Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-05-15

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 15/05/2000 Οι εξελίξεις στο Κυπριακό με παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για συνέχιση του διαλόγου, η συνέχιση των προσπαθειών για συναινετική λύση στο θέμα αύξησης του ΦΠΑ και των αντισταθμιστικών μέτρων, οι δραστηριότητες Μητροπολιτών με σχόλια για τη διαδοχή στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, η κατάσταση της υγείας του Προέδρου των ΕΔΗ Γιώργου Βασιλείου και η εκλογή της Μις Υφήλιος 2000 είναι μερικά από τα θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Πρόσκληση Κασουλίδη στον Τζεμ", γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, σχολιάζοντας δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ "με τις οποίες υποστήριζε ότι η συνομοσπονδία είναι λύση ρεαλιστική και ασφάλειας", είπε ότι επανειλημμένα τον κάλεσε - και το ίδιο πράττει και τώρα - να συναντηθούν και να συνομιλήσουν για το Κυπριακό, αλλά μέχρι τώρα η απάντηση ήταν αρνητική. Αλλού γράφει για την ανάδειξη της Μις Υφήλιος που έγινε στο στάδιο "Ελευθερία" στη Λευκωσία, το Σάββατο τα ξημερώματα, με εκλογή της Μις Ινδία Λάρα Ντούτα και για δηλώσεις των διοργανωτών ότι η φετινή υπήρξε η καλύτερη διοργάνωση που έγινε ποτέ.

Το "Θάρρος" με τον τίτλο "Πρώτιστα η επίλυση του Κυπριακού" γράφει στο κύριο θέμα ότι η Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ελισάβετ Παπαζώη προέταξε το Κυπριακό στο πρόγραμμα του ελληνοτουρκικού διαλόγου και ότι, όπως δήλωσε η ίδια, παρά τις αντιδράσεις των Τούρκων "η κινητικότητα που αναπτύσσεται (για επίλυση του Κυπριακού) δρα καταλυτικά στις συζητήσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά το θέμα της ενταξιακής πορείας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση". Αλλού γράφει για τη βελτίωση της υγείας του κ. Βασιλείου, που εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κλινική του Λονδίνου μετά την αφαίρεση όγκου από τον εγκέφαλό του.

Στον "Πολίτη" πρωτοσέλιδη είδηση είναι τα όσα λέγονται και γράφονται για τις προεδρικές εκλογές και για υποψηφιότητες για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κάτω από τον τίτλο "Προεδρολογία με θύματα", η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μιχάλη Παπαπέτρου για κάποιους που επιδιώκουν "υπόσκαψη" του Προέδρου Κληρίδη και γράφει ότι και κ. Κασουλίδης μίλησε για πρόωρη προβολή υποψηφίων με στόχο τη φθορά τους. Αλλού γράφει για τη χθεσινή παρουσία του Μητροπολίτη Κυρηνείας Παύλου στην Πάφο, όπου "λειτούργησε με μαζική παρουσία πιστών" και προέβη σε δηλώσεις και ότι κάποιοι χαρακτήρισαν την εκεί παρουσία του ως "εκστρατεία με στόχο τον αρχιεπισκοπικό θρόνο".

"Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Πυρετός για ΦΠΑ" αναφέρει ότι αναμένεται να είναι καθοριστική η απογευματινή σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων στο κτίριο της Βουλής για την εξεύρεση μιας ευρύτερης συναίνεσης επί των φορολογικών πακέτων της κυβέρνησης. Αλλού γράφει ότι σύντομα θα αποτελούν παρελθόν οι μακρές λίστες για χειρουργικές επεμβάσεις στον κρατικό τομέα από θα αγοράζονται υπηρεσίες από τον ιδιωτικό. Το αρμόδιο Υπουργείο συνέστησε ειδική επιτροπή με σκοπό να μελετήσει τις λίστες και να υποβάλει προτάσεις, αναφέρει η "Σ".

"Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "'Παιχνίδια' με το εμπάργκο" αναφέρει ότι Άγγλοι και Γερμανοί συντάσσονται με την Άγκυρα και κινούνται για την άρση του εμπάργκο στο ψευδοκράτος και ότι άρχισαν ήδη σοβαρές ζυμώσεις για το θέμα στο παρασκήνιο. Αλλού γράφει ότι η εφαρμογή της ενδιάμεσης συμφωνίας που υπέγραψε προ καιρού η κυβέρνηση θα δώσει λύση στα αιτήματα των κυβερνητικών γιατρών, ενώ εντός Μαϊου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 200 περίπου χιλιάδων λιρών σχετικά με το θέμα.

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Δραστήρια εμπλοκή της Ρωσίας στο Κυπριακό" αναφέρεται σε σχετική δήλωση του πρώην αντιπροσώπου της χώρας για το Κυπριακό, Πρέσβη Βλαντιμίρ Τσιζόφ, ο οποίος σημείωσε ότι η χώρα ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει τη θέληση να διατηρήσει το θέμα στο επίκεντρο της προσοχής στα Ηνωμένα Έθνη. Αλλού γράφει ότι ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κίκης Γιάγκου καταγγέλλει διώξεις προσφύγων στη Λάρνακα για "ασήμαντες οικιστικές επεκτάσεις", ενώ κάποιοι "κλείνουν τα μάτια για τους ημετέρους".

(ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΝΜΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 15 May 2000 - 6:24:09 UTC