Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-01-16

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,16/01/2000 (ΚΥΠΕ) Οι προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι στην κρίση που δημιουργήθηκε μετά τις δηλώσεις του Προέδρου του Βουλής Σπύρου Κυπριανού και την απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, τα διάφορα σενάρια για το Κυπριακό, η επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Απόστολου Κακλαμάνη στην Κύπρο, οι εξελίξεις στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου καθώς και η επιστροφή του τρίχρονου Δανιήλ Χαν στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Τα κόμματα ρίχνουν τους τόνους" αναφέρεται στις δηλώσεις του Νίκου Αναστασιάδη όπως η κρίση μείνει μέχρι εδώ, και του Βάσου Λυσσαρίδη ο οποίος διερωτήθηκε που θα στηριχθούμε αν υπάρξει ρήξη μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας. Αλλού γράφει ότι το κυπριακό Χρηματιστήριο έχει αρκετά χαρακτηριστικά φούσκας και αρκετές μετοχές, οι οποίες είναι σοβαρά υπερτιμημένες, δήλωσε ο γνωστός οικονομολόγος Μάριος Κληρίδης.

Η "Μάχη" τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "Καύσιμα: Φαύλος κύκλος" και αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκου Ρολάνδη ότι οι εταιρείες πετρελαιοειδών αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας. Αλλού γράφει ότι το ίδρυμα Γεωργίου και Θέλμας Παρασκευαίδη έδωσε οικονομική επιχορήγηση προς τη μόνιμη επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για τη Συνεργασία και Ασφάλεια στην Ευρώπη για το βραβείο "Δημοκρατία και Δημοσιογραφία".

Ο "Πολίτης" προβάλλει το κύριο θέμα του με τον τίτλο "Αμμόχωστος μέσω Ελσίνκι". Οπως γράφει, ο Ραούφ Ντενκτάς θα τεθεί ενώπιον σοβαρών προτάσεων στη Γερμανία μετά τις πρωτοβουλίες που ανέπτυξε η ελληνική κυβέρνηση δια του Γιώργου Παπανδρέου όπου προωθείται σχέδιο παράδοσης της Αμμοχώστου σε στρατεύματα της ΕΕ. Αλλού αναφέρεται στην επιστροφή του τρίχρονου Δανιήλ Χαν τον οποίο επέστρεψε στις ελεύθερες περιοχές ο Πακιστανός πατέρας του μετά από περιπέτεια 18 ημερών.

Η "Σημερινή" στο κύριο θέμα της με τον τίτλο "Συνταγή λύσης" γράφει ότι κώδικα ιδεών επεξεργάζεται το Αμερικανικό ΥΠΕΞ για τη λύση του Κυπριακού. Οι σχεδιασμοί των ΗΠΑ θεωρούν κλειδί τις σχέσεις Κύπρου - Ελλάδας - Τουρκίας με την Ευρώπη και είναι συνυφασμένοι με την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Γράφει επίσης ότι η Ενωση Μελών Χρηματιστηρίου θα ζητήσει αύριο από τον Υπουργό Οικονομικών να μεσολαβήσει προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναπέμψει τη νομοθεσία για το Χρηματιστήριο.

Ο "Φιλελεύθερος" με τον τίτλο "Αθήνα: Δυσφορία εώς οργή" επικαλείται διπλωματικές πηγές ότι ήταν αρκούντως σαφή τα μηνύματα του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων ενώ για την ελλαδική πλευρά μετρά το γεγονός ότι οι κατηγορίες που διατυπώθηκαν κατά του Πρωθυπουργού προέρχονταν από το δεύτερο τη τάξει της κυπριακής πολιτείας. Αλλού επικαλείται δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Κόση ότι απόρρητα κρατικά έγγραφα και άκρως εμπιστευτικές συνομιλίες που αφορούν την άμυνα και ασφάλεια της Κύπρου παραμένουν αφύλακτα.

Η "Χαραυγή" προβάλλει το κύριο θέμα της με τον τίτλο "Η 'Δήμητρα' φέρνει κεφάλαια εξωτερικού" και γράφει ότι είναι ισχυρή η δυναμική και αδιάπτωτο το ενδιαφέρον για την επενδυτική εταιρεία του Συνεργατισμού. Ηδη άρχισαν οι επενδύσεις της "Δήμητρας" στο ΧΑΚ. Αλλού γράφει ότι ο Σπύρος Κυπριανού σε δήλωσή του από το Λονδίνο εμμένει στις θέσεις που διατύπωσε στην προχθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη, τονίζοντας ότι στόχος του ήταν να προκαλέσει "αναταραχή".

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" με τίτλο "Πυρηνικά όπλα βρίσκονταν στην Κύπρο το 1963 και 1974" γράφει ότι η Βρετανία αποθήκευε πυρηνικά στις βάσεις κατά τη διάρκεια των δύο αυτών κρίσιμων περιόδων στην ιστορία της Κύπρου, αναφέρει Ελβετός ερευνητής και επικαλείται έγγραφα που αποδεικνύουν ότι η Κύπρος ήταν βάση πυρηνικών. Γράφει επίσης ότι ηγέτης του Τ/κ ρεπουπλικανικού κόμματος, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κατηγόρησε τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι μοναδικό όνειρό του είναι η προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΡΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 16 January 2000 - 9:24:06 UTC