Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-01-05

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,05/01/2000 (ΚΥΠΕ) Η χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τα διάφορα σενάρια για λύση του Κυπριακού, το θέμα ύπαρξης ή όχι πυρηνικών όπλων στις βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο καθώς και το θέμα αντικατάστασης του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς είναι ορισμένες από τις βασικές ειδήσεις που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Νηνεμία στο Εθνικό Συμβούλιο" γράφει ότι νηνεμία επικράτησε στη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου "παρά τις περί του αντιθέτου προειδοποιήσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ Σπύρου Κυπριανού". Αλλού γράφει ότι νέο αρχηγό θα αποκτήσει σύντομα η Εθνική Φρουρά αφού όλα δείχνουν πως ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημήτρης Δήμου, θα αντικατασταθεί και σημειώνει ότι το ΓΕΕΘΑ δεν ευνοεί παράταση της θητείας του κ. Δήμου στην Κύπρο.

"Η Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Μαύρη λίστα στο ΑΚΕΛ" γράφει ότι "μαύρη λίστα" με τους βουλευτές που δεν θα συμπεριληφθούν στον κατάλογο των υποψηφίων του ΑΚΕΛ για τις βουλευτικές εκλογές του 2001 ετοίμασε ο ΓΓ του κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας. Αλλού αναφέρεται σε επίσημη δήλωση εκπροσώπου του βρετανικού Υπουργείου Αμυνας ότι δεν υπάρχουν πυρηνικά όπλα στις βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο και ότι τα αεροσκάφη που χρησιμοποιούν της Βάσεις δεν μεταφέρουν πυρηνικά όπλα.

Ο "Πολίτης" στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο "Ανευθυνότητα εκατομμυρίων" γράφει ότι το πρόβλημα με τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και τις παραλείψεις στις διαδικασίες απαλλοτριώσεων ιδιωτικών περιουσιών για την εκτέλεση δημοσίων έργων τείνει να εξελίχθεί σε μείζον πρόβλημα για τα δημόσια ταμεία. Αλλού γράφει ότι σε περικοπές κονδυλίων τα οποία περιλαμβάνονται στο φετινό προϋπολογισμό για την Αμυνα θα προβεί, όπως όλα δείχνουν, η Βουλή των Αντιπροσώπων.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Οχι του ΟΗΕ στο 24%" γράφει ότι αρνητικά τάσσονται τα ΗΕ και οι συνεργάτες του ΓΓ του Οργανισμού Κόφι Ανάν έναντι της πρότασης που κατέθεσε η κυβέρνηση στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, με την οποία εισηγείται τον έλεγχο του 24% περίπου του εδάφους της Κύπρου από τους Τ/Κ στο πλαίσιο μιας λύσης διζωνικής ομοσπονδίας. Σε άλλη είδηση γράφει ότι πτώση στο συνολικό όγκο συναλλαγών και υποχώρηση του Γενικού Δείκτη κατά 2,09% σημειώθηκε χθες κατά τη χρηματιστηριακή συνάντηση.

"Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Αρχίζει κρίσιμο παρασκήνιο" και τον επίτιτλο "Στρατηγικός συντονισμός Αθήνας και Λευκωσίας - ο Παπανδρέου μεταφέρει κρίσιμες ιδέες", αναφέρει ότι δρομολογούνται ενέργειες προς τα κοινοβούλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αλλού γράφει ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης έχει "ανοικτή γραμμή με τη Μόσχα" μετά τη λήψη τρίτου επείγοντος σήματος για διενέργεια επιθέσεων κατά ρωσικών στόχων στη Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Η "Χαραυγή" αναφέρει ότι μεταξύ των κομμάτων υπάρχουν "Διαφορετικές εκτιμήσεις" αναφορικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ προσθέτει πως "πιθανότατα να ξανασυνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο" πριν από το δεύτερο γύρο των συνομιλιών. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση "ακρωτηρίασε" την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή κατά 1,33%, αφού αντί 209,74% τιμαριθμικό που ισχύει από την 1/1/2000 θα είναι μόνο 208,41%, μετά την αφαίρεση των φόρων κατανάλωσης από τον υπολογισμό του τιμαριθμικού.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" υπό τον τίτλο "Η συμφωνία θέτει τέλος στο αδιέξοδο" αναφέρει ότι το Ισραήλ έσπασε το αδιέξοδο στο Μεσανατολικό αφού μετά από διαπραγματεύσεις στην Ιερουσαλήμ παρέδωσε στους Παλαιστίνιους πλήρη ή μερικό έλεγχο επιπρόσθετου 5% της Δυτικής Οχθης εντός 48 ωρών και 6, 1% στις 20 Ιανουαρίου. Αλλού γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών "δεν παραβίασε το νόμο", σύμφωνα με απόφαση της τουρκικής Εισαγγελίας, με τη δήλωσή του για εκπομπές στην κουρδική γλώσσα.

Η εβδομαδιαία οικονομική "Financial Mirror" υπό τον τίτλο "Ολα τα λεφτά σας στις νέες εκδόσεις αλλά..." αναφέρει ότι η χρηματιστηριακή μανία που κατέβαλε τους Κύπριους για το 1999 οδήγησε όλες τις μετοχές σε πολύ ψηλά επίπεδα με ορισμένες να έχουν φτάσει σε απόδοση μέχρι και 7000%. Αλλού γράφει ότι περνά "σε ελλαδικά χέρια και το Λογοδίκτυο", αφού σύμφωνα με "έγκυρες πληροφορίες" η εταιρεία Com - to - net ΑΕ έχει συμφωνήσει με τον Αρχιεπίσκοπο.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΙΤΣ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 5 January 2000 - 7:24:07 UTC