Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-08-19

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,19/08/1999 (ΚΥΠΕ) Ο καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία και η προσφορά της Κύπρου να αποστείλει γιατρούς και ιατρική βοήθεια στους πληγέντες, οι πληροφορίες για επιτάχυνση των διαδικασιών για ανασχηματισμό, η χθεσινή αντικατοχική εκδήλωση των Μορφιτών στη Λευκωσία, η άφιξη σήμερα στην Κύπρο του νέου πρέσβη των ΗΠΑ και το θέμα της αγοράς μετοχών του Οργανισμού Λούης από κόμματα, είναι μερικά από τα θέματα με τα οποία ασχολείται ο σημερινός Κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο "Μάχη με το χρόνο και τα ερείπια" γράφει ότι τα "συνεργεία διάσωσης στη βορειοδυτική Τουρκία δίνουν μάχη με το χρόνο στα ερείπια, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια για ανεύρεση επιζώντων, καθώς μέχρι χθες είχαν ανασυρθεί περισσότεροι από 4.000 νεκροί". Αλλού γράφει ότι σε όνομα ιδιωτικής εταιρείας που ιδρύθηκε και εγγράφηκε από δύο αξιωματούχους του, αγοράστηκαν από το ΔΗΚΟ οι μετοχές του Οργανισμού Λούης, ακολουθώντας την ίδια ακριβώς διαδικασία με το ΔΗΣΥ.

Η "Μάχη" στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο "Νεκροταφείο η Νικομήδεια" γράφει ότι "διαστάσεις εθνικής καταστροφής έχει πάρει η κατάσταση στην Τουρκία" μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 3.500 και οι τραυματίες τις 17 χιλιάδες. Αλλού γράφει ότι με σύμβολο ένα αντίσκηνο, οι Μορφίτες έστειλαν χθες μήνυμα καρτερίας και αγώνα με συλλογή υπογραφών και αντικατοχική εκδήλωση που πραγματοποίησαν στη Λευκωσία.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο "Στη δεκαετία των σεισμών" γράφει ότι "λίγες ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία, οι σεισμολόγοι προειδοποιούν ότι εισερχόμαστε σε περίοδο σεισμικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μικράς Ασίας και του Αιγαίου". Αλλού γράφει ότι οι εξελίξεις που σημειώθηκαν στους κόλπους της κυβέρνησης, με σοβαρότερη την παραίτηση του Υπουργού Συγκοινωνιών Λεόντιου Ιεροδιακόνου επιταχύνουν τις διεργασίες για τον ανασχηματισμό.

Η "Σημερινή" στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο "Κέρδη μαμούθ" γράφει ότι "ο ΔΗΣΥ εξασφάλισε από γνωστό τραπεζικό συγκρότημα, δάνειο ύψους 150 χιλιάδων λιρών για να αγοράσει 375 χιλιάδες μετοχές της εταιρείας Λούης, στην τιμή των 40 σέντ..." και με "βάση το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής της εταιρείας, το κόμμα κερδίζει 945 χιλιάδες λίρες". Αλλού γράφει ότι έντονο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη για την επιλογή του διπλωμάτη που θα αντικαταστήσει την Αν Χέρκους στη θέση του αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Ο "Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο "Στην τελική ευθεία ο ανασχηματισμός" γράφει ότι "η αναμενόμενη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη" με τους Προέδρους του ΔΗΣΥ και των ΕΔΗ, "αναμένεται να δρομολογήσουν τις διαδικασίες για τις επιδιωκόμενες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα". Αλλού γράφει ότι φτηνά εισιτήρια υπόσχονται τέσσερις ελλαδικές ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες που επιδεικνύουν μεγάλο ενδιαφέρον για πραγματοποίηση από και προς την Κύπρο, δρομολογημένων και ναυλωμένων πτήσεων.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο "Αντιδρά ο Κληρίδης σε σενάρια ΔΗΣΥ" γράφει ότι "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ενοχλημένος και αποφασισμένος να ανατρέψει τα πιθανά σενάρια που μεθοδεύονται από την ηγεσία του ΔΗΣΥ, να αποφασίζουν στη θέση του για τον επικείμενο ανασχηματισμό και παρά τις πιέσεις που δέχεται κρατά, στο παρόν στάδιο, κλειστά τα χαρτιά του". Αλλού γράφει ότι φτάνει σήμερα στην Κύπρο ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ Ντόναλντ Μπάντλερ σε αντικατάσταση του Κένεθ Μπριλ.

Η Αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι στους 3.800 έφθασε ο αριθμός των νεκρών από τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία, ενώ συνεργεία διάσωσης από ολόκληρο το κόσμο σε συνεργασία με τα τουρκικά αντιμετωπίζουν μια ανθρωπιστική κρίση. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος προσφέρθηκε να στείλει στην Τουρκία ιατρική βοήθεια, ενώ ο Πρόεδρος Κληρίδης έστειλε χθες συλλυπητήριο μήνυμα στον Τούρκο ομολογό του, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, εκφράζοντας τη βαθειά του λύπη και συμπάθεια για την τραγωδία.

(ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΠ)
(Φ.Ζ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 19 August 1999 - 7:24:12 UTC