Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-09-28

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,28/09/1999 (ΚΥΠΕ) Η σημερινή συνάντηση Κλίντον - Ετζεβίτ, η κρίση στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και η απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα για διεξαγωγή ερευνών σχετικά με τις συμβάσεις της εταιρείας Λούης με το δημόσιο είναι τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου. Προβάλλονται επίσης η συνάντηση Χριστόφια - Αναστασιάδη και άλλα θέματα εσωτερικής επικαιρότητας.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Συνάντηση κλειδί Κλίντον - Ετζεβίτ" αναφέρεται στις προσδοκίες Ελλήνων και Αμερικανών για θετική ανταπόκριση των Τούρκων. Γράφει ότι στο διπλωματικό χώρο στην Αμερική, η αντίληψη που επικρατεί είναι πως πρόκειται για "συνάντηση - κλειδί" και ότι οι προσπάθειες που καταβάλλουν οι Αμερικανοί για επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό είναι πρωτοφανείς. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας θα ερευνήσει όλες τις συμβάσεις της εταιρείας Λούης με το δημόσιο.

"Η Μάχη" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Σενάριο με πρόεδρο εκ περιτροπής και με πανίσχυρο πρωθυπουργό" για πιέσεις που αναμένεται να ασκήσει ο Πρόεδρος Κλίντον στον Ετζεβίτ και με δεδομένες τις επιφυλάξεις των Τούρκων, "οι Αμερικανοί μελετούν τώρα την ιδέα του Ντέιβιντ Χάνεϊ για προσπέλαση της διαφοράς ανάμεσα στις δυο πλευρές όσον αφορά την εκ περιτροπής προεδρία". Αλλο θέμα στην πρώτη σελίδα είναι η γεφύρωση των διαφορών ανάμεσα σε Αναστασιάδη και Προδρόμου και η ενότητα στο ΔΗΣΥ.

Ο "Πολίτης" με τίτλο "Αλλαγές ΧΑΚ για σωτηρία" αναφέρεται στην απόφαση του Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου για επανέναρξη των εργασιών του την προσεχή Δευτέρα καθώς και στη λήψη μέτρων "τα οποία ελπίζεται να βγάλουν το Χρηματιστήριο από το αδιέξοδο". Πρωτοσέλιδο είναι επίσης το θέμα της συνάντησης Κλίντον - Ετζεβίτ, το οποίο χαρακτηρίζει η εφημερίδα ως το πιο κρίσιμο ραντεβού για το μέλλον της πρωτοβουλίας για το Κυπριακό.

"Η Σημερινή" με τίτλο "Συγκρούσεις στο ΧΑΚ" γράφει για τις διαφορές απόψεων μεταξύ των χρηματιστών και του Προέδρου του Χρηματιστηρίου Ντίνου Παπαδόπουλου και αναφέρει ότι η δήλωση του κ. Παπαδόπουλου για ελευθεροποίηση των συναλλαγών και για παράταση του κλεισίματος του ΧΑΚ "έχει πυροδοτήσει μετωπική σύγκρουση" χρηματιστών και Προέδρου του ΧΑΚ. Σε άλλη στήλη γράφει για την πρόταση του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου για "αγορά υπηρεσιών από ιδιώτες ιατρούς" και την εξάλειψη των μακρών καταλόγων αναμονής ασθενών για εγχειρήσεις.

Ο "Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Με σκληρές θέσεις στον Λευκό Οίκο" αναφέρεται στην επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ στις ΗΠΑ και στη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον και γράφει ότι ο Κλίντον θα κάνει συγκεκριμένες προτάσεις και εν ανάγκη θα αναζητήσει "ενδιάμεση συμφωνία", με σκοπό την άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό. Αλλού γράφει για την κρίση στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου αναφέροντας ότι "πέφτουν καμπάνες στο ΧΑΚ" και ότι χρηματιστηριακά γραφεία πρόκειται να μείνουν εκτός αγοράς.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Σχέδιο λύσης" γράφει ότι Κλίντον και Ετζεβίτ αναμένεται να συζητήσουν σήμερα σχέδιο λύσης για το Κυπριακό. Η εφημερίδα αποδίδει τις πληροφορίες της σε "έγκυρες διπλωματικές πηγές στην Ουάσινγκτον" και αναφέρει ότι η αμερικανική πλευρά έχει προετοιμαστεί πλήρως γι' αυτή τη συνάντηση και ελπίζει ότι θα υπάρξουν εξελίξεις που θα διευκολύνουν τόσο την επίλυση του Κυπριακού όσο και τη ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Αλλού γράφει για τη συνάντηση του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, κατά την οποία συζήτησαν μεταξύ άλλων και το Κυπριακό.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" υπό τον τίτλο "Τα Ηνωμένα Εθνη αιφνιδιάζουν τους αντάρτες στο Τιμόρ", αναφέρεται στην επίθεση που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του ΟΗΕ στο Ανατολικό Τιμόρ με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να υποχωρήσουν οι φιλο- Ινδονήσιοι αντάρτες στα βουνά. Αλλού δημοσιεύει δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Αλέκου Μαρκίδη σχετικά με το ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να διευρυνθούν οι ανακρίσεις της αστυνομίας για το θέμα της αγοράς των μετοχών της εταιρείας "Λούης" και σε άλλες υπηρεσίες πέραν των Υπουργείων Συγκοινωνιών και Εμπορίου.

(ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΝΜΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 28 September 1999 - 7:24:07 UTC