Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-03-05

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,05/03/2000 (ΚΥΠΕ) Η επικείμενη επίσκεψη του Βρετανού απεσταλμένου για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ και τα θέματα που αυτός θα συζητήσει με τις δυο πλευρές στο νησί, τα εσωκομματικά του ΔΗΚΟ και του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών, η κατάσταση όσον αφορά τις σχέσεις των συγκυβερνώντων κομμάτων ΔΗΣΥ - ΕΔΗ, η κρουαζιέρα Κληρίδη - ντε Σότο με το "Καίτη 2" και η έξοδος σήμερα του Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού από το νοσοκομείο St. Mary's του Λονδίνου είναι μερικά από τα κύρια θέμα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Σενάριο με Μάρκο στο ΔΗΚΟ" πως άκρως ομιχλώδες παρουσιάζεται το τοπίο στο κόμμα τόσο γύρω από το θέμα της ηγεσίας του, όσο και για τα σενάρια που το ΔΗΚΟ θα επιχειρήσει να αναπτύξει για τις επόμενες προεδρικές εκλογές. Αλλού αναφέρεται πως ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο εκλογικό συνέδριο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών τον ερχόμενο Μάιο ή Ιούνιο, ως προς το αν θα γίνουν εκλογές ή όχι και για τη θέση του Προέδρου, το βέβαιο είναι ότι τα παραδοσιακά στελέχη της πρώην ΕΔΕΚ θα διεκδικήσουν εκλογή τους στα υψηλά αξιώματα.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Τι μας φέρνει ο 'Εγγλέζος'" αναφέρει πως ο βασικός στόχος του αναμενόμενου στην Κύπρο τις προσεχείς ημέρες Βρετανού απεσταλμένου για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνι είναι τριπλός ενώ παρουσιάζει ένα αγγλικό και ένα αμερικανικό σχέδιο που όπως γράφει ο Σερ Ντέιβιντ θα βολιδοσκοπήσει τις δύο πλευρές αν δέχονται να συζητήσουν τα σχέδια αυτά. Σε άλλο θέμα σημειώνεται πως στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετέφερε τις διαφωνίες του για την αύξηση του εκλογικού μέτρου ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου ενώ με συνέντευξή του στην εφημερίδα ζήτησε την παρέμβαση του Γλαύκου Κληρίδη.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο "Ηγέτες της χρονιάς" ότι με εισήγηση του Αμερικανού μονίμου αντιπροσώπου στα Ηνωμένα Εθνη Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ το Ινστιτούτο EastWest της Νέας Υόρκης, αποφάσισε να τιμήσει - στη διάρκεια λαμπρής τελετής που θα γίνει στο ξενοδοχείο Grand Hyatt του Μανχάταν, στις 2 Μαϊου - τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας και να τους ανακηρύξει "Ηγέτες της Χρονιάς". Σε άλλο θέμα αναφέρει πως ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αλβαρο ντε Σότο θα συναντηθεί σπήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αφού αποδέχθηκε πρόσκληση του Προέδρου να το συνοδεύσει σε μια μικρή κρουαζιέρα με το κότερο του κ. Κληρίδη.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Ορμητήριο ΝΑΤΟ" γράφει ότι σε ορμητήριο του ΝΑΤΟ σχεδιάζουν να μετατρέψουν την Κύπρο οι ΗΠΑ με τη λύση του Κυπριακού και σ' ένα αποό τα καταφύγια του 6ου αμερικανικού στόλου στη Μεσόγειο. Αλλού αναφέρεται πως ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού βγαίνει σήμερα από το Νοσοκομείο St. Mary's του Λονδίνου, στο οποίο νοσηλευόταν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, μετά από την εγχείρηση επανασυρραφής του στέρνου στην οποία υποβλήθηκε.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο "Επεσαν οι τόνοι - μένουν οι τριβές" αναφέρει πως η υποβόσκουσα διάσταση απόψεων επί του Κυπριακού και της επιδιωκόμενης λύσης εντός του Δημοκρατικού Συναγερμού αλλά και μεταξύ στελεχών του κυβερνώντος κόμματος και των Ενωμένων Δημοκρατών αναδεικνύεται στην παρούσα φάση. Σε άλλο θέμα σημειώνεται πως επιστολές προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη απέστειλε την περασμένη Παρασκευή ο ύπατος αντιπρόσωπος της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος γράφει πως επί του παρόντος το πρόγραμμά του δεν του επιτρέπει να επισκεφθεί την Κύπρο απαντώντας σε επιστολή πρόκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Αδιαφορεί προκλητικά η κυβέρνηση" γάφει ότι αβάστακτο χαρακτήρισε χθες με δηλώσεις του στην εφημερίδα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Αντρέας Χρίστου το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι ο τερματισμός των παράνομων δραστηριοτήτων των βρετανικών βάσεων θα σήμαινε ότι δεν έχουν λόγο ύπαρξης και άρα τίθεται θέμα αποχώρησής τους. Αλλού αναφέρει πως ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Κυριάκος Ροδουσάκης τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα πως η Ελλάδα στοχεύει σε ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού κεκτημένου στη λύση του κυπριακού προβλήματος, με ταυτόχρονη εμμονή για λύση στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών".

Η αγγλόφωνη "The Sunday Mail" γράφει πως πρόκειται να λειτουργήσει στη Λεμεσό το πρώτο ιδιωτικό κέντρο αιμοδιάλυσης αποκλειστικά για τουρίστες που επισκέπτονται το νησί και χρειάζεται να υποβάλλονται σε αιμοδιάλυση. Αλλού αναφέρεται πως ο αριθμός των δημοτικών και των γυμνάσιων στην Κύπρο που εγγάφονται στο πρόγραμμα των Οικολογικών Σχολείων έχει σχεδόν τριπλαστιαστεί τα τελευταία τρια χρόνια.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 5 March 2000 - 9:24:09 UTC