Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-05-19

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 18/05/20 Οι δηλώσεις του Κοινοτικού Επιτρόπου Γκίντερ Φερχόιγκεν για το Κυπριακό και οι χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, η επίσημη ανακοίνωση της ημερομηνίας έναρξης και του τόπου πραγματοποίησης του τρίτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, η αντιπαράθεση Κυπριανού - Παπαπέτρου σε συνάρτηση και με τη θέση του ΔΗΚΟ στο θέμα του ΦΠΑ, η στρατιωτική άσκηση "Βεργίνα - Τοξότης" και οι χθεσινές δηλώσεις του απερχόμενου προέδρου του Οργανισμού Νεολαίας Ανδρέα Ταλιαδώρου είναι μερικά από τα θέματα με τα οποία ασχολείται ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Με καταψήφιση νόμων απειλεί ο Κυπριανού" ότι οι διαστάσεις που έχει πάρει η συζήτηση γύρω από την υπόσκαψη ή μη του Προέδρου της Δημοκρατίας λόγω της υγείας του, οδηγείται σε καθολική ρήξη των σχέσεων ΔΗΚΟ και κυβέρνησης, καθώς ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ απείλησε χθες για αναθεώρηση της στάσης του ΔΗΚΟ έναντι κυβερνητικών νομοσχέδιων. Αλλού αναφέρει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Τουρκία δοκιμάζει αυτή τη στιγμή τους εταίρους της ΕΕ κατά πόσο μπορεί να προχωρήσει στο δρόμο της προς την Ενωση, χωρίς να νιώθει την υποχρέωση να προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση στο Κυπριακό.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Ετοιμότητα - Εγγύηση" σημειώνει ότι η άσκηση "Βεργίνα - Τοξότης" απέδειξε κι'εμπράκτως χθες ότι "οι αετοί του Αιγαίου" αποτελούν εγγύηση και για το γαλανό ουρανό της Κύπρου. Αλλού αναφέρει ότι έρευνα διεξάγει το γραφείο της Γενικού Ελεγκτή σχετικά με τη διάθεση χρημάτων, τα οποία ξένη φαρμακευτική εταιρεία παραχώρησε στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής για τη διεξαγωγή μελετών για την αποτελεσματικότητα φαρμάκου της που χορηγείται σε ασθενείς με κάτα πλάκας σκλήρυνση.

O "Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Ετοιμάζει πόλεμο" μετά την οξύτατη αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες μεταξύ του Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μιχάλη Παπαπέτρου ο πρώτος φέρεται αποφασισμένος να σκληρύνει τη στάση του έναντι της κυβέρνησης και ως πρώτο μέτρο θα εισηγηθεί σήμερα στην Κοινοβουλυτική Ομάδα του ΔΗΚΟ την καταψήφιση του νομοσχεδίου για αύξηση του ΦΠΑ. Αλλού αναφέρει ότι ο απερχόμενος Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας Ανδρέας Ταλιαδώρος εξαπέλυσε χθες επίθεση εναντίον ανθρώπων οι οποίοι περιβάλλουν τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ υποστηρίζοντας ότι είναι αυτοί που ενήργησαν προς την κατεύθυνση να μην επαναδιοριστεί.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Πυρά κατά ΑΚΕΛ" αναφέρει ότι "άνοιξε χθες πυρ" εναντίον του ΑΚΕΛ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου λίγες μόνο ώρες μετά την "πυροσβεστική" παρέμβαση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, που σκοπό της είχε να δώσει τέλος στη σύγκρουση του Προεδρικού με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού. Σε άλλο θέμα σημειώνεται ότι στις 5 Ιουλίου στη Γενεύη θα διεξαχθεί τελικά ο τρίτος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, όπως ανακοινώθηκε χθες από τον εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη Φρεντ Εκχαρντ.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Διεθνής συμφωνία για λύση" ότι την ύπαρξη διεθνούς συμφωνίας για λύση του Κυπριακού αποκάλυψε ο Κοινοτικός Επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος θεωρεί πως βρισκόμαστε περισσότερο από ποτέ κοντά σε συμφωνία. Αλλού αναφέρει ότι συνολικά έξι δισεκατομμύρια λίρες ήταν το οικονομικό κόστος της εισβολής για τον προσφυγικό κόσμο μέχρι το 1997, όπως προκύπτει από προκαταρκτική μελέτη την οποία ετοίμασε το Πανεπιστήμιο Κύπρου για λογαριασμό του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Σεισμός στο Συναγερμό!" αναφέρει ότι "τη μήνιν της πολιτικής ηγεσίας προκάλεσε χθες η αλαζονεία του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ο οποίος, παρά τις υποδείξεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και τις προτροπές του Προέδρου του ΔΗΣΥ προς τον Γλαύκο Κληρίδη να τον πείσει να τερματίσει τη συζήτηση περί υπόσκαψής του, ο κ. Παπαπέτρου αγνόησε τους πάντες και προέβη χθες σε πιο προκλητικές δηλώσεις, κλιμακώνοντας την ένταση". Σε άλλο θέμα επισημαίνεται ότι αύξηση των επισκεπτών αλλά και των αγοραστών αναμένεται να υπάρξει στη φετινή 25η Διεθνή Εκθεση που θα πραγματοποιηθεί από τις 26 Μαϊου μέχρι τις 4 Ιουνίου.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα ότι η Κύπρος θα καταργήσει τα φορολογικά πλεονεκτήματα που απολαμβάνουν οι υπεράκτιες εταιρείες μέχρι το τέλος του 2005, όπως δήλωσε χθες ο Υπουργός Οικονομικών. Αλλού αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης παρέβλεψε χθες το πρωί τις συμβουλές των γιατρών του, έφυγε από το σπίτι του και πήγε να δουλέψει στο Προεδρικό Μέγαρο για διόμισι ώρες.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 19 May 2000 - 5:24:10 UTC