Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-03-19

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου
(ΚΥΠΕ - 19/03/2000) Η συγκινητική ανταπόκριση των Κυπρίων στην έκκληση του πατέρα του μικρού Ανδρέα Βασιλείου, που πάσχει από λευχαιμία και χρειάζεται επειγόντως μεταμόσχευση μυελού των οστών, η πρόσφατη δημοσκόπηση που έδειξε ότι η πλειονότητα των Κυπρίων αντιτίθενται στη λύση ομοσπονδίας στο Κυπριακό και η επίσκεψη του Υπουργού Αμυνας στην Ελλάδα για να παραλάβει το περιπολικό που το Ελληνικό Ναυτικό θα παραχωρήσει στην Εθνική Φρουρά, είναι μεταξύ των θεμάτων με τα οποία ασχολείται ο κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο "Οι Ελληνες κατά της Ομοσπονδίας" γράφει ότι ο Τ/κ Τύπος "εκμεταλλεύθηκε στο έπακρο" μια "μη σοβαρή δημοσκόπηση που έδειξε ότι οι Ε/Κ που προτιμούν την ομοσπονδία αντιπροσωπεύουν μόνο το 28% του λαού", προσθέτοντας πως "οι Αμερικανοί πιέζουν τις εξελίξεις για επίτευξη μιας ρύθμισης του Κυπριακού μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο". Αλλού γράφει ότι εκατοντάδες άτομα πέρασαν από το Καραϊσκάκειο Ιδρυμα για αιματολογικές εξετάσεις προκειμένου να βρεθεί δότης μυελού των οστών για τον μικρό Ανδρέα Βασιλείου.

Η "Μάχη" στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο "Ανακάμπτει ο ΔΗΣΥ" γράφει ότι δημοσκόπηση που διενήργησε γραφείο ερευνών, καταδεικνύει πως ο ΔΗΣΥ βρίσκεται "σε πορεία ανόδου ανακτώντας τα χαμένα ποσοστά του που τον διατηρούν στην πρωτιά με 35%, το ΑΚΕΛ ακολουθεί με 33%, το ΔΗΚΟ και το ΚΙ.ΣΟΣ φαίνεται να χάνουν ελαφρώς τα ποσοστά τους ενώ οι ΕΔΗ έχουν σημαντικές απώλειες". Αλλού γράφει ότι Χρηματιστές και επενδυτές αναμένουν τη Δευτέρα ανάκαμψη του Γενικού Δείκτη Τιμών στο ΧΑΚ, ύστερα από τα μέτρα για αναζωογόνηση του Χρηματιστηρίου που εξήγγειλε την Παρασκευή ο Υπουργός Οικονομικών.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο "Ιste Boyle" γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς αντέδρασε στην ενέργεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναθέσει στην Κυπριακή Δημοκρατία τη μετάφραση του κοινοτικού κεκτημένου στα Τουρκικά, λέγοντας ότι "τα κείμενα θα έπρεπε να δοθούν για μετάφραση στην Τουρκία ή το ψευδοκράτος" αφού όπως είπε θα πρέπει να ελέγξει τη μετάφραση που θα κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία λέξη προς λέξη. Αλλού γράφει ότι με την ευχή να βρεθεί επιτέλους μια λύση στο Κυπριακό που θα επανενώσει Τούρκους και Ελληνες, 1,319 Τ/Κ μετέβησαν χθες για προσκύνημα στο τέμενος Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα.

Η "Σημερινή" στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο "Εκρηξη ανθρωπιάς" γράφει ότι άτομα κάθε ηλικίας κατέκλυσαν χθες το Καραϊσκάκειο Ιδρυμα και τις Τράπεζες Αίματος των νοσοκομείων για αιματολογικές εξετάσεις για να βρεθεί δότης μυελού των οστών για τον μικρό Ανδρέα Βασιλείου που πάσχει από λευχαιμία, ενώ ο Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος ανέφερε πως το τελευταίο τριήμερο γύρω στις 3000 άτομα πέρασαν για εξετάσεις. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Συγκοινωνιών εντός του 2001 ελευθεροποιούνται οι πτήσεις Ελλάδας - Κύπρου ενώ μέχρι το 2003 η αγορά της Ευρώπης θα είναι ανοικτή για όλους.

Ο "Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο "Η Αγκυρα προκαλεί υποτροπές" γράφει ότι πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας ζήτησε από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γκούντερ Φερχόϊγκεν να "αναγνωρίσουν οι Βρυξέλλες το ψευδοκράτος", προσθέτοντας πως η αναγνώριση "δεν θα πρέπει κατ'ανάγκη να είναι διπλωματική". Αλλού γράφει ότι στην Ελλάδα μεταβαίνει σήμερα ο Υπουργός Αμυνας προκειμένου να επισκεφθεί το εργοστάσιο της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας και να παραλάβει από τον Ελληνα ομόλογό του το περιπολικό σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού "Κνωσσός", που θα ενταχθεί στις ναυτικές δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο "Κατόπιν εορτής..." γράφει ότι χιλιάδες επενδυτές εξακολουθούν να μετρούν σημαντικές οικονομικές απώλειες με μια μεγάλη μερίδα να βρίσκονται σε απόγνωση λόγω της κατρακύλας του Γενικού Δείκτη Τιμών στο ΧΑΚ, ενώ το ΑΚΕΛ κατηγορεί την κυβέρνηση πως "κατόπιν εορτής αποφάσισε να εμφανιστεί ως προστάτης των μικροεπενδυτών, εξαγγέλοντας κάποια μέτρα" για αναζωογόνηση του ΧΑΚ. Αλλού γράφει ότι ρωσικούς πυραύλους S - 300 πρόκειται να πουλήσει η Ρωσία στην Τουρκία, ύστερα από συζήτηση για το θέμα που είχαν στην Αγκυρα ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης και ο Υπουργός Αμυνας της Τουρκίας.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται στη χθεσινή μετάβαση Τ/Κ προσκυνητών στο τέμενος Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα, με την ευκαιρία της εορτής του Κουρμπάν Μπαϊράμ. Προσθέτει ότι σε δηλώσεις τους κάποιοι ηλικιωμένοι Τουρκοκύπριοι ανέφεραν πως θυμούνται πόσο καλά περνούσαν με τους Ε/Κ, ενώ οι νεαροί Τ/Κ ανέφεραν πως δεν έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν με Ελληνοκυπρίους. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Μουσιούττας δήλωσε χθες ότι έχει τριπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία ο αριθμός των διαλυμένων οικογενειών, προσθέτοντας πως η κοινωνία πρέπει να ενεργήσει για να προστατεύσει τα παιδιά από τους διαλυμένους γάμους.

(ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 19 March 2000 - 9:24:07 UTC