Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-04-14

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 14/04/2000 Η σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και πληροφορίες για το παρασκήνιο στο Κυπριακό, το θέμα μεταξύ Υπουργού Δικαιοσύνης και Αρχηγού Αστυνομίας, οι εισηγήσεις για φορολογικές ελαφρύνσεις που ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Οικονομικών, οι αντίστοιχες προτάσεις του ΑΚΕΛ, το θέμα του διυλιστηρίου και η ρήξη μεταξύ του διοικητικού συμβουλίου του Χρηματιστηρίου και των χρηματιστών είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Τρία όχι στον Αλφρεντ Μόουζες" γράφει ότι ενώ αναμένονται στην περιοχή αρχές Μαϊου οι απεσταλμένοι στο Κυπριακό, της Βρετανίας και του ΓΓ του ΟΗΕ, ο Προεδρικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ Αλφρεντ Μόουζες ο οποίος πήγε ήδη στην Αγκυρα, φεύγει τελικά άπρακτος παίροντας μαζί του τρεις αρνήσεις στις τρεις προτάσεις που υπέβαλε στην τουρκική ηγεσία. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης διαβεβαίωσε χθες το ΔΣ και τη Διεύθυνση του Διυλιστηρίου ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για κλείσιμο.

"Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Να πάτε σπίτι σας αν δεν τα βρείτε" γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης "τράβηξε από το αυτί τον Υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Κόση και τον Αρχηγό Αστυνομίας Αντρέα Αγγελίδη για τη δημόσια αντιπαράθεσή τους η οποία ζημιώνει τα σώματα ασφαλείας και, κατ' επέκταση, χαλά την εικόνα της κυβέρνησης". Αλλού γράφει ότι οι χρηματιστές καταφεύγουν σε νομικά μέτρα εναντίον των αρχών του Χρηματιστηρίου με αφορμή τις τελευταίες εγκυκλίους περί επιβολής χρηματικών προστίμων για λανθασμένα έγγραφα και αποκλεισμό γραφείων.

Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Αφαλάτωση - αφαίμαξη" γράφει ότι "σε νέα 'σκανδαλώδη' ενέργεια προχωρεί η κυβέρνηση ζητώντας την παραχώρηση ειδικής διατίμησης ηλεκτρικού ρεύματος για το εργοστάσιο 'Καραμοντάνη' στη Δεκέλεια, παρά την προηγούμενη, λανθασμένη όπως παραδέχθηκε συμφωνία". Σε άλλο σημείο αναφέρεται σε "σενάρια ανταρσίας" στο ΔΗΚΟ και γράφει ότι η χθεσινή μέρα σημαδεύτηκε με την υπόδειξη δύο βουλευτών του κόμματος στον Σπύρο Κυπριανού να μην διεκδικήσει την προεδρία του ΔΗΚΟ.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Πόντιοι Πιλάτοι" γράφει ότι "η Ευρώπη φορτώνει στον ΟΗΕ το θέμα του Αττίλα στην Κύπρο και ο Φερχόιγκεν αναγκάζεται να διευκρινίσει ότι 'δεν νομιμοποίησε τίποτε'", ενώ όπως σημειώνει "είναι ανοικτό το θέμα κατά πόσο ο στρατός κατοχής αποτελεί εμπόδιο για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση". Αλλού γράφει ότι ποδοσφαιριστής της Ενωσης Νέων Παραλιμνίου, ο Ανδρέας Νίκου Ιωακείμ, 24 χρόνων, βρήκε ψες τραγικό θάνατο ενώ έκανε φυσιοθεραπεία με τη χρήση ειδικού ηλεκτρονικού μηχανήματος.

"Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Μη αναστρέψιμη πλέον ρήξη" γράφει ότι ενώ η κρίση στις σχέσεις Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και Αρχηγού Αστυνομίας "υποτρέπεται και οδεύει προς οριστική διάσταση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εμφανίζεται οργισμένος για το γεγονός και ήδη παρεμβαίνει, προς το παρόν, πυροσβεστικά". Αλλού γράφει ότι η Επιτροπή Αμυνας της Βουλής αρχίζει από την ερχόμενη Πέμπτη συζήτηση πάνω σε όλες τις παρατηρήσεις της Γενικής Ελεγκτού για τις αγορές οπλικών συστημάτων των τελευταίων χρόνων.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Ελαφρύνσεις 60 εκατομμυρίων λιρών προτείνει το ΑΚΕΛ" αναφέρεται στα μέτρα που προτείνει το κόμμα για "φορολογική ελάφρυνση και ανακούφιση των πλέον ευάλωτων εισοδηματικά στρωμάτων του λαού, αλλά και ευρύτερη κοινωνική συναίνεση". Σε άλλο σημείο γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέτει σήμερα ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου "τις σκέψεις των Αμερικανοβρετανών για αναβάθμιση των συνομιλιών και τις υποσχέσεις που του έδωσαν".

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" υπό τον τίτλο "Ανακοινώθηκαν μέτρα για αντιστάθμιση της αύξησης του ΦΠΑ" αναφέρεται στις προτάσεις του Υπουργού Οικονομικών και γράφει ότι σύμφωνα με τον Τάκη Κληρίδη οι περισσότερες αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ σε ένα περίπου μήνα. Σε άλλο σημείο γράφει ότι δύο Φινλαδοί τουρίστες ενώ περπατούσαν χθες στη Λεμεσό τραυματίστηκαν ελαφρά από έκρηξη βόμβας σε αυτοκίνητο που ανήκει στο δικηγόρο Χαράλαμπο Λοϊζου.

Η εβδομαδιαία "Cyprus Weekly" κάτω από τον τίτλο "Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση" αναφέρεται στη χθεσινή ορκωμοσία της νέας ελληνικής κυβέρνησης και προβάλλει τη δήλωση του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη ότι αυτή θα επικεντρωθεί στην επίλυση των καθημερινών προβλημάτων του ελληνικού λαού. Σε άλλο σημείο γράφει ότι σύμφωνα με αξιωματούχους των Τμημάτων Υδατοπορομήθειας Λευκωσίας και Λεμεσού, οι ώρες παροχής νερού στις πόλεις αυτές θα μειωθούν κατά το καλοκαίρι, παρά το ότι ο αριθμός των ημερών της παροχής θα παραμείνει ο ίδιος.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 14 April 2000 - 6:24:08 UTC