Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-04-25

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ -25/04/2000 Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) να διοχετεύσει χρηματοδοτικά κεφάλαια στα κατεχόμενα παρακάμπτοντας την Κεντρική Τράπεζα, τα σχέδια της Τουρκίας για οδικό άξονα που θα συνδέει την Κύπρο με την Τουρκία, η αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) και οι φοροελαφρύνσεις, το υδατικό πρόβλημα και η ίδρυση ιατρικής σχολής στην Κύπρο είναι μερικά από τα θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η "Αλήθεια" έχει πρωτοσέλιδο θέμα την αύξηση του ΦΠΑ και τα αντισταθμιστικά μέτρα της κυβέρνησης και, με τίτλο "Στο τραπέζι και νέες ελαφρύνσεις", γράφει ότι στη χθεσινή συζήτηση των σχετικών νομοσχεδίων στη Βουλή, το ΔΗΚΟ ζήτησε από την κυβέρνηση να εξετάσει τις προτάσεις του ΑΚΕΛ και των συνδικαλιστικών οργανώσεων και να ενημερώσει τη Βουλή "για τη δαπάνη που συνεπάγεται η ικανοποίηση" των αιτημάτων αυτών. Επιπλέον, ζήτησε να εξετασθεί και το ενδεχόμενο αύξησης του αφορολόγητου στις 6.500 λίρες. Σε άλλη θέση γράφει για δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας Ουράνιου Ιωαννίδη, με τις οποίες αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ίδρυσης ιατρικής σχολής στην Κύπρο.

Η "Μάχη" σε πρωτοσέλιδη είδηση με τον τίτλο "Οδική ένωση Τουρκίας - 'κράτους'" παραθέτει έγχρωμο χάρτη και γράφει ότι με γέφυρα και υποθαλάσσια σήραγγα η Τουρκία σχεδιάζει να ενώσει το ψευδοκράτος με την Τουρκία. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το έργο θα αποτελείται από τρία μέρη, μια σήραγγα υποθαλάσσια, 30 χιλ. και δυο γέφυρες 15 χιλ. η καθεμιά και θα ξεκινά από τον Κορμακίτη για να καταλήξει στο Ανεμούρι, στις νότιες ακτές της Τουρκίας. Σε άλλη θέση γράφει για την κλοπή 10.000 λιρών από αυτοκίνητο της Λαϊκής Τράπεζας που έγινε χθες στην Πάφο, όταν ο οδηγός του κατέβηκε απ' αυτό για να παραδώσει φακέλους σε υποκατάστημα της Τράπεζας, αφήνοντας την πόρτα του αυτοκινήτου ξεκλείδωτη και τα κλειδιά στο τιμόνι.

Ο "Πολίτης" κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο "Μπαξίσι Κληρίδη" γράφει ότι "η απόφαση της κυβέρνησης να αποδεχθεί πρόταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για χρηματοδότηση έργων που γίνονται στα κατεχόμενα με παράκαμψη της Κεντρικής Τράπεζας μπορεί να χαρακτηρισθεί ως 'μπαξίσι' προς το κατοχικό καθεστώς, παρά τις διευκρινίσεις ότι θα υπάρξει πρόνοια ώστε κάτι τέτοιο να μην θεωρηθεί ως έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους". Σε άλλη σελίδα υπάρχει η είδηση για ανεύρεση από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του κράτους καταλοίπων αντιβιοτικών σε χοιρινό κρέας.

Στη "Σημερινή" κύριο θέμα με τον τίτλο "Πλάτες στον Αττίλα" είναι οι δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μιχάλη Παπαπέτρου για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και για την παραχώρηση ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας προς το κατοχικό καθεστώς. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η "ευέλικτη" και "συναινετική" πολιτική της κυπριακής κυβέρνησης ενισχύει τις τουρκικές θέσεις για άρση του λεγόμενου "εμπάργκο" σε βάρος του ψευδοκράτους και την αποσύνδεση των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας από το Κυπριακό. Αλλού γράφει για την πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να προωθήσει την πληροφορική στην Εκπαίδευση και να δημιουργήσει Τμήματα Υπολογιστών σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία.

Ο "Φιλελεύθερος" έχει πρωτοσέλιδο θέμα τη χρηματοδότηση δικοινοτικών έργων από την ΕΕ και, κάτω από τον τίτλο "Και απευθείας βοήθεια σε Τ/Κ", γράφει ότι η μεθόδευση της ΕΕ να διοχετεύσει ευρωπαϊκά κεφάλαια σε "δημαρχεία" και "μη κυβερνητικές οργανώσεις" στα κατεχόμενα, παρακάμπτοντας την Κεντρική Τράπεζα προβληματίζει την κυπριακή κυβέρνηση για τον κίνδυνο έμμεσης αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Σε άλλη θέση γράφει για το θέμα ασφάλειας στα αεροδρόμια και στα λιμάνια της ελεύθερης Κύπρου και για τους προβληματισμούς και τις λύσεις που συζητήθηκαν χθες σε ειδική υπουργική σύσκεψη στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Χαραμάδα για... ευρύτερη συναίνεση" γράφει για τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας και τις φοροελαφρύνσεις και άλλα αντισταθμιστικά μέτρα. Σύμφωναμε την εφημερίδα, η πρόταση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΔΗΚΟ Τάσσου Παπαδόπουλου προς την κυβέρνηση να "κοστολογήσει τυχόν αύξηση του αφορολόγητου ποσού στις 6.500 λίρες" αφήνει "χαραμάδα ευρύτερης συναίνεσης" και ενισχύει την πρόταση του ΑΚΕΛ για αφορολόγητο ποσό 7.000 λιρών. Σε άλλη θέση γράφει ότι η απόφαση για το χώρο όπου θα ανεγερθεί το νέο κτίριο της Βουλής θα ληφθεί μετά το Πάσχα.

Στην αγγλόφωνη "Cyprus Mail" υπάρχει πρωτοσέλιδη είδηση για τη βροχόπτωση στην Κύπρο και, όπως γράφει η εφημερίδα, μπορεί οι τελευταίες βροχές σε όλη την Κύπρο να αποτελούν επίπεδο - ρεκόρ σε σχέση με άλλα χρόνια, αλλά η γενική κατάσταση του υδατικού προβλήματος παραμένει κρίσιμη. Σε άλλη σελίδα γράφει ότι χθες επρόκειτο να γίνει μεταμόσχευση κυττάρων από πλακούντα στον εξάχρονο Ανδρέα Βασιλείου σε νοσοκομείο του Χιούστον, στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 25 April 2000 - 6:24:10 UTC