Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-03-31

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 31/03/2000 Η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων να μειώσει κατά 1% την έκτακτη εισφορά για την άμυνα, η χθεσινοβραδινή τηλεοπτική συζήτηση του Κώστα Σημίτη και του Κωνσταντίνου Καραμανλή ενόψει των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα, η επίσκεψη του Προέδρου Κληρίδη στο Ισραήλ, η "σύγκρουση" μεταξύ Υπουργού Γεωργίας και Δημάρχου Λεμεσού για τη μονάδα αφαλάτωσης στο Ζακάκι και η απόφαση του ΧΑΚ να αναστείλει τις εργασίες πέντε χρηματιστηριακών γραφείων είναι μερικά από τα θέματα με τα οποία ασχολείται ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Συναίνεση της Αθήνας στο Κυπριακό" γράφει ότι η χθεσινοβραδινή τηλεοπτική αναμέτρηση των δύο μονομάχων στις εκλογές της Ελλάδας Κώστα Σημίτη και Κωνσταντίνου Καραμανλή, ανέδειξε "τη συνέναιση που παρατηρείται στο Κυπριακό και σε γενικές γραμμές και στην ελληνοτουρκική προσέγγιση" και απέδειξε πως σήμερα την Ελλάδα απασχολούν τα οικονομικά θέματα ενώ τα εθνικά αντιμετωπίζονται με χαμηλούς τόνους. Αλλού γράφει ότι το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου με απόφασή του, η οποία θα ισχύει από σήμερα, ανέστειλε τις εργασίες πέντε χρηματιστηριακών γραφείων.

Η "Μάχη" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο Φρένο στην άμυνα" γράφει ότι "τις παραμονές της έναρξης του τρίτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, η χθεσινή απόφαση της Βουλής να μειώσει την έκτακτη εισφορά για την άμυνα από το 3% σε 2%, στέλνει αρνητικά πολιτικά μηνύματα", προσθέτοντας ότι ο Υπουργός Αμυνας δήλωσε ότι θα ήταν "ευτυχέστερος" εάν η απόφαση αυτή λαμβανόταν μετά τον τρίτο γύρο. Αλλού γράφει ότι την πρώτη του εμφάνιση μετά την περιπέτεια της υγείας του θα κάνει σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού, στη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Νεροπόλεμος Κοντίδη - Θεμιστοκλέους" γράφει ότι ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Θεμιστοκλέους και ο Δήμαρχος Λεμεσού Δημήτρης Κοντίδης "αρνούνται να εκδηλώσουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία προς αναζήτηση λύσης" στο θέμα του υδατικού προβλήματος ενώ οι Βρετανοί των Βάσεων είναι έτοιμοι "να συνεισφέρουν μέχρι και το 50% της δαπάνης για την κατασκευή εργοστασίου αφαλάτωσης στη περιοχή μεταξύ Επισκοπής και Ακρωτηρίου". Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση κατέθεσε χθες στη Βουλή νομοθεσία για αύξηση στους βασικούς μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Η "Σημερινή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Ανούσιο 'ντέρμπι" γράφει ότι "εντελώς ανούσια ήταν τελικά η χθεσινοβραδινή τηλεοπτική συζήτηση των δύο μεγάλων μονομάχων των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα" αφού η συζήτηση διεξήχθη μέσα σε "προκαθορισμένα και προσυμφωνημένα στεγανά και καλούπια και χαρακτηριζόταν από την έλλειψη νεύρου, κάτι που επεδίωξαν" τόσο ο Κώστας Σημίτης όσο και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Αλλού γράφει ότι ανυπέρβλητες δυσκολίες δημιουργεί η απουσία ειδικών γιατρών από τα κρατικά νοσοκομεία, λόγω ασθένειας ή άδειας ανάπαυσης.

"Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Κρίσιμη σύναξη στη Νέα Υόρκη" γράφει ότι σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, την ερχόμενη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη Αμερικανοί, Βρετανοί και Ηνωμένα Εθνη θα συζητήσουν ιδέες που θα παρουσιαστούν στις δύο πλευρές κατά τον τρίτο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών. Σε άλλο σημείο γράφει ότι χθες η Βουλή ενέκρινε την πρόταση νόμου του βουλευτή του ΔΗΣΥ Δημήτρη Συλλούρη, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για το διορισμό προσώπου στη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που δεν θα προέρχεται κατ' ανάγκην από τα ανώτερα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "S - 300: Χαστούκι στη δημαγωγία" γράφει ότι "χαστούκι στην κυβερνητική δημαγωγία όπως αυτή εκφράστηκε με τις κατά κόρον υποσχέσεις περί έλευσης του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S300 μπορεί να χαρακτηριστεί η χθεσινή ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής, της πρότασης του ΑΚΕΛ για επαναφορά της έκτακτης εισφοράς για την άμυνα στο 2% μέχρι το τέλος του 2000". Σε άλλο σημείο και κάτω από σχετικές φωτογραφίες, γράφει ότι χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας συναντήθηκε με το μικρό Ανδρέα Βασιλείου και τον πατέρα του στο πλαίσιο αιμοληψίας που διοργάνωσαν η Κεντρική Επιτροπή και οι Επαρχιακές Επιτροπές ΑΚΕΛ Αμμοχώστου και Λάρνακας.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" υπό τον τίτλο "Η εισφορά για την άμυνα μειώνεται κατά 1%" γράφει ότι χθες η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε τη μείωση της έκτακτης εισφοράς για την άμυνα κατά 1% μέχρι το τέλους του 2000, οπόταν η εισφορά θα επανεξεταστεί στα πλαίσια της γενικότερης φορολογικής πολιτικής. Σε άλλο σημείο παραθέτει χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στις ενταξιακές Γιώργου Βασιλείου ο οποίος προειοδοποίησε ότι όσο αφορά την εναρμόνιση, η Κύπρος προχωρεί με αργούς ρυθμούς.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "Cyprus Weekly" υπό τον τίτλο "Υποστήριξη του Ισραήλ προς την Κύπρο" αναφέρεται στις επαφές του Προέδρου Κληρίδη στο Ισραήλ και γράφει ότι αυτός επιστρέφει απόψε στην Κύπρο αφού απέσπασε υποσχέσεις για υποστήριξη της ενταξιακής πορείας του νησιού από τη γειτονική χώρα. Σε άλλο σημείο γράφει ότι η οικογένεια της Βρετανίδας Αλεξάντρα Τζιερόμ που δολοφονήθηκε από τον Κύπριο φίλο της, ο οποίος στη συνέχεια αυτοκτόνησε, ισχυρίζεται ότι η γυναίκα μπορεί να είχε σωθεί αν η Αστυνομία έπαιρνε περισσότερο στα σοβαρά τις καταγγελίες της ότι κινδύνευε η ζωή της.

(ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 31 March 2000 - 6:24:08 UTC