Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-03-08

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,08/03/2000 (ΚΥΠΕ) Οι χθεσινές δηλώσεις του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό Αλφρεντ Μόουζες κατά την άφιξη του στην Κύπρο, η γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελίας αναφορικά με το θέμα απόσπασης του εκπαιδευτικού Λούη Ηγουμενίδη στο γραφείο του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, τα χρηματιστηριακά νέα, οι δηλώσεις του Δημάρχου Λευκωσίας για το υδατικό πρόβλημα και η αποκάλυψη ότι ποδοσφαιριστής βρέθηκε ότι έχει κάνει χρήση μαριχουάνας είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Οπλα στο ΑΚΕΛ από την ΚΥΠ" γράφει πως τεκμηριώνεται πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας ότι το ΑΚΕΛ είχε στη διάθεση του οπλισμό για την ασφάλεια ηγετικών στελεχών του. Αλλού αναφέρεται στους κινδύνους που ελλοχεύουν για την υγεία των καταναλωτών από τα περιοριστικά μέτρα νερού για τους οποίους μίλησε χθες ο Δήμαρχος της πρωτεύουσας Λέλλος Δημητριάδης, ο οποίος επανέλαβε την αποφασιστικότητα των επτά δημάρχων της μείζονος Λευκωσίας να καταθέσουν τις δικές τους εισηγήσεις αν σε έξι με οκτώ μήνες δεν βελτιωθεί το υδατικό πρόβλημα.

"Η Μάχη" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Ηγουμενίδης, τέλος" ότι πίσω στην καθηγητική έδρα έστειλε χθες ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, τον εκπαιδευτικό Λούη Ηγουμενίδη, αφού με γνωμοδότηση του δηλώνει ότι δεν μπορεί καθηγητής να αποσπασθεί σε δημόσια υπηρεσία πλην του Υπουργείου Παιδείας, της Εκκλησίας και του Πανεπιστημίου. Σε άλλο θέμα σημειώνεται πως τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός στη Λευκωσία και την κατεχόμενη Αμμόχωστο επισκέφθηκε χθες ο Ειδικός Συμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος σήμερα θα έχει νέες συναντήσεις στο αρχηγείο της Ειρηνευτικής Δύναμης και το απόγευμα θα δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη.

"O Πολίτης" γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο "Οικισμός ΠΑΣΥΔΥ σε σάπια θεμέλια" ότι εκατόν και πλέον σπίτια, που κτίστηκαν από την Οικοδομική Συνεργατική Εταιρεία της ΠΑΣΥΔΥ, φαίνεται ότι αντιμεντωπίζουν οξύτατο πρόβλημα, λόγω χρησιμοποίησης ακατάλληλων υλικών. Αλλού αναφέρεται πως μείωση στην τιμή του οικιακού ηλεκτρικού ρεύματος, της τάξης του 6,3%, προσπαθεί να πετύχει η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου με τις αναπροσαρμογές των υφιστάμενων διατιμήσεων που προωθεί με νομοσχέδιο στη Βουλή.

Η "Σημερινή" με κύριο τίτλο "Γκάφα ολκής" γράφει για επεισόδιο που προκλήθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας, όταν αμέσως μετά τις δηλώσεις του κ. Μόουζες οι Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι, που ήρθαν στις ελεύθερες περιοχές για να καλύψουν την άφιξή του, προσπάθησαν να κινηματογραφήσουν την άφιξη ελληνικού μεταγωγικού αεροσκάφους και την αποβίβαση Ελλαδιτών αξιωματικών και υπαξιωματικών από την Κρήτη. Σε άλλη είδηση, αναφέρεται στην προσφυγή του ΕΒΕ Λευκωσίας στην Επίτροπο Διοικήσεως ζητώντας την ίση κατανομή νερού σε όλες τις επαρχίες.

Ο "Φιλελεύθερος", κάτω από τον τίτλο "Ανησυχίες και για προκλήσεις", γράφει για εκτιμήσεις αρμοδίων ότι θα ενταθεί το κύμα προσφύγων από τα κατεχόμενα κατά τις επόμενες εβδομάδες και για τους φόβους που διατυπώνονται ότι ενδεχόμενες προκλητικές ενέργειες "από κακόβουλες πλευρές" θα δημιουργήσουν προβλήματα και ίσως εκτροπή των διαδικασιών για λύση του Κυπριακού. Αλλού γράφει για τη χρήση ναρκωτικών από αθλητές και για την περίπτωση ποδοσφαιριστή του ΑΠΟΠ που βρέθηκε μετά από εξετάσεις να έχει κάνει χρήση μαριχουάνας.

Στη "Χαραυγή" πρωτοσέλιδη είδηση είναι η χθεσινή εκδήλωση ενάντια στις Βρετανικές Βάσεις και στο "Εσελον". Με τίτλο "ΟΧΙ στις Βάσεις θανάτου και στο Echelon" γράφει ότι στην εκδήλωση, που οργάνωσε το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, ο λαός απαίτησε την αποστρατικοποίηση της Κύπρου και τη μετατροπή της σε γέφυρα ειρήνης στην περιοχή, λέγοντας "οχι στις βάσεις του θανάτου και στους κατασκοπευτικούς σταθμούς". Σε άλλο θέμα γράφει ότι η κυβέρνηση θα επισπεύσει τις διαδικασίες ώστε να ελεγχθούν τα μεγάλης ηλικίας κυκλοφορούντα οχήματα και να εκδοθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" σημειώνει πως ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος Αλφρεντ Μόουζες δήλωσε κατά την άφιξη του χθες στο αεροδρόμιο της Λάρνακας πως υπάρχουν αυξημένες ελπίδες για πρόοδο προς τερματισμό της διαίρεσης του νησιού αυτό το χρόνο. Σε άλλο θέμα αναφέρεται πως η κυβέρνηση δήλωσε χθες πως τέσσερα από τα άτομα που έφθασαν πρόσφατα στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα έχουν απελαθεί αφότου διαπιστώθηκε ότι ήταν Τούρκοι έποικοι και όχι Κύπριοι.

Η εβδομαδιαία "Financial Mirror" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Η Λαϊκή παρέσυρε σε κατρακύλα το ΧΑΚ" ότι κατρακύλα κατά 11% της μετοχής της Λαϊκής επέδρασε αρνητικότατα στο επενδυτικό κλίμα, παρασύροντας μαζί της και τις υπόλοιπες μετοχές. Αλλού αναφέρεται πως εντατικοποιούν τις προσπάθειες τους οι χρηματιστές προκειμένου να απαμβλύνουν μερικούς από τους αυστηρούς κανονισμούς που το Υπουργείο Οικονομικών προτείνει αναφορικά με την αρχική δημόσια προσφορά και την ιδιωτική τοποθέτηση.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΚ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 8 March 2000 - 7:24:09 UTC