Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-02-14

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,14/02/2000 (ΚΥΠΕ) Η μετεγχειρητική κατάσταση της υγείας του Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού, οι δηλώσεις του Κόφι Ανάν για το Κυπριακό, ο θάνατος ενός ακόμη θύματος του πολύνεκρου δυστυχήματος στο Μονιάτη και το ζήτημα που προέκυψε με τις μονάδες αφαλάτωσης είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Ουσιαστική πρόοδο φέτος" πως σε ουσιαστική πρόοδο στο Κυπριακό μέσα σ'αυτό το χρόνο προσβλέπει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, ο οποίος έκανε τη σχετική αναφορά του προψές, μιλώντας στην Μπαγκόγκ για την αναγκαιότητα των ειρηνευτικών δυνάμεων στις εύφλεκτες περιοχές της γης. Αλλού αναφέρει πως στους οκτώ ανέβηκαν οι νεκροί του τραγικού πολύνεκρου δυστυχήματος, που συνέβη στις 30 Ιανουαρίου στο Μονιάτη, αφού ακόμη μια Φιλιππινέζα, που νοσηλευόταν στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου Λεμεσού, υπέκυψε χθες στα τραύματά της.

"Το Θάρρος" με κύριο τίτλο "Δεν νομιμοποιούμε το έγκλημα του 1974" αναφέρει πως ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης δήλωσε σε συνέντευξή του στην αθηναϊκή εφημερίδα "Εθνος της Κυριακής" πως η λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας δεν είναι η καλύτερη για την Κύπρο αλλά υπό τις περιστάσεις είναι η μόνη εφικτή. Σε άλλο θέμα σημειώνεται πως σπείρα Ρουμάνων, που εξαρθρώθηκε από την αστυνομία, ρήμαξε τους τελευταίους πέντε μήνες στη Λεμεσό καταστήματα, γραφεία, υπεραγορές και περίπτερα κλέβοντας διάφορα είδη, η συνολική αξία των οποίων ξεπερνά τις 50 χιλιάδες λίρες.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Αλτ! Τις ει;" πως παρά τις κατ' επανάληψη διαψεύσεις του Υπουργού Αμυνας ότι "δεν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του ιδίου και του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Δημήτριου Δήμου" εντούτοις "η πραγματικότητα φαίνεται να είναι άλλη και ο Υπουργός για ευνόητους λόγους επιχειρεί να μην τη δημοσιοποιήσει". Αλλού αναφέρει πως αιχμές κατά των Αμερικανών γιατρών που εγχείρησαν αρχικά τον Σπύρο Κυπριανού στο Κλίβλαντ άφησε ο διακεκριμένος καρδιοχειρούργος Ρεξ Στάμπριντζ, σε δηλώσεις του μετά την τρίωρη επιτυχή διορθωτική επέμβαση επανασυρραφής του στέρνου του κ. Κυπριανού το περασμένο Σάββατο.

"Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Φωτιές στην αγορά" γράφει ότι "αυξήσεις μέχρι και 40% στις τιμές του πετρελαίου και των παραγώγων του μελετά να επιβάλει το Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας, μετά την τελευταία αύξηση στη διεθνή τιμή του αργού πετρελαίου στα 28 δολάρια το βαρέλι". Αλλού γράφει ότι το θέμα των μονάδων αφαλάτωσης στο Ζακάκι και στην Επισκοπή εξετάζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο μεθαύριο και σημειώνει ότι η κυβέρνηση "κάνει πίσω για το Ζακάκι".

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Δοκιμή προθέσεων τα ΜΟΕ" γράφει ότι η Λευκωσία εκτιμά πως το κλίμα που διαμορφώθηκε στη Γενεύη από τη στάση του Ντενκτάς δεν υποβοηθά την προώθηση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στο χθεσινό θάνατο του εθνοφρουρού Θεοφάνη Πιτταρά σε τροχαίο δυστύχημα στην οδό Ελαιώνων στο Στρόβολο και σημειώνει ότι το Υπουργείο Αμυνας έχει πάρει μέτρα ώστε οι εθνοφρουροί που βρίσκονται σε διανυκτέρευση να μην υποχρεώνονται να επιστρέψουν στη μονάδα τους τις πρωινές ώρες.

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Καθολική αντίδραση" γράφει ότι "αναβρασμός επικρατεί τόσο ανάμεσα στους εργαζόμενους όσο και στους επιχειρηματίες από τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης να επιβάλει αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει σοκ στην οικονομία και το βιοτικό μας επίπεδο". Αλλού αναφέρει ότι βασικά σημεία εισόδου της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένουν αφύλακτα, με αποτέλεσμα η Κύπρος να μοιάζει με "Ελεύθερη Κέρκυρα".

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 14 February 2000 - 7:24:08 UTC