Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-11-07

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,07/11/1999 (ΚΥΠΕ) Η συγγνώμη που ζήτησε χθες η κυπριακή πολιτεία από τους συγγενείς των αγνοουμένων και των νεκρών του 1974, πληροφορίες για "ομηροποίηση" της ενταξιακής πορείας της Κύπρου και εκτιμήσεις για αδιέξοδο στην αμερικανική πρωτοβουλία στο Κυπριακό, οι πληροφορίες της Τ/κ "Κίπρις" για μοντέλο λύσης που προνοεί την ίδρυση των "Ηνωμένων Κρατών Κύπρου" και η χθεσινή ημερίδα για το Κυπριακό που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με τη συμμετοχή κυπριακών κομμάτων είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Ταπεινά συγγνώμη" γράφει ότι η πολιτεία δια του Υπουργού Αμυνας Σωκράτη Χάσικου ζήτησε χθες ταπεινά συγγνώμη από τους συγγενείς των οκτώ νεκρών του 1974, των οποίων τα λείψανα παραδόθηκαν χθες στους συγγενείς τους και που είχαν ταφεί στα κοιμητήρια Λακατάμειας και Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης. Σε άλλο σημείο γράφει ότι άλλες δύο έρευνες διατάχθηκαν από την εταιρεία των Κυπριακών Αερογραμμών σχετικά με ενέργειες υπαλλήλων της, ενός πιλότου και ενός αεροσυνοδού.

"Η Μάχη" γράφει κάτω από τον τίτλο "Αυτοκάθαρση της Βουλής" ότι ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μιχάλης Καράς θα εισηγηθεί, στα πλαίσια της κάθαρσης και εξυγίανσης της κοινωνίας, αυτοκάθαρση και για τους βουλευτές και προσθέτει ότι οι εισηγήσεις του, τις οποίες χαρακτηρίζει ριζοσπαστικές, αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις. Σε άλλο σημείο προβάλλει συνέντευξη του Συμπροέδρου της Παγκύπριας Επιτροπής Αγνοουμένων Νίκου Θεοδοσίου με τις οποίες αναφέρεται σε κενά στους φακέλους των αγνοουμένων.

Ο "Πολίτης" έχει κύριο τίτλο "Διάλογος χωρίς όρους" και γράφει ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον επιδιώκει, με την επίσκεψή του την Αθήνα και Αγκυρα, τη γεφύρωση του χάσματος που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και ότι θα πιδιώξει έναρξη διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό χωρίς όρους για εξεύρεση "έντιμου και δίκαιου συμβιβασμού". Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή τελετή για όσους έχασαν τη ζωή τους στην τουρκική εισβολή και γράφει ότι Πολιτεία και Εκκλησία τους τίμησαν.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Σφοδρό 'κατηγορώ'" γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού ξεσπάθωσε κατά τη διάρκεια χθεσινής ημερίδας για το Κυπριακό που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και χαρακτήρισε "κωμωδία" τη στάση κάποιων, όπως είπε, φωτογραφίζοντας, σύμφωνα με την εφημερίδα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Σε άλλο σημείο παραθέτει δηλώσεις του Προέδρου Βιομηχάνων Λεμεσού κ. Ζένιου ότι μια σεισμική δόνηση είναι αρκετή για να ανοίξει την καγκελόπορτα στο "θηρίο" που λέγεται Ασκαρέλ και να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές χιλιάδων πολιτών.

"Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Ομηροποιούν κυπριακή πορεία" γράφει ότι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θεωρούν πως οι πορείες της Κύπρου και της Τουρκίας προς την Ευρώπη συνδέονται με τη συμφωνία - πακέτο του Μαρτίου 1995 και γι' αυτό θα πρέπει να γίνονται βήματα που να αφορούν και τις δύο χώρες. Αλλού σημειώνει ότι σύμφωνα με την Τ/κ εφημερίδα "Κίπρις" η οποία επικαλείται πηγές του βρετανικού ΥΠΕΞ, ΗΠΑ και Βρετανία εργάζονται πάνω σε ένα μοντέλο λύσης στο Κυπριακό το οποίο εφαρμόστηκε στις ΗΠΑ και προνοεί την ίδρυση των "Ηνωμένων Κρατών Κύπρου".

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Κυπριακό: Σε αδιέξοδο η πρωτοβουλία των ΗΠΑ" παραθέτει εκτιμήσεις του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων σύμφωνα με το οποίο "η τουρκική αδιαλλαξία οδήγησε τη διπλωματική προσπάθεια των ΗΠΑ σε αδιέξοδο", ενώ η η ίδια η αμερικανική πλευρά εμφανίζεται για το λόγο αυτό "ιδιαίτερα απαισιόδοξη". Σε άλλο σημείο γράφει ότι την περασμένη Πέμπτη η ad hoc Επιτροπή της Βουλής για το Φάκελο της Κύπρου έθεσε τις βάσεις για "πραγματική και ουσιαστική", όπως σημειώνει, "διερεύνηση των σκοτεινών πτυχών της σύγχρονης κυπριακής τραγωδίας".

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" καλεί σε πρωτοσέλιδό της τους ξένους που ζουν στην Κύπρο να προσέχουν, γιατί όπως σημειώνει, μπορεί να τους απαγορευθεί η πρόσβαση σε τραπεζικούς τους λογαριασμούς, σε περίπτωση που ο ή η σύζυγός τους πεθάνουν. Παραθέτει το παράδειγμα ξένης στην οποία απαγορεύθηκε η πρόσβαση στον κοινό λογαρισμό που είχε ανοίξει με το σύζυγό της πριν αυτός πεθάνει. Αλλού αναφέρεται στην κατεδάφιση παλαιάς οικίας στη λεωφόριο Μακαρίου στη Λευκωσία, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς αποτελούσε αρχιτεκτονικό θησαυρό.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 7 November 1999 - 9:24:10 UTC