Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-12-05

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,05/12/1999 (ΚΥΠΕ) Οι εκ των σύνεγγυς συνομιλίες που διεξάγονται στη Νέα Υόρκη και οι παρασκηνιακές ενέργειες που γίνονται ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στο Ελσίνκι για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου αλλά και για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Μετά το Ελσίνκι η ουσία" γράφει ότι η Βρετανία ετοίμασε σενάρια στα τέσσερα βασικά θέματα που θα αρχίσουν να συζητούνται από αύριο στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες στη Νέα Υόρκη, το περιεχόμενο των οποίων θα συζητούσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης με τον Βρετανό εκπρόσωπο για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ. Αλλού γράφει ότι η Σουηδία θα πει "ναι" στην αναγόρευση της Τουρκίας σε υποψήφια χώρα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και μάλλον "ναι" στην ένταξη της Κύπρου ανεξαρτήτως λύσης του πολιτικού προβλήματος.

"Η Μάχη" έχει τίτλο "Φτάνει πια" και γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης είναι αποφασισμένος να θέσει τέρμα στην ομφαλοσκόπηση και στις δημόσιες εσωκομματικές αντιπαραθέσεις και αναφέρεται σε δυσαρέσκεια της βάσης του ΔΗΣΥ για τις συνεχείς κόντρες των στελεχών και τις διαφοροποιήσεις τους από αποφάσεις του κόμματος. Σε άλλο σημείο προβάλλει δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου με τις οποίες τονίζει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί διαίρεση της Κύπρου και ότι μέχρι στιγμής δεν είναι ευχαριστημένος με τις συνομιλίες.

Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίλο "Συνεταιρισμός Λούης και με ΑΚΕΛ" γράφει ότι μετά τα έξι εκ. λίρες που χάρισε σε ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ υπό μορφή ιδιωτικής τοποθέτησης, η εν λόγω εταιρεία τώρα έχει οικονομικές παρτίδες και με το ΑΚΕΛ και επικαλούμενος έρευνές του γράφει ότι το ΑΚΕΛ διατηρεί από κοινού τουριστική επιχείρηση με τη Λούης. Σε άλλη είδηση γράφει ότι οξύνεται μέρα με τη μέρα το πρόβλημα της λειψυδρίας λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και προβάλλει δήλωση του Υπουργού Γεωργίας με την οποία χαρακτηρίζει την κατάσταση τραγική.

"Η Σημερινή" προβάλλοντας επίσης πρωτοσέλιδα τις συνομιλίες στη Νέα Υόρκη με τίτλο "Κόκκινο φως", γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης κόμισε στις αποσκευές του πολυσέλιδο έγγραφο, που εκπονήθηκε από εμπειρογνώμονες, το οποίο "δένει νομικά τα χέρια του Προέδρου Κληρίδη, ανάβει 'κόκινο φως' και απαγορεύει το παζάρεμα περιουσιών. Αλλού γράφει ότι σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται 4,5 χιλιάδες Κύπριοι φοιτητές που σπουδάζουν στα ΤΕΙ Ελλάδας λόγω του ορατού κινδύνου υποβάθμισης της αξίας του πτυχίου τους.

"Ο Φιλελεύθερος" έχει κύριο τίτλο "Υπό διπλόν τώρα εκβιασμό" και γράφει ότι οι επόμενες λίγες μέρες θα είναι, όπως εκτιμάται από ενημερωμένους κύκλους, ιδιαιτέρως κρίσιμες για τις προοπτικές όλου του πλέγματος διαπλεκομένων ζητημάτων, τα οποία ευρίσκονται στο προσκήνιο: Κυπριακού, Ελληνο - Τουρκικών και Τουρκο - Κοινοτικών σχέσεων. Σημειώνει δε ότι ο Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ προειδοποίησε την Ε/κ πλευρά για "λύση μόνιμου αδιεξόδου". Σε άλλη είδηση αναφέρεται σε αναπόφευκτη, όπως τη χαρακτηρίζει, σύγκρουση Υπουργικού και Βουλής, εξαιτίας της χορηγίας για τους φοιτητές της Νοσηλευτικής Σχολής, του Δασικού Κολλεγίου και των στρατιωτικών σχολών.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Στημένο παιγνίδι οι συνομιλίες" προβάλλει δημοσίευμα της αθηναϊκής εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος" το οποίο επικαλείται έγγραφο του ελληνικού ΥΠΕΞ με το οποίο εκφράζεται δυσαρέσκεια για το ατόπημα εκ μέρους του Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ να προσφωνήσει τον Ντερβίς Ερογλου ως "πρωθυπουργό". Σε άλλο δημοσίευμα αναφέρεται στην κορύφωση των προετοιμασιών για τη διεξαγωγή της 2ης Ευρωμεσογειακής Συνάντησης αριστερών κομμάτων που θα οργανωθεί από το ΑΚΕΛ από τις 10 μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει ότι αερογραμμές που πετούν από και προς την Κύπρο, συμπεριλαμβανομένων και των Κυπριακών Αερογραμμών δεν θα πετάξουν τα μεσάνυκτα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς ως προληπτικό μέτρο κατά του λεγόμενου "ιού της χιλιετίας". Αλλού γράφει ότι 32χρονος Πόντιος οδηγήθηκε χθες στο Δικαστήριο αφού θεωρείται ύποπτος για υπόθεση πλαστοπροσωπίας αστυνομικού σε προσπάθεια απαγωγής γυναίκας που εργάζεται ως χορεύτρια σε καμπαρέ της Λευκωσίας.

(ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΡΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 5 December 1999 - 8:24:11 UTC