Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-01-20

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,20/01/2000 (ΚΥΠΕ) Η επίσημη επίσκεψη του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου στην Τουρκία, η πρώτη μετά από 40 και πλέον χρόνια, η χειρουργική επέμβαση στην οποία θα υποβληθεί σήμερα στο Οχάϊο των ΗΠΑ ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, η εξαπάτηση από ορισμένους οργανισμούς ανυποψίαστων επενδυτών που θέλουν να αποκτήσουν μετοχές με ιδιωτική τοποθέτηση και το πρόβλημα εισαγωγής μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών στην Κύπρο είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο "Πρώτο θέμα το Κυπριακό" γράφει ότι "ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, φτάνοντας χθες στην Τουρκία, έσπασε μια παράδοση 38 χρόνων που ήθελε τον Ελληνα ΥΠΕΞ να αποφεύγει την επίσημη επίσκεψη στην Αγκυρα". Αλλού γράφει ότι οργιάζει τον τελευταίο καιρό το παραχρηματιστήριο, με αποτέλεσμα πολλοί ανυποψίαστοι επενδυτές να κινδυνεύουν να χάσουν τα χρήματά τους από επιτήδιους που εκμεταλλεύονται την επιθυμία του κοινού να αποκτήσει μετοχές με τη μέθοδο της ιδιωτικής τοποθέτησης.

Η "Μάχη" στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο "Ηλεκτρονικό φακέλωμα" γράφει ότι το δελτίο ταυτότητας θα αντικατασταθεί από μια ηλεκτρονική πλαστική κάρτα η οποία θα περιλαμβάνει όλα τα προσωπικά στοιχεία του κατόχου της, θα υποστηρίζεται από ένα κεντρικό σύστημα πληροφοριών με έδρα το Υπουργείο Εσωτερικών και θα μπορεί μελλοντικά να χρησιμοποιείται και ως κάρτα νοσηλείας, για τις κοινωνικές ασφαλίσεις και το φόρο εισοδήματος. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού υποβάλλεται σήμερα σε χειρουργική επέμβαση στο Οχάιο.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο "Κυπριακό κάτω από το τραπέζι" γράφει ότι μπορεί το Κυπριακό να μην εμφανίζεται πουθενά στην ατζέντα των συνομιλιών των ΥΠΕΞ Ελλάδας - Τουρκίας που θα γίνουν σήμερα, εντούτοις όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα κυριαρχήσει. Αλλού γράφει ότι κάθε χρόνο γίνονται στο τέμενος Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα εργασίες επιδιόρθωσής του, ενώ το κατεχόμενο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, αφού αφέθηκε από τους Τούρκους στην απόλυτη εγκατάλειψη.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Στη Σκιά του Ελσίνκι" γράφει ότι στη σκιά του Ελσίνκι ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου πραγματοποιεί από χθες για πρώτη φορά από το 1962 επίσημη επίσκεψη στην Αγκυρα και θα θέσει στον Τούρκο ομόλογό του το θέμα της ενεργοποίησης της λεγόμενης "διπλωματίας του πολίτη". Σε άλλο σημείο γράφει ότι μηχανικός έλεγχος του Υπουργείου Συγκοινωνιών κατέδειξε ότι ένα στα δύο βυτιοφόρα είναι "κινούμενος θάνατος".

"Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Θα ζητήσει τουρκικά βήματα" αναφέρεται στην επίσκεψη Παπανδρέου στην Αγκυρα και αφού τη χαρακτηρίζει ως "ιστορική αποστολή", γράφει ότι ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας θα θέσει το Κυπριακό σε Ντεμιρέλ, Ετζεβίτ και Τζεμ. Αλλού αναφέρεται στη νέα υπόθεση στο πρόβλημα των ναρκωτικών, το οποίο όπως σημειώνει η εφημερίδα "προσλαμβάνει φοβερές διαστάσεις" και γράφει ότι ζεύγος Ιρανών, οι οποίοι κατάπιαν μισό κιλό ναρκωτικά σε σακουλάκια, έφθασαν στην Κύπρο και συνελήφθησαν όταν ο άνδρας έγινε αντιληπτός επειδή είχε περίεργο βηματισμό.

"Η Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Φοροελαφρύνσεις: Παραμένει το χάσμα κυβέρνησης - Συντεχνιών" γράφει ότι η διαφορά μεταξύ συντεχνιών και κυβέρνησης στο θέμα των φορολογικών ελαφρύνσεων παραμένει μεγάλη και ούτε καν προσέγγιση υπάρχει αυτή τη στιγμή για σμίκρυνσή της. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του αποχωρούντα πρέσβη της Ρωσίας Γκεόργκι Μουράτοφ ότι η ιδέα για αναπαλαίωση του Μοναστηρίου του Αποστόλου Ανδρέα και του Τεμένους Χαλά Σουλτάν, είναι ρωσική.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα της γράφει ότι ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Παπανδρέου μετέβη χθες στην Τουρκία, για την πρώτη τέτοιου υψηλού επιπέδου επίσκεψη για 40 περίπου χρόνια, και δήλωσε ότι οι δύο χώρες θα διασφαλίσουν την αισιοδοξία οικοδομώντας τους δεσμούς τους με προσοχή. Αλλού γράφει ότι ο Βρετανός Υπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις χαιρέτισε την ενέργεια της Ελλάδας να συμφωνήσει στο να δοθεί στην Τουρκία το χρίσμα της υποψήφιας για ένταξη χώρας, σημειώνοντας ωστόσο ότι η ένταξη είναι μακριά.

(ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΓ/ΜΧ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 20 January 2000 - 8:24:12 UTC