για την υπόθεση υπεξαίρεσης έξι εκατομμυρίων λιρών από τη ΣΠΕ Πολεμιδιών και, κάτω από τον τίτλο "ΔΗΣΥ κατά Μαρκίδη" και γράφει ότι ο ΔΗΣΥ χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα εναντίον Γενικού Εισαγγελέα για "αδικαιολόγητη βραδύτητα" και υποψίες για ανώδυνο κλείσιμο. Σε άλλη θέση γράφει για μεγάλο αριθμό παραπονουμένων συνδρομητών της ΑΤΗΚ και για διαμαρτυρίες ότι οι υπηρεσίες που παρέχει η Αρχή στην κινητή τηλεφωνία είναι ανεπαρκείς.

Ο "Φιλελεύθερος", στο πρωτοσέλιδο θέμα με τίτλο "Εντονο διάβημα στα Ηνωμένα Εθνη", αναφέρεται στο περιεχόμενο της έκθεσης του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και για τη δυσαρέσκεια του κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών, που, σύμφωνα με την εφημερίδα, έχει ήδη προβεί σε "έντονο διάβημα" με το οποίο εκφράζεται η δυσφορία της κυπριακής κυβέρνησης. Αλλού αναφέρεται σε έξαρση των κρουσμάτων ιογενούς μηνιγγίτιδας στην Κύπρο κατά τους πρώτους μήνες του 2000, όπως φέρεται να έχει διαπιστώσει το Υπουργείο Υγείας.

Η "Χαραυγή" αναφέρει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Ασκήσεις επί χάρτου.. το οργανόγραμμα" ότι οι ανακρίσεις για το παραστρατιωτικό επιτελείο συνεχίζονται ενώ ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης προσπαθεί ανεπιτυχώς να πείσει ότι δεν συνδέεται με αυτό το κόμμα του και έντεχνα επιδιώκει να στρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης σε άλλα θέματα, ώστε να απαλλαγεί ο ΔΗΣΥ των πόλιτικών του ευθυνών. Αλλού γράφει ότι σε αποκαλύψεις που θα ταρακουνήσουν συνθέμελα την Εκκλησία της Κύπρου, απειλεί να προβεί ο Αρχιμανδρίτης της Λεμεσού, εναντίον του οποίου διατυπώθηκαν ανώνυμες καταγγελίες που τον φέρουν να διατηρεί ερωτικό δεσμό με κοπέλλα με την οποία απέκτησε και δύο κοριτσάκια.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο της θέμα ότι η αύξηση για 29 ώρες στις τιμές των καυσίμων ήταν παράνομη όπως δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού. Σε άλλο θέμα σημειώνεται ότι 400 σχεδόν τουρίστες που έφθασαν χθες από τη Σουηδία πέρασαν από τον έλεγχο διαβατηρίων στο αεροδρόμιο Λάρνακας μόνο σε πεντέμισι λεπτά, καθώς νέες διαδικασίες που εφαρμόζονται μείωσαν το χρόνο αναμονής που μπορεί να διαρκέσει από τριάντα ως σαράντα λεπτά.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Επενδυτική" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Πλησιάζει το μεγάλο 'ναι'" ότι αυτό το μήνα η Τράπεζα Κύπρου θα εξασφαλίσει την έγκριση για εισδοχή στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Αλλού αναφέρεται ότι καζάνι που σιγοβράζει είναι η Ενωση Μελών Χρηματιστηρίων Αξιών Κύπρου και αυτό μετά την πρόταση του ΔΣ της Ενωσης για διαφοροποίηση της διαδικασίας του συστήματος εκκαθάρισης χρηματικών συναλλαγών.

Η εβδομαδιαία οικονομική και πολιτική εφημερίδα "Νέος Τύπος" με κύριο τίτλο "Χωρίς καύσιμα" αναφέρει ότι στο Υπουργικό Συμβούλιο θα τεθεί ξανά την ερχόμενη Τετάρτη το θέμα της τιμής των καυσίμων μετά την προχθεσινή καταψήφιση της κυβερνητικής πρότασης από την ολομέλεια της Βουλής. Σε άλλο θέμα σημειώνεται ότι η γνωστή εταιρεία τηλεπικοινωνιών Panafon ετοιμάζεται να έρθει στην Κύπρο. Συγκεκριμένα στην Κύπρο θα δραστηριοποιηθεί μια νέα εταιρεία στην οποία συμμετέχουν εκτός από την Panafon (που θα ελέγχει το 55%), η Ideal του Ομίλου Λεβέντη, η Ελληνικής Τράπεζα και το συγκρότημα Λανίτη.

Η εβδομαδιαία επιχειρηματική εφημερίδα "Οικονομική" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Τρελό φορτηγό η Efremico (EFR)" ότι η τιμή της μετοχής της Efremico Holdings (EFR) έκανε διπλό limit - up κλείνοντας στις 2, λίρες και 24 σεντ εν μέσω μιας άστατης εβδομάδας μετά την εχθρική προσφορά που δέχθηκε από την Marketrends Financial Services. Αλλού αναφέρεται ότι τον πανικό έχει σπείρει προτεινόμενο νομοσχέδιο που προωθείται από το υπουργείο Οικονομικών με στόχο τον εκσυγχρονισμό της κεφαλαιαγοράς στην Κύπρο, προβλέποντας σκληρούς κανονισμούς και δίδοντας σαρωτικές εξουσίες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΝΜΑ/ΜΧ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 3 June 2000 - 7:24:10 UTC