Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-10-09

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,09/10/1999 (ΚΥΠΕ) Η προοπτική απόκτησης από την Τουρκία της ιδιότητας της υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση κατά τη Σύνοδο Κορυφής στο Ελσίνκι τον ερχόμενο Δεκέμβριο, είναι το θέμα το οποίο προβάλλουν πρωτοσέλιδα οι περισσότερες κυπριακές εφημερίδες σήμερα. Αλλα θέματα αφορούν τις έρευνες αναφορικά με τις μετοχές της Louis Cruise Lines, το θάνατο νεαρής μητέρας μετά τη γέννηση της κορούλας της, την υπόθεση πλαστών βιζών και το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Ανακρίσεις Γενικού Εισαγγελέα για ιδιωτική τοποθέτηση" προβάλλει ανακοίνωση της Γενικής Εισαγγελίας η οποία αναφέρει ότι οι ανακριτές άρχισαν τις εξετάσεις για το θέμα των μετοχών της εταιρείας Louis Cruise Lines Ltd με λήψη κατάθεσης από λειτουργό του Γραφείου Εφόρου Εταιρειών ενώ τους παραδόθηκε το μητρώο μετόχων της εταιρείας από τη Λαϊκή Κυπριακή Τράπεζα. Αλλού γράφει ότι η αναχώρηση του Ελληνα Υφυπουργού Αμυνας Δημήτρη Αποστοάκη για την Αθήνα πραγματοποιήθηκε μετ'εμποδίων μια και το C130 που τον μετέφερε επέστρεψε στη Βάση Ανδρέας Παπανδρέου λόγω βλάβης.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Με φερετζέ και φέσι η ΕΕ" γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε απόρρητη έκθεσή της υποστηρίζει την υποψηφιότητα της Τουρκίας χωρίς όμως να προσδιορίζει ημερομηνία για έναρξη διαπραγματεύσεων και προσθέτει ότι έχει ετοιμασθεί προσχέδιο το οποίο αναμένεται να εγκριθεί κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Ελσίνκι. Σε άλλο σημείο γράφει ότι τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μεγάλο ενδιαφέρον για τη θέση του υπεύθυνου στο "Σπίτι της Κύπρου" στην Αθήνα, η οποία θα κενωθεί σε λίγους μήνες.

Ο "Πολίτης" με κύριο τίτλο "'Σκούπα' στις μπυραρίες" γράφει ότι η υπόθεση καταγγελιών για την έκδοση παράνομων βιζών σε αλλοδαπούς που έρχονται στην Κύπρο ως τουρίστες προσλαμβάνει διαστάσεις μεγαλύτερες από ότι αρχικά είχε προβλεφθεί. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στον άδικο θάνατο της 25χρονης Αθηνάς Βρόντη μετά τη γέννηση του δεύτερου παιδιού της, σημειώνοντας δήλωση του ιατροδικαστή Μάριου Ματσάκη πως τα τελευταία πέντε χρόνια σημειώθηκαν πέντε μητρικοί θάνατοι σε ιδιωτικές κλινικές.

"Η Σημερινή" γράφει κάτω από τον τίτλο "Εκθεση - Παγίδα" ότι η έκθεση του Γερμανού Επιτρόπου Κούντερ Φεργκόχεν, που θα τεθεί ενώπιον της Κομισιόν την ερχόμενη Τετάρτη αφήνει ανοικτά παράθυρα για παράκαμψη των κριτηρίων της Κοπεγχάγης και αναβάθμιση της Τουρκίας από "επιλεγμένο" σε υποψήφιο για ένταξη στο πρότυπο της Σλοβακίας. Αλλού γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε χθες δύο ποινικούς ανκριτές για διερεύνηση των καταγγελιών του βουλευτή του ΑΚΕΛ Κώστα Παπακώστα για διάβλητες εξετάσεις στην Αστυνομία.

"Ο Φιλελεύθερος" έχει τίτλο "Σε κρίσιμο δίλημμα η Αθήνα" και γράφει ότι η άρνηση του "ισχυρού λόμπι" της ΕΕ να δώσει ανταλλάγματα στην ελληνική πλευρά για να συναινέσει στην αναβάθμιση της Τουρκίας σε υποψήφια για ένταξη χώρα, προκαλεί πονοκεφάλους στην Αθήνα που καλείται να διαμορφώσει οριστικές αποφάσεις. Σε άλλο σημείο γράφει ότι επτά χρηματιστηριακά γραφεία θα μείνουν εκτός ΧΑΚ τη Δευτέρα, μετά από απόφαση των Αρχών του Χρηματιστηρίου Αξιών σε έκτακτη χθεσινοβραδινή συνεδρία.

Η "Χαραυγή" υπό από τον τίτλο "Ολα για την Τουρκία" γράφει ότι οι πιέσεις των ξένων, που φθάνουν, όπως σημειώνει, μέχρι το σημείο του ωμού εκβιασμού για το παρόν και το μέλλον της Κύπρου, στρέφονται για άλλη μια φορά προς την Ε/κ πλευράν απαιτώντας όπως αυτή συναινέσει για την αναβάθμιση των ευρωτουρκικών σχέσεων χωρίς η Αγκυρα να κάνει την παραμικρή υποχώρηση στο Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι ο Δήμος Λευκωσίας τίμησε τον Εζεκία Παπαϊωάννου δίνοντας το όνομά του στην οδό όπου βρίσκονται τα γραφεία του ΑΚΕΛ.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" προβάλλει ως κύριο θέμα της το θέμα του Χρηματιστηρίο με τίτλο "Αναστάληκαν άδειες χρηματιστών, ακόμα έξι πρέπει να σταματήσουν τις συναλλαγές" και γράφει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην επιτραπεί και σε άλλες εταιρείες να συναλλάσονται μέχρι να συμπληρωθεί η εξέταση των υποθέσεών τους. Σε άλλη είδηση γράφει ότι το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ εξέφρασαν μεγάλη ανησυχία για αλλαγή της στάσης της Ελλάδας όσον αφορά την υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ.

(ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΚ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 9 October 1999 - 6:24:12 UTC