Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-12-14

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,14/12/1999 (ΚΥΠΕ) Οι εξελίξεις στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες που ολοκληρώνονται σήμερα στη Νέα Υόρκη, οι αντιδράσεις στα κατεχόμενα μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Ελσίνκι, η πτώση του Γενικού Δείκτη Τιμών στο Χρηματιστήριο και οι έρευνες της Αστυνομίας για το φόνο που διεπράχθη χθες στη Λεμεσό είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Γκρινιάζουν οι Τουρκοκύπριοι" γράφει ότι γκρίνιες και αλληλοκατηγορίες στα κατεχόμενα ακολούθησαν την απόφαση του Ελσίνκι για την Τουρκία και την Κύπρο, σε σημείο που για πρώτη φορά ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ να επικρίνει την Τ/κ ηγεσία. Αλλού γράφει ότι με χωριστές συναντήσεις του ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, λήγουν σήμερα στη Νέα Υόρκη οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες.

"Η Μάχη" στο κύριο δημοσίευμα υπό τον τίτλο "Φόνος για λόγους εκδίκησης" αναφέρεται στο φόνο του Αδάμου Χριστοδούλου Γεωργίου, 55 χρόνων, από τη Λάρνακα, που διεπράχθη χθες στη Λεμεσό για λόγους εκδίκησης αφού ο φονιάς φέρεται να θεωρούσε το θύμα υπεύθυνο για την απόλυσή του. Αλλού γράφει ότι οι 14 από τους 16 συλληφθέντες σε σχέση με τα προχθεσινά επεισόδια κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα Απόλλωνα - ΑΠΟΕΛ οδηγήθηκαν στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού. Από τους 14, οι οκτώ αφέθηκαν ελεύθεροι αφού δεν προέκυψε εναντίον τους οποιοδήποτε ενοχοποιητικό στοιχείο.

Ο "Πολίτης" στο πρωτοσέλιδο θέμα με τίτλο "'Βόμβα' Ντενκτάς στις συνομιλίες" γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς αναζητεί αφορμές για να εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις και τις βρίσκει, μεταξύ άλλων, με τον προσφιλή του τρόπο στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής στο Ελσίνκι. Σε άλλη είδηση γράφει ότι κατά πλειοψηφία θα οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής το νομοσχέδιο για παράταση της ισχύος της έκτακτης εισφοράς για την άμυνα, την ερχόμενη Πέμπτη.

"Η Σημερινή" στο κύριο "Δονήσεις στο ΧΑΚ" γράφει ότι ισχυρές δονήσεις είχαμε στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου με δραματική πτώση του Γενικού Δείκτη κατά 5,63%. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα αναφέρεται σε "έντονη αντιπαράθεση" μεταξύ του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ Αντώνη Δράκου και του Εκπροσώπου της ΕΥΡΙΚ Φώτου Φωτιάδη στην Ad Hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή κατά τη συζήτηση των προγραμμάτων του ΡΙΚ. Οπως γράφει η "Σ" το τελικό συμπέρασμα είναι ότι "υπάρχει ενδοϋπηρεσιακή διαμάχη για τα προγράμματα που προβάλλουν τα δύο κρατικά κανάλια".

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Τουρκία: Δεν αφήνει την Κύπρο" γράφει ότι η Αγκυρα υιοθετεί τακτική σκληρής γραμμής στο Κυπριακό με ταυτόχρονα ανοίγματα προς την Αθήνα για διάλογο, ενώ η τουρκική ηγεσία ξεκαθάρισε τη στάση της στο Κυπριακό επαναλαμβάνοντας τις γνωστές της θέσεις για "δύο κράτη". Σε άλλο σημείο γράφει ότι οριστικά στο δικαστήριο φαίνεται να οδηγείται η υπόθεση της κατ' ισχυρισμόν απόπειρας απάτης Νεοζηλανδού επιχειρηματία για 3,7 εκ. δολάρια με ύποπτο το Μητροπολίτη τέως Λεμεσού Χρύσανθο.

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "ΑΚΕΛ: Δεν δικαιολογείται ικανοποίηση" προβάλλει τη χθεσινή διάσκεψη Τύπου του εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ Νίκου Κατσουρίδη κατά την οποία εξέφρασε τη θέση ότι το αποτέλεσμα της συνόδου του Ελσίνκι "δεν δικαιολογεί ικανοποίηση και πολύ περισσότερο δεν δικαιολογείται καμιά θριαμβολογία". Σε άλλο σημείο γράφει ότι ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ ψηφίζουν την ερχόμενη Πέμπτη απαλλαγή των χρηματιστηριακών κερδών από τη φορολογία εισοδήματος, "αποστερώντας από το κράτος έσοδα εκατομμυρίων λιρών".

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο "Ο Ντενκτάς βάζει όρους για νέες συνομιλίες" παραθέτει τις χθεσινές δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη ότι η επάνοδός του στις συνομιλίες θα εξαρτηθεί απόλυτα από το περιεχόμενο του επικείμενου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Αλλού γράφει ότι η Γενικός Ελεγκτής εξετάζει ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου "πρόσφερε συμβόλαια σε εταιρεία που ανήκει στον Πρόεδρό της Μιχαλάκη Ζιβανάρη".

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 14 December 1999 - 7:24:13 UTC