Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-09-01

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,01/09/1999 (ΚΥΠΕ) Οι εφημερίδες σήμερα προβάλλουν την κατάσταση στο Δημοκρατικό Συναγερμό, ύστερα από τις εξελίξεις που αφορούν τους βουλευτές του κόμματος Πρόδρομο Προδρόμου και Δημήτρη Συλλούρη. Αλλα θέματα που προβάλλονται αφορούν το Κυπριακό, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Χαστούκι από το Π.Γ.", γράφει ότι οι δύο "εκτός τάξης" βουλευτές του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου και Δημήτρης Συλλούρης, δέχθηκαν χθες "ηχηρό χαστούκι" από την ομόφωνη απόφαση που έλαβε το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος να τους "στήσει στον τοίχο" για τη συμπεριφορά τους, που υπονόμευσε το κόμμα κι έπληξε την αξιοπιστία του. Γράφει ότι τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό θα είναι από τα πιο σημαντικά θέματα που θα συζητήσει η αμερικανική ηγεσία με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ.

Η "Μάχη" υπό τον τίτλο "Εσχατο ανάχωμα ο Γλαύκος Κληρίδης" γράφει ότι συνεχίστηκαν χθες οι προσπάθειες για εκτόνωση της κρίσης στο ΔΗΣΥ, τόσο με τη συζήτηση στο Πολιτικό Γραφείο όσο και σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, και ότι την αύριο Πέμπτη θα γίνει συνάντηση του διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη. Αναφέρεται επίσης σε δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μιχάλη Παπαπέτρου ότι το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου είναι ισχυρό και αποτελεί κεκτημένο για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Καλούν σε τάξη Πρόδρομο - Συλλούρη" γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης βγήκε ενισχυμένος από τη χθεσινοβραδινή κρίσιμη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου. Γράφει επίσης ότι οι συνδικαλιστές και οι εργοδότες δεν τα βρήκαν χθες στο Προεδρικό για την ΑΤΑ κι επιμένουν στις θέσεις τους, και ότι η εργατική ειρήνη βρίσκεται "στην κόψη του ξυραφιού", παρά την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η "Σημερινή" υπό τον τίτλο "Εκπλήξεις στο ΧΑΚ" γράφει ότι αναμένεται δυναμική άνοδος στο Χρηματιστήριο, που θα προκαλέσει εκπλήξεις, τόσο στον όγκο συναλλαγών όσο και στο γενικό δείκτη τιμών. Γράφει επίσης ότι κανένα στοιχείο εναντίον οποιουδήποτε υπόπτου δεν έχει προκύψει για την απόπειρα εμπρησμού του τεμένους Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα, και ότι η δημοσιοποίηση της ύπαρξης δύο ενταλμάτων έρευνας για δύο πρόσωπα φαίνεται να χάλασε το έργο της Αστυνομίας.

Ο "Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Κρίσιμες διεργασίες" γράφει ότι στις ΗΠΑ μετατίθενται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου όλες οι διεργασίες για το Κυπριακό, οι οποίες θα κρίνουν εν πολλοίς τις οριστικές αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, καθώς και των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Γράφει επίσης ότι ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης φαίνεται ότι επιφυλάσσει εκπλήξεις, αφού ο ίδιος δεν δίστασε να δηλώσει στην εφημερίδα ότι οι αλλαγές στην εκπαίδευση δεν τέλειωσαν, αλλά συνεχίζονται.

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Τεράστια διαφορά μεταξύ θέσεων ΑΚΕΛ - Κληρίδη" γράφει ότι ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης έδωσε χθες "τεκμηριωμένη και αποστομωτική απάντηση στους αστήρικτους ισχυρισμούς" του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για την ύπαρξη δύο σχολών σκέψεων στο Κυπριακό και στον ισχυρισμό ότι το ΑΚΕΛ ανήκει στην ίδια σχολή σκέψης με τον Πρόεδρο Κληρίδη, το ΔΗΣΥ και τους ΕΔΗ. Την είδησή της για τις εξελίξεις στο ΔΗΣΥ στεγάζει κάτω από τον τίτλο "Προσπαθούν να μαζέψουν τα σπασμένα στο ΔΗΣΥ".

Η "Cyprus Mail" γράφει ότι τέσσερις μαύροι Βρετανοί τουρίστες έφυγαν από την Κύπρο ύστερα από "κακομεταχείρισή τους από ομάδα ρατσιστών" στην Αγία Νάπα, και ότι η βρετανική Υπάτη Αρμοστεία παρακολουθεί στενά την τάση παρενόχλησης μαύρων τουριστών από τη Βρετανία. Γράφει επίσης ότι η ανεργία κατά το πρώτο εξάμηνο του 1999 αυξήθηκε κατά 0,3% κι έφθασε το 3,6%, σύμφωνα με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέα Μουσιούττα, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η αυξητική τάση προχωρεί με αργούς ρυθμούς.

Η "Financial Mirror" γράφει ότι χιλιάδες "σπεκουλαδόροι", που αγόραζαν και πουλούσαν μια μετοχή σε μια μέρα με στόχο το γρήγορο κέρδος, φαίνεται ότι θα βρουν το δάσκαλό τους, αφού με τα νέα μέτρα που εισάγει το ΧΑΚ από την ερχόμενη Παρασκευή, τέτοιες πράξεις θα είναι αδύνατο να γίνονται. Γράφει επίσης ότι από την κρίση που ξέσπασε μεταξύ του ΧΑΚ και των χρηματιστών, αυτοί που θα βγουν ζημιωμένοι είναι οι επενδυτές και ειδικά οι μικροί.

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 1 September 1999 - 6:24:06 UTC