Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-07-06

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,06/07/1999 (ΚΥΠΕ) Η χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και οι προθέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, η συνέντευξη Ράντσαου στο ΚΥΠΕ, το θέμα των λανθασμένων καυσίμων στα Τ80 καθώς και τα επεισόδια που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης διαμαρτυρίας των ιδιοκτητών θαλάσσιων σκαφών έκω από το Προεδρικό Μέγαρο, είναι τα κύρια θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Φοβούνται τα χειρότερα οι Οκτώ" αναφέρεται στη συνέντευξη του εκπροσώπου της Γερμανίας στο Κυπριακό, Ντέτλεφ Γκραφ Τζου Ράντσαου στο ΚΥΠΕ, ο οποίος αναφέρει ότι η απαίτηση του Ραούφ Ντενκτάς για αναβάθμιση του στάτους του στις συνομιλίες είναι "εξαιρετικά κίβδηλη". Αλλού γράφει ότι στις καλένδες, τουλάχιστον για τρεις μήνες, αποφάσισε να στείλει η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής αίτημα της κυβέρνησης για ίδρυση και αναβάθμιση αρκετών θέσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Η "Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Τ80: Ευθύνες στους Ρώσους" γράφει ότι το ενδεχόμενο η ρωσική εταιρεία Ροζβαρουζένιε "να μας έστησε δίνοντάς μας τρεις διαφορετικές συνταγές για τα καύσιμα των αρμάτων θα συζητηθεί στην Επιτροπή Αμυνας της Βουλής". Σε άλλη είδηση γράφει ότι αίσθηση προκάλεσαν οι αποκαλύψεις της "Μ" στην κυριακάτικη έκδοση ότι εδώ και μέρες συνεχίζεται εισροή γερμανικού οπλισμού στα κατεχόμενα μέσω των κλειστών λιμανιών Κερύνειας και Αμμοχώστου.

Ο "Πολίτης" τιτλοφορεί την κύρια είδησή του "Οι τρεις κινήσεις Κληρίδη". Οπως αναφέρει ο Πρόεδρος Κληρίδης έχει διαβιβάσει επιστολές προς το ΓΓ του ΟΗΕ και το Γερμανό Καγκελάριο για το θέμα Ράντσαου, πολιτικοί αρχηγοί αναλαμβάνουν αποστολές στο εξωτερικό για επαφές ενώ θα αποδοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ όσον αφορά το καθεστώς Ντενκτάς. Αλλού γράφει ότι σε πεδίο μάχης μετατράπηκε ο δρόμος μπροστά από το Προεδρικό Μέγαρο κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διαμαρτυρίας των ιδιοκτητών θαλάσσιων σκαφών.

Η "Σημερινή" προβάλλει το κύριο θέμα της με τον τίτλο "Κλέφτες κωδικών". Γράφει ότι με εντολές του Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον Αμερικανοί προσπαθούν να σπάσουν το τραπεζικό απόρρητο της Κύπρου για να διεισδύσουν σε λογαριασμούς του Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμποταν Μιλόσεβιτς. Σε αλλη είδηση γράφει ότι αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα για ανέλιξη των πιλότων των Κυπριακών Αερογραμμών μετά τις χθεσινές συναντήσεις της Μεσολαβητικής Υπηρεσίας με τις συντεχνίες των πιλότων των ΚΑ. Το υπουργείο προτίθεται να καλέσει τους εμπλεκομένους σε νέες συναντήσεις αύριο.

Ο "Φιλελεύθερος" τιτλοφορεί το κύριο θέμα του "Να μην παρερμηνεύεται τη δημόσια σιωπή μας". Ο "Φ" γράφει ότι η Λευκωσία ξεκαθάρισε τη στάση της ενόψει της νέας πρωτοβουλίας στο Κυπριακό απορρίπτοντας οποιαδήποτε συζήτηση για συνομοσπονδία και οποιαδήποτε παρέκκλιση από τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Αλλού γράφει ότι σύντομα θα ολοκληρωθούν οι εκταφές λειψάνων από ξένους εμπειρογνώμονες στο κοιμητήριο της Λακατάμειας για εξακρίβωση της ταυτότητας μερίδας των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής. Ηδη άρχισαν οι εκταφές στο νέο κοιμητήριο Λευκωσίας.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Προληπτική διπλωματία εδώ και τώρα" γράφει ότι ύστερα από εισήγηση του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια αποφασίσθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο να γίνει καταμερισμός εργασίας μεταξύ των κομμάτων για να αναπτυχθεί έντονη δράση και προληπτική διπλωματία. Γράφει επίσης ότι η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης έστειλε αυστηρή προειδοποίηση προς την τουρκική κυβέρνηση για να εκτελέσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα της ότι εντείνεται το κύμα βίας στην Τουρκία από τους Κούρδους μετά την απόφαση για απαγχονισμό του Κούρδου ηγέτη Αμπτουλάχ Οτσαλάν. Γράφει επίσης ότι ποινή φυλάκισης τεσσάρων χρόνων επέβαλε χθες το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας στον Αυγουστίνο Σκούλλο, 53 χρόνων, από τον Κορμακίτη, που βρέθηκε ένοχος για κατασκοπία.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)
(Α.Π.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 6 July 1999 - 6:24:07 UTC