Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-03-21

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

ΚΥΠΕ - 21/03/2000 Οι δηλώσεις του Ειδικού Συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Ουέστον αναφορικά με τις προοπτικές για επίλυση του προβλήματος, η επικείμενη επίσκεψη του Επιτρόπου της ΕΕ για θέματα διεύρυνσης Γκούντερ Φερχόιγκεν, η διαμάχη που ξέσπασε στους κόλπους της Εκκλησίας για τη διαδοχή του αρχιεπισκοπικού θρόνου και η συγκινητική ανταπόκριση του κυπριακού λαού στην έκκληση για δότη μυελού των οστών για το μικρό Ανδρέα Βασιλείου, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο κύριό θέμα με τίτλο "Μήλον της έριδος ο θρόνος" γράφει ότι οι προσπάθειες που κατεβλήθησαν χθες για εξομάλυνση της νέας διαμάχης που ξέσπασε στους κόλπους της ηγεσίας της Εκκλησίας δεν μετατοπίζει την εστία του προβλήματος που εκκλησιαστικοί κύκλοι εντοπίζουν στη διαδοχή του αρχιεπισκοπικού θρόνου. Σε άλλη είδηση γράφει ότι το ενδεχόμενο εισαγωγής νερού από την Ελλάδα ως προσωρινό μέτρο αντιμετώπισης της υδατικής κατάστασης στην Κύπρο προβάλλει φέτος περισσότερο εφικτό από οποιαδήποτε άλλη περίπτωση.

"Η Μάχη" στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο "Δεν φεύγει ο Σπύρος" γράφει ότι στην προεδρία της Βουλής και του ΔΗΚΟ παραμένει ο Σπύρος Κυπριανού "παρά τις περί του αντιθέτου προσδοκίες των Τάσσου Παπαδόπουλου και Νίκου Κλεάνθους". Αλλού γράφει ότι παρά τα μέτρα που εξήγγειλε ο Υπουργός Οικονομικών για τόνωση της αγοράς, η χρηματιστηριακή αγορά κινήθηκε χθες στα ίδια επίπεδα με την περασμένη Παρασκευή.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Πάρε - Δώσε εδώ και τώρα" αναφέρεται σε δήλωση του Ειδικού Συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Ουέστον ότι δεν θα έχουμε κινητικότητα από τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, αν δεν του ξεκαθαρισθεί ότι η Τουρκία επιθυμεί να υπάρξουν συγκεκριμένες κινήσεις στο Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση, με την επικείμενη επίσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γκούντερ Φερχόιγκεν αναμένει νέα ώθηση στις προσπάθειες προώθησης της ενταξιακής πορείας της Κύπρου.

Η "Σημερινή" στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο "Υβρεις - απειλές" γράφει ότι δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας αποκαλύπτει υπόμνημα του τουρκικού Γενικού Επιτελείου προς το ΝΑΤΟ στο οποίο η Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως "εχθρός" της ειρήνης, ενώ στο έγγραφο διατυπώνονται και άλλες "ψευδολογίες και απροκάλυπτες απειλές" μεταξύ των οποίων ότι το Αιγαίο αποτελεί κοινή θάλασσα Ελλάδας - Τουρκίας. Αλλού γράφει ότι ένταση δημιουργήθηκε χθες στο μικτό χωριό Πύλα όταν άγνωστοι αφαίρεσαν τα ξημερώματα την τουρκική σημαία από τον ιστό στο Τ/κ δημοτικό σχολείο.

Ο "Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Ο θρόνος πίσω από το σχίσμα" γράφει ότι "η μάχη διαδοχής του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου βρίσκεται πίσω από τη νέα κρίση στην Εκκλησία της Κύπρου, που φτάνει σύμφωνα με θεολόγους μέχρι τα όρια μίνι σχίσματος, κάτι που ωστόσο απορρίπτεται κατηγορηματικά από τους ιεράρχες". Αλλού γράφει ότι η Κύπρος ενδέχεται να ενταχθεί στο υπό εκπόνηση τηλεπικοινωνιακό σύστημα "Ερμής" της Ελλάδας ενώ η Εθνική Φρουρά θα αποκτήσει ακόμα τέσσερα στρατιωτικά ελικόπτερα τύπου "Μπελ".

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Δεκαήμερο ... υπομονής" γράφει ότι "σε αναμονή ενός τουλάχιστον δεκαημέρου υποχρεούνται οι δεκάδες μικροεπενδυτές που αυτοεγκλωβίστηκαν ή σύρθηκαν σε εγκλωβισμό από εταιρείες που προείσπραξαν εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες με την ανακοίνωση πρόθεσης για εισαγωγή στο ΧΑΚ". Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, το αδιέξοδο στο Κυπριακό δεν φαίνεται να σπάζει στο παρόν στάδιο ενώ το Εθνικό Συμβούλιο αναμένεται να συνέλθει το πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα γράφει ότι η "αντιπάθεια" του Μητροπολίτη Πάφου Χρυσοστόμου για το Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο προκαλεί σοβαρό ρήγμα στους κόλπους της Εκκλησίας της Κύπρου. Αλλού γράφει ότι χιλιάδες άτομα κατέκλυσαν χθες το Καραϊσκάκειο Ιδρυμα για αιματολογικές εξετάσεις, σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί δότης μυελού των οστών ώστε να σωθεί ο εξάχρονος Ανδρέας Βασιλείου που πάσχει από λευχαιμία.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΦΖ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 21 March 2000 - 8:24:07 UTC