Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-01-13

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,13/01/2000 (ΚΥΠΕ) Οι τοποθετήσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου στα εθνικά θέματα, τα διάφορα σενάρια στο Κυπριακό και οι εξελίξεις στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου προβάλλονται από το σημερινό Τύπο. Οι εφημερίδες ασχολούνται επίσης με θέματα που αφορούν την οικονομία, τους προϋπολογισμούς του κράτους και τις Κυπριακές Αερογραμμές.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Οι απόψεις της Λευκωσίας στην Αγκυρα" γράφει ότι ο Ελληνας ΥΠΕΞ στις επαφές του με την τουρκική ηγεσία την ερχόμενη βδομάδα θα έχει στο χαρτοφύλακά του τις απόψεις της Λευκωσίας για τα ελληνικά ανοίγματα προς την Τουρκία και κατ'επέκταση προς την Τ/κ κοινότητα. Γράφει πως ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης θα αναπτύξει σήμερα στη Βουλή την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης με παρουσίαση και συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού.

Η "Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Πλαίσιο ειρήνης" προβάλλει χθεσινές δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα υπάρξει λύση του Κυπριακού, όμως καταβάλλεται προσπάθεια για είσοδο σε ένα πλαίσιο ειρήνης και συνεργασίας και για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό με μιαν ενιαία ομόσπονδη Κύπρο. Αναφέρει ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές θα αντικαταστήσουν τέσσερα αεροπλάνα τύπου Αίαρμπας Α310 με καινούργια, προσθέτοντας δηλώσεις του Προέδρου των ΚΑ Χάρη Λοϊζίδη ότι το Χρηματιστήριο έδωσε παράταση στην εταιρεία μέχρι το τέλος Μαρτίου να μειώσει το ποσοστό των μετοχών της κυβέρνησης στο 68 - 69%.

Ο "Πολίτης" με τίτλο "Πάρτε την Αμμόχωστο" γράφει ότι Ελλάδα και Κύπρος δρομολογούν την προώθηση μέτρων όπως εισήγηση για να αναλάβει τη διοίκηση της Αμμοχώστου ευρωπαϊκή δύναμη και προς αυτό το σκοπό έχει προσκληθεί στην Κύπρο ο Χαβιέ Σολάνα, Υπατος Αντιπρόσωπος της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ευρώπης (ΚΕΠΠΑ). Γράφει πως σήμερα η Επιτροπή Αμυνας της Βουλής αναμένεται να επιφέρει σημαντική μείωση στο κονδύλι για την αγορά νέων οπλικών συστημάτων και να περιορίσει συγκεκριμένο κονδύλι της τάξης των 18 εκ. σε 2 εκ..

Η "Σημερινή" με κύριο τίτλο "Πύλη στην Ευρώπη" γράφει πως Ελλάδα και Κύπρος τάσσονται υπέρ της προώθησης των τουρκοκυπριακών συμφερόντων στην ΕΕ, δηλώνοντας πως δεν υπάρχει κίνδυνος αναγνώρισης του ψευδοκράτους από πιθανή εκστρατεία του κατοχικού ηγέτη στην Ευρώπη. Προβάλλει δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ Σπύρου Κυπριανού ο οποίος άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα σε ό,τι αφορά τη διοδοχή του στην ηγεσία του κόμματος, λέγοντας πως δεν έχει δεσμευθεί για τίποτα απολύτως και παραπέποντας στο ορόσημο της 19ης Μαρτίου όταν θα πραγματοποιηθεί το έκτακτο συνέδριο του ΔΗΚΟ.

Ο "Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Ζητούμε παρέμβαση Σολάνα" γράφει πως Αθήνα και Λευκωσία ζητούν την προσωπική παρέμβαση του Χαβιέ Σολάνα και εκτιμούν ότι η εμπλοκή της ΕΕ επικεντρώνεται στην παρακολούθηση των διαδικασιών επίλυσης του Κυπριακού, την εμπλοκή της ΕΕ σε θέματα άμυνας - ασφάλειας και την προώθηση μέσω της ΕΕ μέτρων εμπλοκής των Τ/Κ σε επίπεδο οργανώσεων, φορέων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Αναφέρεται επίσης σε δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου ότι απαραίτηση προϋπόθεση για επιβίωση στη νέα τάξη πραγμάτων αποτελεί η συνεχής προσαρμογή της Κύπρου στις αλλαγές που γίνονται εξαιτίας της παγκοσμιοποίησης της αγοράς και της κατάλυσης των εθνικών φραγμών.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Επαναπροσέγγιση - ΜΟΕ σε πρώτο πλάνο" προβάλλει δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ μετά τη συνάντησή του με τον κ. Παπανδρέου ότι πρέπει να αξιοποιηθούν τα όποια βήματα προσφέρονται για να προωθηθεί ο στόχος της επανένωσης της Κύπρου στη βάση ομοσπονδίας. Γράφει πως η Βουλή αναμένεται σήμερα να ψηφίσει τους κανονισμούς για τη Ραδιοτηλεόραση, κίνηση που δεν θα επιτρέπει στους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς να ξεφεύγουν από τη λαβίδα του νόμου.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο "Οι Τούρκοι είχαν προειδοποιηθεί να μην παρουσιάσουν το λογότυπο του Μπαϊράκ" γράφει πως ο Πρόεδρος Κληρίδης έδωσε τις οδηγίες να αποσυρθεί το λογότυπο του παράνομου Τ/κ ραδιοσταθμού στην προχθεσινή διάσκεψη Τύπου των ΥΠΕΞ Κύπρου και Ελλάδας. Αναφέρεται επίσης στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να απαγορεύσει την ανέγερση ξενοδοχείων πέραν των 600 κλινών στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.

(ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 13 January 2000 - 8:24:06 UTC