Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-11-30

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,30/11/1999 (ΚΥΠΕ) Οι εφημερίδες σήμερα αναφέρονται στην αναχώρηση σήμερα του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη για τη Νέα Υόρκη, όπου αρχίζουν στις 3 Δεκεμβρίου εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό. Αλλα θέματα που απασχολούν το σημερινό Τύπο αφορούν το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), την αστυνόμευση των γηπέδων, και τη στελέχωση υπηρεσιών δημόσιας υγείας.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Γεμάτη η βαλίτσα Κληρίδη" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης αναχωρεί σήμερα για τη Νέα Υόρκη πανέτοιμος, μετά από πολυήμερη προετοιμασία, με έτοιμα σωρεία επιχειρημάτων και πειστηρίων επί διαφόρων σεναρίων, που ενδέχεται να τεθούν ενώπιόν του και με την υποστήριξη μιας πολυδύναμης ομάδας συμβούλων. Γράφει ότι επταπλασιάστηκε μέσα σε 13 χρόνια η δαπάνη για συντάξεις κρατικών υπαλλήλων και αξιωματούχων της Δημοκρατίας, αφού από 12,5 εκατομμύρια λίρες το 1985, έφθασαν το 1998 στα 85,9 εκ. λίρες.

Η "Μάχη" υπό τον τίτλο "Εκαψαν το ποδόσφαιρο" αναφέρεται σε δήλωση του Αρχηγού της Αστυνομίας ότι εάν τα σωματεία συνεχίσουν να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, οι ποδοσφαιρικές συναντήσεις θα γίνονται στο μέλλον χωρίς την παρουσία αστυνομικών, με αφορμή τους πρωτοφανείς "χουλιγκανισμούς" στο Δημοτικό Στάδιο Παραλιμνίου. Γράφει ότι πέντε ύποπτοι για το ξυλοδαρμό δύο αλλοδαπών, καθώς και συγγενείς και φίλοι τους, επιτέθηκαν κατά εκπροσώπων των ΜΜΕ έξω από το δικαστικό μέγαρο Λεμεσού.

Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Αυτά θα πω στον Ντενκτάς" γράφει ότι στη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος Κληρίδης εξασφάλισε τη συναίνεση των κομμάτων στο πλαίσιο των θέσεων που θα καταθέσει στη Νέα Υόρκη και ότι ο Πρόεδρος δεν προτίθεται να συζητήσει το θέμα των περιουσιών. Αναφέρεται σε καταγγελία των τεχνολόγων νοσοκομειακών εργαστηρίων ότι εργάζονται σε σημαντικά πόστα, όπως την Τράπεζα Αίματος, υπάλληλοι χωρίς προσόντα, πράγμα που αποτελεί τεράστιο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Η "Σημερινή" υπό τον τίτλο "Ευάλωτη η κυριαρχία" γράφει ότι η κυριαρχία είναι ευάλωτη κατά τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης διαβεβαίωσε το Εθνικό Συμβούλιο ότι δεν πρόκειται να δεχθεί στη Νέα Υόρκη την αποδοχή του ψευδοκράτους ως αρχή ή διοίκηση στη λογική της αναγνώρισης. Γράφει ότι ομάδα λειτουργών του ΧΑΚ επιχειρεί εκστρατεία πλήρους εκκαθάρισης όλων των μητρώων των δημόσιων εταιρειών για να επιστρέψουν οι δημόσιες εταιρείες και να τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα μερικής αποϋλοποίησης των τίτλων.

Ο "Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Εδαφικό: Οχι πέραν του 24%" γράφει ότι στόχος της ελληνικής πλευράς στο εδαφικό είναι η επιστροφή όσων περισσοτέρων προσφύγων υπό Ε/κ διοίκηση και ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα υποστηρίξει τέτοιες εδαφικές αναπροσαρμογές, ώστε η περιοχή που θα παραμείνει υπό τους Τούρκους δεν θα ξεπερνά το 24 τοις εκατόν. Γράφει ότι ο Χάρης Λοϊζίδης διορίζεται σήμερα νέος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών, ύστερα από τη χθεσινή παραίτηση του Τάκη Κυριακίδη από το αξίωμα.

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Διαφωνίες στο Εθνικό" αναφέρεται σε δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μιχάλη Παπαπέτρου ότι τα κοινοβουλευτικά κόμματα διατήρησαν, κατά τη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, τις θέσεις τους σε σειρά ζητημάτων του Κυπριακού. Επικαλούμενη πληροφορίες της, αναφέρει ότι ο κ. Κυριακίδης υποχρεώθηκε σε παραίτηση από την προεδρία των Κυπριακών Αερογραμμών, ύστερα από έντονες καταγγελίες ξενοδόχων των επαρχιών Λεμεσού και Πάφου, που πρόσκεινται στο ΔΗΣΥ.

Η "Cyprus Mail" γράφει ότι οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες στην Κύπρο επέστρεψαν στο ΧΑΚ χθες με μεγάλα κέρδη, προσθέτοντας ότι η Τράπεζα Κύπρου σημείωσε αύξηση 97 σεντ κι έκλεισε στις 12 λίρες και 59 σεντ, ενώ η Λαϊκή Τράπεζα σημείωσε αύξηση 1 λίρα και 40 σεντ, κλείνοντας στις 16 λίρες και 63 σεντ. Αναφέρεται σε προειδοποιήσεις από γιατρούς στην Πάφο ότι τίθενται σε κίνδυνο ζωές λόγω της έλλειψης κατάλληλου εξοπλισμού στα ελικόπτερα που μεταφέρουν ασθενείς από την Πάφο στη Λευκωσία.

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 30 November 1999 - 7:24:08 UTC