Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-02-03

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,03/02/2000 (ΚΥΠΕ) Η δήλωση του Προέδρου Κληρίδη με την οποία ξεκαθάρισε τη στάση της Ε/κ πλευρά στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες της Γενεύης, η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του κράτους για το 2000, το θέμα της αύξησης στα καύσιμα και η σύλληψη ζεύγους Ιρανών με ναρκωτικά είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν το σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Εμμονή Κληρίδη στο 24%" αναφέρει ότι οι συνομιλίες "εισήλθαν σε περισσότερο βάθος από ό,τι περίμενε η Ε/κ πλευρά" και στα τέσσερα υπό συζήτηση κεφάλαια. Η "Α" αναφέρει ότι ιδιαίτερη έμφαση στις χθεσινές συναντήσεις Κληρίδη - ντε Σότο δόθηκε στο εδαφικό, στο οποίο η πλευρά μας "δεν έχει υποβάλει χάρτες". Αλλού γράφει ότι οι προϋπολογισμοί του 2000 θα περάσουν με μικρή πλειοψηφία από τη Βουλή, αφού το ΑΚΕΛ αποφάσισε για πρώτη φορά να τηρήσει αποχή κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας ενώ θα εισηγηθεί και καταψήφιση συγκεκριμένων κονδυλίων. Το ΑΚΕΛ θα ψηφίσει μόνο τα κονδύλια για την άμυνα και τους πρόσφυγες.

"Η Μάχη" υπό τον τίτλο "Ξέσπασμα Κληρίδη" αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας "έσπασε" χθες το εμπάργκο δηλώσεων και ξεκαθάρισε τα πράγματα, καθιστώντας σαφές ότι η πλευρά μας δεν αποδέχεται τη χωριστή κυριαρχία ενώ ποτέ δεν πρόκειται να αποδεκτεί τις λεγόμενες πραγματικότητες. Αλλού γράφει ότι "το ψυχολογικό φράγμα των 600 μονάδων άγγιξε χθες και πάλι ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου ύστερα από σημαντική άνοδο 19, 2 μονάδων σε αντίθεση με τον όγκο συναλλαγών που υποχώρησε περίπου τρία εκατομμύρια λίρες.

Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Τι φοβήθηκε ο Κληρίδης, κλείνει τα παράθυρα που ανοίγουν Ανάν και Ντενκτάς" αναφέρει ότι με τη δήλωσή του ο Πρόεδρος Κληρίδης έσπασε για πρώτη φορά το εμπάργκο δηλώσεων και πέτυχε να στείλει μηνύματα προς διάφορες κατευθύνσεις αποτρέποντας το ενδεχόμενο να δοθούν λανθασμένες ερμηνείες ότι θα μπορούσαν να γίνουν δεχτές μερικές από τις αξιώσεις Ντενκτάς. Αλλού γράφει ότι την ώρα που ο ιδιοκτήτης πρατηρίου ΕΣΣΟ στη Λεμεσό Γιαννάκης Τσαγγαρίδης ασχολείτο με την καταμέτρηση των χρημάτων του, δύο νεαροί του επιτέθηκαν, προτάσσοντας πιστόλι και κυνηγετικό όπλο και τον κτύπησαν. Υπολογίζεται ότι του απέσπασαν γύρω στις 500 λίρες.

"Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Ολα στον αέρα" γράφει ότι κάθετη είναι η διαφωνία μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στη Γενεύη, ενώ οι συνεχείς τοποθετήσεις του Ντενκτάς περί αναγνώρισης του ψευδοκράτους σε συνδυασμό με την προκλητικά "ουδέτερη στάση" του Κόφι Ανάν ανάγκασαν τον Πρόεδρο Κληρίδη να σπάσει χθες το εμπάργκο δηλώσεων και να μιλήσει για το παρασκήνιο των εκ του σύνεγγυς. Αλλού γράφει ότι καθηγητές, μαθητές και γονείς έχουν προγραμματίσει για σήμερα συγκέντρωση έξω από τη Βουλή με σύνθημα "δώστε λεφτά για την παιδεία".

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Εφιστά την προσοχή Ανάν" αναφέρεται στη χθεσινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Γενεύη και γράφει ότι ο Γλαύκος Κληρίδης "απάντησε δημόσια στις θέσεις που διατυπώνει από την αρχή της διαδικασίας ενώπιον των δημοσιογράφων ο κατοχικός ηγέτης". Σε άλλο σημείο αναφέρεται στη χθεσινή απόπειρα ζεύγους Ιρανών να εισαγάγουν ηρωίνη στην Κύπρο τοποθετώντας την μέσα στις ραφές περσικών χαλιών και προσθέτει ότι οι λαθρέμποροι ύφαναν μαζί με το μαλλί και μικρά καλάμια στα οποία έκρυψαν την ηρωίνη.

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "ΑΚΕΛ: Αποστροφή από την αντιλαϊκή πολιτική" παραθέτει την ομιλία του ΓΓ του ΑΚΕΛ χθες στη Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό και σημειώνει ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας "διακήρυξε αποστροφή από το αντιλαϊκό πρόσωπο της κυβερνητικής πολιτικής και τη δημοσιονομική κατολίσθηση". Αλλού γράφει ότι δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκου Ρολάνδη στην εφημερίδα αφήνουν να νοηθεί ότι "η επιβολή νέων αυξήσεων στα καύσιμα είναι αναπόφευκτη".

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο "Οι συνομιλίες μετατρέπονται σε άγριο διάλογο" γράφει ότι οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες στη Γενεύη δέχθηκαν χθες νέο πλήγμα αφού, όπως σημειώνει, τα δύο μέρη συγκρούστηκαν μέσω των ΜΜΕ για το θέμα της κυριαρχίας. Σε άλλο σημείο και κάτω από σχετική μεγάλη φωτογραφία αναφέρεται στη χθεσινή κηδεία του 4χρονου Στέλιου Χατζηπασχάλη ο οποίος σκοτώθηκε κατά το πρόσφατο δυστύχημα στο Μονιάτη. Στη φωτογραφία είναι εμφανή τα σημάδια τραυματισμού της τραγικής μητέρας, η οποία επίσης επέβαινε του λεωφορείου.

(ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 3 February 2000 - 7:24:08 UTC