Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-09-08

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,08/09/1999 (ΚΥΠΕ) Ο χθεσινός σεισμός στην Ελλάδα μονοπωλεί σχεδόν τα πρωτοσέλιδα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι το Κυπριακό, η χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη του συγκροτήματος της Λαϊκής Τράπεζας, τα εσωκομματικά στο ΔΗΣΥ και η ενοικίαση του τηλεοπτικού σταθμού "ο Λόγος" στο "Μέγα".

Η "Αλήθεια" προβάλλει πρωτοσέλιδα το χθεσινό σεισμό στην Αθήνα κάτω από τον τίτλο "Αδίστακτος ο Εγκέλαδος" και αναφέρει ότι ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται και παιδιά και πως περισσότερα από 30 κτίρια κατέρρευσαν στο Μενίδι και τη Νέα Ιωνία. Σε άλλο σημείο προβάλλει δηλώσεις του Εκτελεστικού Προέδρου του συγκροτήματος της Λαϊκής Τράπεζας Κίκη Λαζαρίδη σε χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη ότι τα οικονομικά αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο του 1999 ήταν εξαιρετικά από κάθε άποψη.

"Η Μάχη" έχει τίτλο "Εγκέλαδος 5,9 κτύπησε την Αθήνα" και γράφει ότι περισσότερο έχουν πληγεί τα βόρεια προάστεια της ελληνικής πρωτεύουσας. Σημειώνει επίσης το μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης της κυπριακής κυβέρνησης προς το λαό της Ελλάδας. Αλλού προβάλλει επιστολή του Α' Αντιπροέδρου της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου στην εφημερίδα με το οποίο αναφέρεται σε προηγούμενο δημοσίευμα της "Μ" για "απογοήτευσή του και απόσυρσή του στην Πάφο" και βεβαιώνει ότι παραμένει "παρών και μάχιμος".

Ο "Πολίτης" με τίτλο "Η Αθήνα στην παγίδα του Εγκέλαδου" γράφει ότι μέχρι το μεσημέρι θα έχει ολοκληρωθεί η εκστρατεία διάσωσης και θα υπάρχει πλήρης εικόνα της καταστροφής και προσθέτει ότι οι επιστήμονες καθησυχάζουν για τη μετασεισμική ακολουθία. Σε άλλη είδηση αναφέρεται σε δηλώσεις του πρώην Προεδρικού Απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ σε τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό με τις οποίες, σύμφωνα με την εφημερίδα, "ξεκαθάρισε ότι για τη χώρα του συνομιλητής δεν είναι ο Ραούφ Ντενκτάς, αλλά η ίδια Τουρκία".

"Η Σημερινή" προβάλλει το σεισμό κάτω από τον τίτλο "Φρίκη 5,9 Ρίχτερ" και γράφει ότι αμέσως μετά το σεισμό η κρατική μηχανή της Ελλάδας τέθηκε σε συναγερμό για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Σωστικά συνεργεία και σκηνές προσφέρθηκαν να στείλουν η Ρωσία, η Γαλλία, η Τσεχία και η Τουρκία προσθέτει. Σε άλλο σημείο γράφει ότι το Ανώτατο Συμβούλιο του ΔΗΣΥ συνεδριάζει το απόγευμα για να μελετήσει τις τελευταίες εξελίξεις στο κόμμα και σημειώνει δήλωση του Προέδρου του Νίκου Αναστασιάδη ότι "δεν θα υπάρξουν αποπομπές".

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει κάτω από τον τίτλο "Αποκλείουν ένταξη με λύση συνομοσπονδίας" ότι αρμόδιοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης διεβίβασαν τις τελευταίες μέρες τη σαφή προειδοποίηση ότι η Κύπρος δεν μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ εάν δεν έχει μίαν μόνο κι ενιαία κρατική προσωπικότητα. Αλλού γράφει ότι ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος άφησε αιχμές κατά του Αρχιεπισκόπου, κάνοντας λόγο για "ανικανότητα" της Αρχιεπισκοπής σχετικά με την απόφαση να ενοικιαστεί ο "Λόγος" στο ελληνικό κανάλι "Μέγα".

Η "Χαραυγή" αναφερόμενη στο σεισμό με τίτλο "Φονικά Ρίχτερ κτύπησαν την Αθήνα" γράφει ότι ο σεισμός έγινε αισθητός και στη Σμύρνη, στη δυτική Τουρκία και στα περίχωρά της και πως οι κάτοικοι των λουτροπόλεων του Τσεσμέ, Καραμπουράν, Σεφεριχισάρ και Ουρλά κατελήφθησαν από πανικό και βγήκαν στους δρόμους. Σε άλλη είδηση γράφει ότι στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος των Αμερικανών αναφορικά με το Κυπριακό είναι τα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι η κυβέρνηση ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ενωση έναν εκατομμύριο ευρώ, περίπου 580.000 λίρες, για επιδιόρθωση και συντήρηση του τεμένους Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα και σημειώνει δηλώσεις του βουλευτή Τάκη Χατζηδημητρίου με τις οποίες υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα όσον αφορά το θέμα αυτό. Σε άλλο σημείο γράφει ότι το κτίριο του νέου Νοσοκομείου Λευκωσίας αναμένεται να περατωθεί μέχρι τον Ιούνιο του ερχόμενου χρόνου, τέσσερις μήνες αργότερα από ότι είχε αρχικά προγραμματισθεί.

Η "Financial Mirror" έχει τίτλο "Πρωτοφανή αύξηση κερδών 52,5% ανακοίνωσε χθες η Λαϊκή Τράπεζα" και γράφει ότι μεγάλη συνεισφορά στην αύξηση των κερδών είχαν οι ασφαλιστικές εταιρείες του συγκροτήματος, που ανήλθε στο 30% των συνολικών κερδών εργασιών από 10% που ήταν μέχρι τώρα. Αλλού γράφει ότι οι άδειες οικοδομής παρουσίασαν μείωση κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, αντανακλώντας τη στροφή του ενδιαφέροντος των επενδυτών προς επενδύσεις σε μετοχικούς κύκλους αντί σε οικοδομικές εργασίες.

(ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 8 September 1999 - 7:24:12 UTC