Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-12-07

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,07/12/1999 (ΚΥΠΕ) Η πορεία των διαβουλεύσεων στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό στο πλαίσιο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, τα αποτελέσματα της χθεσινής συνόδου του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, οι δηλώσεις του Προέδρου της ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη και η απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας μετά την έρευνα που διεξήχθηκε για το θέμα της διαδικασίας κατακύρωσης των προσφορών για τις ερυθροποιητίνες είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Αρχισαν με το εδαφικό" πως οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη θα συνεχιστούν μέχρις ότου οι συμμετέχοντες είτε νιώσουν ότι δεν μπορούν να επιτύχουν περαιτέρω πρόοδο είτε μέχρι να μπορούν να ανακοινώσουν σπάσιμο του αδιεξόδου. Αλλού αναφέρεται πως ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης δήλωσε πως είναι "απαράδεκτο για κόμματα να εμπλέκονται σε επιχειρήσεις σπεκουλαδόρικες και με αυτό τον τρόπο να δημιουργούν μιαν ανήθικη ηθική μέσα στην κυπριακή κοινωνία που συγκλονίζεται από τα σκάνδαλα".

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Ελπίδες προόδου" γράφει πως επί της ουσίας εισήλθαν χθες οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες στη Νέα Υόρκη μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και αρκετοί είναι αυτοί που εναποθέτουν ελπίδες για κάποια πρόοδο στο Κυπριακό που θα προκύψει από τις συνομιλίες. Σε άλλο θέμα σημειώνεται πως ουδεμία ποινική ευθύνη υπάρχει στη μια πλευρά του σκανδάλου των ερυθροποιητινών, αυτή που αφορούσε τις διαδικασίες κατακύρωσης της προσφοράς, σύμφωνα με τη Γενική Εισαγγελία.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Ανάν προς Κληρίδη: Είστε πολύ μακριά" πως ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μετριάσει τα αιτήματά του στο εδαφικό ενώ ο Ραούφ Ντενκτάς ανακοίνωσε ότι θα καταγγείλει τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας γιατί δήλωσε ότι η Κύπρος είναι ελληνική. Σε άλλο θέμα σημειώνεται πως στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες διαπιστώθηκε υπό ποιες συνθήκες θα κυλήσει η Σύνοδος Κορυφής στο Ελσίνκι και κάτω από ποια εκβιαστικά διλήμματα θα αναγκαστεί να ελιχθεί η ελληνική αντιπροσωπεία.

"Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Εγγραφο Ντενκτάς" γράφει ότι η Αγκυρα και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς έχουν ετοιμάσει έγγραφο με το οποίο επιχειρούν να τεκμηριώσουν την αξίωσή τους περί αναγνώρισης και αποδοχής του ψευδοκράτους. Προσθέτει ότι το έγγραφο αυτό προδιαγράφει εκτός των άλλων τις συνταγματικές βάσεις και τη μορφή της λύσης. Σε άλλο σημείο γράφει ότι χθες κακόγουστη φάρσα για έκρηξη βόμβας σε γραφεία των υπεραστικών ταξί "Καρυδάς" στο κέντρο της Πάφου προκάλεσε αναστάτωση στο κοινό.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Θα πληρώσει η Κύπρος" γράφει ότι με αντίποινα σε βάρος της Κύπρου απειλούν Γερμανία και Γαλλία σε περίπτωση που η Ελλάδα εγείρει βέτο στην ανακήρυξη της Τουρκίας σε υποψήφια για ένταξη χώρα και προσθέτει ότι σύμφωνα με πληροφορίες του, στις προειδοποιήσεις αυτές προέβησαν διπλωμάτες των δύο χωρών. Σε άλλο σημείο γράφει ότι το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, στηριζόμενο σε επιχειρήματα των νομικών του συμβούλων, αρνείται να καταβάλει στο κράτος συσσωρευμένους φόρους επί των κερδών του.

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Εμπάργκο - καθεστώς στο τραπέζι", γράφει ότι από την τύχη της υποψηφιότητας της Τουρκίας στο θέμα του ενταξιακού καθεστώτος της εξαρτώνται πλέον απόλυτα οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στο χθεσινό δυστύχημα στο Μενεού στη Λάρνακα κατά το οποίο ημιφορτηγό αυτοκίνητο συγκρούστηκε με λεωφορείο με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο 60χρονος Βάσος Θεοδοσίου από το Κίτι, οδηγός του ημιφορτηγού, φθαρτοπώλης και να τραυματιστούν άλλα εννέα άτομα.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο "Επαναρχίζουν οι συνομιλίες με διαμαρτυρία του Ντενκτάς" αναφέρεται στη χθεσινή δήλωση του Τ/Κ ηγέτη αμέσως πριν από τη συνάντησή του με το ΓΓ του ΟΗΕ ότι θα υπέβαλλε στον Κόφι Ανάν "παράπονο" για παλαιότερη δήλωση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας ότι "η Κύπρος είναι ελληνική και θα παραμείνει ελληνική". Σε άλλο σημείο γράφει ότι οι κάτοικοι των Εργατών ενέτειναν χθες τις διαμαρτυρίες τους κατά της λειτουργίας του χυτηρίου στο χωριό.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΓ/ΓΠ)
(Μ.Κ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 7 December 1999 - 7:24:13 UTC