Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-01-22

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Λευκωσία, 22/1/2000, (ΚΥΠΕ) -- Οι εφημερίδες προβάλλουν σήμερα την επίσκεψη του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου στην Αγκυρα. Αλλα θέματα που τυγχάνουν προβολής αφορούν το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, την κατάσταση της υγείας του Σπύρου Κυπριανού, το υδατικό πρόβλημα και τις τιμές των καυσίμων.

Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Θα διψάσει η Λεμεσός'', γράφει ότι θεωρείται πλέον αναπόφευκτο γεγονός η επιβολή αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων στην παροχή νερού το ερχόμενο καλοκαίρι μετά την προχθεσινή απόφαση της Βουλής να απορρίψει με τρεις ψή φους διαφορά το κονδύλι για την εγκατάσταση της μονάδας αφαλάτωσης στο Ζακάκι. Γράφει, επίσης, ότι οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας εμφανίζονται διατεθειμένες να προχωρήσουν τη διαδικασία της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, αλλά η Ελλάδα έχει ξεκαθαρ ίσει στην τουρκική πλευρά ότι αν από τις εκ του συνεγγυς συνομιλίες δεν υπάρξει αποτέλεσμα στο Κυπριακό, τότε η διαδικασία προσέγγισης θα δυσκολευθεί.

Η ''Μάχη'', υπό τον τίτλο ''Στο πειθαρχικό ο Ρίκκος'', γράφει ότι ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ρίκκος Ερωτοκρίτου έκανε την εικόνα του κόμματος ''σκόνη και θρύψαλλα'' με την αυτόβουλη ενέργειά του και παρά την περί του αντιθέτου απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, να εγγραφεί θέμα στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής για περιορισμό των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα. Γράφει, επίσης, ότι συνεχίζεται ομαλά η μετεγχειρητική πορεία της κατάστασης της υγείας του Προέδρου της Βουλής και Προέδρου του ΔΗΚΟ Σπύρο υ Κυπριανού, ο οποίος βρίσκεται σε κλινική των ΗΠΑ, όπου υποβλήθηκε την Πέμπτη σε εγχείρηση καρδίας.

Ο ''Νέος Τύπος'', υπό τον τίτλο ''Ωρα αποφάσεων'', γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, αναφέρθηκε σε δύο επιλογές, μία προοδευτική και μία συντηρητική, που στην πραγματικότητα είναι μία: η απ όφαση για πρόοδο προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Γράφει, επίσης, ότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης προσανατολίζεται στην αναπομπή του τροποποιητικού νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή για το Χρηματιστήριο Αξι ών Κύπρου.

Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''Limit-Up στο πετρέλαιο'', γράφει ότι στα μέσα Φεβρουαρίου θα ληφθεί οριστικά, όπως αρμοδίως εκτιμάται, η απόφαση για την αύξηση της τιμής των καυσίμων από το Υπουργικό Συμβούλιο ένεκα της πολύ υψηλής διεθνώς τιμής του αργού πετρελαίου. Γράφει, επίσης, ότι συγκεκριμένο πρόσωπο κατήγγειλε ότι γιατρός έκλεβε μεγάλες ποσότητες ερυθροποιητίνης, οι οποίες κατέληγαν σε αφυπηρετήσαντα ανώτατο κρατικό υπάλληλο, ο οποίος με τη σειρά του τις διοχέτευε στον Ιππόδρομο, προσθέτ οντας ότι οι πληροφορίες αυτές ήταν σε γνώση του τέως Υπουργού Υγείας Χρίστου Σολωμή.

Η ''Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Γέφυρα η Ελλάδα'', γράφει ότι η Ελλάδα προσδοκά να διαδραματίσει τη γέφυρα της Τουρκίας με την Ευρώπη στη νέα μετά το Ελσίνκι εποχή και ότι ανώτατοι διπλωματικοί κύκλοι δήλωσαν χθες ότι το πρώτο βήμα προς αυτήν την κα τεύθυνση γίνεται με την εν εξελίξει επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου στην Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη. Γράφει, επίσης, ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καλεί το κοινό να προσέξει τις επενδύσεις με τη μέθοδο της ιδιωτική ς τοποθέτησης, ύστερα από πληροφορίες ότι επενδυτές αγόρασαν τίτλους από άλλους επενδυτές, οι οποίοι απόκτησαν μετοχές με τη μέθοδο αυτή.

Ο ''Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Τροχοπέδη το Κυπριακό'', γράφει ότι η Αθήνα θα επιμείνει στη θέση της ότι θα πρέπει να υπάρξουν από τουρκικής πλευράς βήματα στο Κυπριακό, παρά το γεγονός ότι οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Ισμαϊλ Τζεμ ενώπιον του Ε λληνα ομολόγου του έκλεισαν ουσιαστικά το δρόμο αυτό. Γράφει, επίσης, ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης αποφάσισε να θεσμοθετήσει με ειδικό νόμο την εναλλαξιμότητα σε ορισμένα τμήματα της Αστυνομίας, με στόχο την καλύτερη λειτουργία της υπηρεσίας και την ανακοπή κρουσμάτων διαφθοράς.

Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Νέες αυξήσεις στα καύσιμα'', γράφει ότι στο φόντο των προτάσεων της κυβέρνησης που εκκρεμούν στη Βουλή για νέες βαρειές φορολογίες ξεπροβάλλει και πάλι απειλητικά το ενδεχόμενο νέας ανατίμησης των καυσίμων. Γράφει, επί σης, ότι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, αναφορικά με τη μελλοντική πολιτική πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, είναι πως η δυναμική που αναπτύσσεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι μέχρι ενός σημείου και ότι δεν θα αποδώσει εάν τα μεγάλα προβλή ματα και ιδιαίτερα το Κυπριακό δεν λυθούν.

Η ''Cyprus Mail'' αναφέρεται σε δηλώσεις του Ελληνα ΥΠΕΞ ότι η βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία θα βοηθήσει στο να λυθεί το Κυπριακό, και σημειώνει δήλωση του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη ότι προς το παρόν δεν πρόκειται να δεχθεί πρόσκληση το υ Τούρκου ομολόγου του Μπουλέντ Ετζεβίτ για επίσκεψη στην Αγκυρα. Αναφέρεται, επίσης, σε δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μιχάλη Παπαπέτρου ότι η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη με τα αποτελέσματα της επίσκεψης του κ. Παπανδρέου στην Αγκυρα.

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 22 January 2000 - 7:24:09 UTC