Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-08-13

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,13/08/1999 (ΚΥΠΕ) Η απόφαση του Προέδρου Κληρίδη για απονομή χάριτος στους δύο Ισραηλινούς, τα σενάρια για το διάδοχο του Υπουργού Συγκοινωνιών, οι εξελίξεις στο θέμα του Πρέσβη της Κύπρου στο Κάιρο Χαράλαμπου Καψού, οι φήμες ότι ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός "Ο Λόγος" ενοικιάστηκε ήδη στο ελληνικό κανάλι ΜΕΓΑ, οι χθεσινές μετασεισμικές δονήσεις και οι αγώνες των κυπριακών ομάδων για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ βρίσκονται μεταξύ των θεμάτων που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Ανοιγμα στο εβραϊκό λόμπυ" γράφει ότι με εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέστειλε την ποινή φυλάκισης των δύο Ισραηλινών, οι οποίοι εξέτιαν ποινή φυλάκισης τριών χρόνων, προσθέτοντας ότι η απόφαση του Προέδρου Κληρίδη "στηρίχθηκε στο καλώς νοούμενο εθνικό συμφέρον της Κύπρου". Αλλού γράφει ότι με ενδιαφέρον αναμένεται η νέα κατάθεση που θα κληθεί να δώσει ο Δρ. Αλκης Πιερίδης για το σκάνδαλο με τις ερυθροποιητίνες.

Η "Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Αβέρωφ στη θέση Λεόντιου" γράφει ότι κατά πάσα πιθανότητα "ο αντικαταστάτης του Λεόντιου Ιεροδιακόνου στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων θα είναι ο βουλευτής ΔΗΣΥ Πάφου Αβέρωφ Νεοφύτου", ενώ αναφέρεται επίσης σε άλλα άτομα που πιθανόν να υπουργοποιηθούν. Αλλού γράφει ότι σε δηλώσεις του ο Μητροπολίτης Πάφου είπε πως σύμφωνα με πληροφορίες του, τις οποίες όμως δεν κατάφερε να διασταυρώσει, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος υπέγραψε ήδη με το ελληνικό κανάλι ΜΕΓΑ για τη διαχείρηση του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού "Ο Λόγος".

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Μπανανία και για πράκτορες" επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η τελική απόφαση για απελευθέρωση των δύο Ισραηλινών λήφθηκε πριν από δύο μήνες σε σύσκεψη στην οποία, πέραν του Προέδρου Κληρίδη, συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω και ο Γενικός Εισαγγελέας, και γράφει ότι οι δύο Ισραηλινοί εξέτισαν μόλις το ένα τρίτο της ποινής τους. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία, το επόμενο τριήμερο το θερμόμετρο θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Η "Σημερινή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Νέο σκάνδαλο" γράφει ότι όπως απεκάλυψε χθες ο τηλεοπτικός σταθμός "Σίγμα" ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος "παραχώρησε χαριστικά σε δύο υπαλλήλους της Αρχιεπισκοπής εκκλησιαστική γη έκτασης οκτώ σκαλών, στην τιμή των 30.000 λιρών, ενώ η πραγματική της αξία ξεπερνά τις 100 χιλιάδες λίρες". Αλλού γράφει ότι πάνω από 130 φορές στην κλίμακα Ρίχτερ, "χόρεψε" χθες η Κύπρος, ενώ πέντε από τις μετασεισμικές δονήσεις ήταν ισχυρές και έγιναν αισθητές στην επαρχία Λεμεσού.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Ενεργοποιήθηκε ρήγμα κάτω από τη Λευκωσία", γράφει ότι τα σεισμικά ρήγματα στην Κύπρο ενεργοποιούνται το ένα μετά το άλλο και προσθέτει ότι προ ημερών ενεργοποιήθηκε και το ρήγμα του "Οφκού" επί του οποίου "κάθεται" η Λευκωσία. Σε άλλο σημείο γράφει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πάρει μέτρα για μείωση της κρατικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο των Κυπριακών Αερογραμμών και της Κυπριακής Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης που είναι ιδιοκτήτρια του Χίλτον.

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Φυγάδευσαν τους πράκτορες" γράφει ότι "περιφρονώντας παντελώς την άποψη της Βουλής, τους νόμους και τις αρχές, καθώς και το λαϊκό αίσθημα, οι κρατούντες προχώρησαν χθες κρυφά στην αποφυλάκιση και άμεση φυγάδευση στο Τελ Αβίβ των δυο Ισραηλινών κατασκόπων". Σε άλλο σημείο και κάτω από τον τίτλο "Πεντάρα πρόκρισης", αναφέρεται στη χθεσινή εκτός έδρας νίκη της Ομόνοιας επί της Μπελσίνα Λευκορωσίας με 5 - 1 και γράφει ότι η ομάδα βρίσκεται "ουσιαστικά με τα δυο πόδια στον επόμενο γύρο".

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο "Κατάδικοι Ισραηλινοί πράκτορες φυγαδεύτηκαν από το νησί" γράφει ότι οι δυο Ισραηλινοί που εξέτιαν ποινή φυλάκισης για προσέγγιση σε στρατιωτική περιοχή φυγαδεύτηκαν χθες από την Κύπρο ύστερα από την απόφαση του Προέδρου Κληρίδη, την οποία χαρακτηρίζει ως "σοκ". Σε άλλο σημείο γράφει ότι οι γιατροί του ΓΓ του ΑΚΕΛ δηλώνουν ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας αναρρώνει ικανοποιητικά μετά τη μεταμόσχευση νεφρού.

Η εβδομαδιαία "Cyprus Weekly" υπό τον τίτλο "Η απελευθέρωση των Ισραηλινών πυροδοτεί οργή", γράφει ότι η κυβέρνηση αποφάσισε την απονομή χάριτος "στους δυο Ισραηλινούς πράκτορες της Μοσάντ" και προσθέτει ότι αυτοί εξέτισαν μόνο επτά μήνες από τα τρία χρόνια που τους είχαν επιβληθεί. Αλλού γράφει ότι η τύχη του Ρογήρου Γεωργίου που κρατείται παράνομα από το κατοχικό καθεστώς θα αποφασιστεί σήμερα από το λεγόμενο στρατοδικείο του ψευδοκράτους.

(ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΓ/ΜΑ)
(Φ.Ζ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 13 August 1999 - 7:24:11 UTC