Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-03-23

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

ΚΥΠΕ - 23/03/2000 Οι εξελίξεις και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στο Κυπριακό, η χθεσινή πτώση του Γενικού Δείκτη Τιμών στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) και οι φόβοι για "κραχ" και η αναζήτηση δότη μυελού για το μικρό Ανδρέα Βασιλείου είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες της Λευκωσίας.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ξεφούσκωμα τιμών, ανεξέλεγκτη πτώση" γράφει ότι η κατάσταση στο ΧΑΚ είναι πλέον εκτός ελέγχου και πως "το καθημερινό ξεφούσκωμα των τιμών έχει παρασύρει το γενικό δείκτη", με αποτέλεσμα την πρόκληση πανικού. Σε άλλη θέση, γράφει για τη δίκη 45χρονου από την Αγλαντζιά και μόνιμου κατοίκου Αγγλίας, ο οποίος κατηγορείται ότι στις 13 Νοεμβρίου 1974, όταν υπηρετούσε στην Εθνική Φρουρά, πυροβόλησε και σκότωσε το Γιώργο Ταλιαδώρο, από την Παλουριώτισσα.

Στη "Μάχη" πρώτη είδηση είναι η σύλληψη τριών αλλοδαπών στο λιμάνι της Λεμεσού και όπως γράφει, κάτω από τον τίτλο "3 αλλοδαποί κατάσκοποι", τα άτομα αυτά συνελήφθησαν από την Αστυνομία "να περιφέρονται ύποπτα σε ελεγχόμενους χώρους του λιμανιού" και οι Αρχές Ασφάλειας εξετάζουν την πιθανότητα οι συλληφθέντες να διενεργούσαν κατασκοπεία. Σε άλλη σελίδα γράφει για τις συγκινητικές προσπάθειες και την ανταπόκριση του κοινού, στην Κύπρο και στην Ελλάδα, για εξεύρεση ιστοσυμβατού δότη μυελού των οστών για τον 6χρονο Ανδρέα Βασιλείου που πάσχει από λευχαιμία.

Ο "Πολίτης" με τον πρωτοσέλιδο τίτλο "Η μεγάλη έξοδος των επενδυτών" και υπέρτιτλο "Φοβούνται κραχ στο Χρηματιστήριο", γράφει ότι οι πωλήσεις μετοχών εξακολουθούν νε υπερτερούν συντριπτικά των αγορών και, "ενώ ο δείκτης βρέθηκε χθες στο χαμηλότερο σημείο του έτους (483,69 μονάδες), όλοι φοβούνται "μαζική έξοδο σωρείας επενδυτών". Αλλού γράφει για πρόταση του Υπουργού Αμυνας Σωκράτη Χάσικου για δημιουργία μεικτής ειρηνευτικής δύναμης από Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Στρατού, αφού όμως πρώτα επιλυθεί το Κυπριακό και ενταχθεί η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στη "Σημερινή" κύριο θέμα είναι η κατάσταση που επικρατεί στο Χρηματιστήριο και, με τον τίτλο "Πανωλεθρία ΧΑΚ", η εφημερίδα γράφει πως η "μεγάλη βουτιά του Δείκτη" εξακολουθεί, παρά τα διορθωτικά μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και, όπως εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές, η χθεσινή πτώση του δείκτη τιμών "ισοδυναμεί με πραγματική πανωλεθρία". Αλλού γράφει για το διαγωνισμό ανάδειξης της Μις Υφήλιος που θα γίνει στις 13 Μαϊου στην Κύπρο και για την αμοιβή του διοργανωτή των καλλιστείων Νίκου Μαστοράκη, που ανέρχεται στις 375 χιλιάδες δολάρια.

Ο "Φιλελεύθερος" έχει κύριο θέμα το Κυπριακό και κάτω από τον τίτλο "ΕΕ: Αυστηρή γλώσσα προς Τ/Κ" δημοσιεύει "αποκλειστικές δηλώσεις" του Κοινοτικού Επιτρόπου αρμόδιου για θέματα διεύρυνσης Γκούντερ Φερχόιγκεν ότι η ΕΕ διπραγματεύεται μόνον με την Κυπριακή Δημοκρατία και πως οι Τουρκοκύπριοι θα χάσουν "μια πραγματικά ιστορική ευκαιρία" εάν δεν συμμετάσχουν σε μιαν ενιαία διαπραγματευτική ομάδα της Δημοκρατίας. Σε άλλη θέση γράφει για την εξακολούθηση της ενίσχυσης του εξοπλισμού του τουρκικού στρατού στα κατεχόμενα παρά τη συνέχιση των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Παραχωρούν στο ΝΑΤΟ κυριαρχία της Κύπρου" γράφει ότι η κυβέρνηση Κληρίδη είναι έτοιμη να παραχωρήσει κυριαρχικά δικαιώματα στο ΝΑΤΟ μέσω της ΕΕ, σύμφωνα με έμμεση αποκάλυψη του Υπουργού Αμυνας Σωκράτη Χάσικου, όπως αναφέρει η εφημερίδα. Αλλού γράφει για τις αντιδράσεις που προκάλεσε η "αναβάθμιση του Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για ένταξη στην ΕΕ Γιώργου Βασιλείου και τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και άλλων πολιτικών προσώπων για το θέμα αυτό.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει ότι με την επίσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γκούντερ Φερχόιγκεν, η ΕΕ θα ανανεώσει αυτήν την εβδομάδα τις προσπάθειές της για να πείσει το ψευδοκράτος να συμμετάσχει στην αντιπροσωπεία της Κύπρου για τις διαπραγματεύσεις ένταξης στην ΕΕ. Αλλού γράφει ότι τα φράγματα νερού στην Κύπρο είναι σχεδόν άδεια λόγω της ανομβρίας που επικρατεί και σημειώνει ότι τα φράγματα ήσαν άδεια κατά 85%.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΝΜΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 23 March 2000 - 7:24:09 UTC