Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-07-02

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,02/07/1999 (ΚΥΠΕ) Οι χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Υγείας σε σχέση με το θέμα της ερυθροποιητίνης, οι δηλώσεις της ειδικής αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ, Αν Χέρκους για τη μη συμπερίληψη της παραγράφου του θέματος των αγνοουμένων στα πρόσφατα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και η αντίδραση της κυβέρνησης σε αυτές και οι χθεσινές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατοίκων της περιοχής του Ακάμα είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Ολοι προσπερνούν το 'όχι' του Ντενκτάς" γράφει ότι δεν υπήρξε αρνητική αντίδραση της ελληνικής πλευράς στην αρνητική στάση του Ντενκτάς έναντι των ψηφισμάτων του Σ.Α αλλά στάση αναμονής που συνοδεύεται με πληροφορίες ότι ο Ντενκτάς θα υποχρεωθεί να ανταποκριθεί στην πρόκληση των Οκτώ και του ΓΓ για διάλογο. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι νέα σημαντική αύξηση σημείωσε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου ενώ από την αρχή της βδομάδας μέχρι χθες έγιναν αγοραπωλησίες μετοχών συνολικής αξίας πέραν των 60 εκατομμυρίων λιρών.

"Η Μάχη" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Η αστυνομία ψάχνει για την ερυθροποιητίνη..." αναφέρει ότι ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Σολωμής έκανε χθες στροφή 180 μοιρών όταν κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης παραδέχθηκε ότι υπάρχει πιθανότητα παρατυπιών στο θέμα της ερυθροποιητίνης αλλά και ότι γίνονται αστυνομικές έρευνες για να διαπιστωθεί αν αυτή διοχετεύεται σε κυκλώματα του ιππόδρομου για να ντοπάρονται άλογα. Αλλού γράφει ότι αποφασίστηκε η άρση του απαγορευτικού υπουργικού διατάγματος για τις εισαγωγές βελγικών προϊόντων.

Ο "Πολίτης" με κύριο τίτλο "Ετσι κλέβουν τα φάρμακα των νεφροπαθών" αναφέρει πως ο Υπουργός Υγείας επιβεβαίωσε πλήρως τις αποκαλύψεις του "Π" για διαρροή ενέσεων ερυθροποιητίνης και ανακοίνωσε ότι "το υπουργείο και η Αστυνομία διεξάγουν έρευνες για πιθανή χρήση τους προς ντοπάρισμα αλόγων στον ιππόδρομο". Αλλού γράφει ότι ο Ελληνας Υφυπουργός Οικονομικών, Γεώργιος Δρυς φέρνει στην Κύπρο το πρόγραμμα για πάταξη της φοροδιαφυγής TAXIS που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα.

"Η Σημερινή" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Κομπίνα ολκής" ότι τη στιγμή που ασθενείς κινδύνευαν να χάσουν τη ζωή τους από την έλλειψη του φαρμάκου ερυθροποιητίνη κάποιοι άλλοι επιτήδειοι φέρεται να εξασφαλίσαν παράνομα εκατοντάδες ενέσεις τις οποίες χορήγησαν σε άλογα για να αυξήσουν την απόδοσή τους. Αλλού αναφέρεται στις χθεσινές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατοίκων διαμερίσματος του Ακάμα, που προειδοποίησαν ότι εάν δεν τους επιτραπεί να αξιοποιήσουν τη γη τους όπου θέλουν στο πλαίσιο του σχεδίου Ακάμα θα αντιδράσουν πολύ δυναμικά και θα διεκδικήσουν μέχρι τέλους το δίκαιό τους.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Σε χωριστά ξενοδοχεία η έναρξη του διαλόγου" γράφει ότι η νέα διαδικασία στο Κυπριακό που θα εγκαινιασθεί με τις προσκλήσεις που θα διαβιβάσει εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου προς τα μέρη ο ΓΓ του ΟΗΕ, θα αρχίσει με χωριστές συναντήσεις του Κόφι Αναν με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Σε άλλο σημείο γράφει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Λεμεσού αποφάσισε ομόφωνα το διορισμό λειτουργού για πειθαρχική έρευνα εναντίον του Δημοτικού Μηχανικού Χρίστου Στυλιανίδη, τον οποίο έθεσε σε τρίμηνη διαθεσιμότητα.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Επιφυλακτικότητα και αναμονή", παραθέτει δηλώσεις του ειδικού απεσταλμένου της Γερμανίας για το Κυπριακό, Ντέτλεφ Γκραφ Τζου Ράντσαου, σύμφωνα με τις οποίες "στη ζωή, όπως και στα πολιτικά πράγματα, δεν υφίσταται η έννοια ποτέ" και εκτιμά ότι η εν λόγω δήλωση είχε στόχο τη δημιουργία κλίματος αισιοδοξίας στο Κυπριακό. Αλλού αναφέρεται σε χθεσινή διάσκεψη Τύπου του ΓΓ του ΑΚΕΛ για τα πολιτιστικά θέματα και σε δηλώσεις του ότι η κυβέρνηση υποβαθμίζει και υποτιμά τον πολιτισμό.

Η αγγλόφωνη Cyprus Mail τιτλοφορεί το κύριο της θέμα "Η Χέρκους στο μάτι του κυκλώνα". Γράφει ότι έκπληξη προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις της ειδικής αντιπρόσωπου του ΓΓ στην Κύπρο, Αν Χέρκους, η οποία αρνήθηκε ότι είχε να κάνει οτιδήποτε με την παράλειψη του θέματος των αγνοουμένων από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο που εγκρίθηκαν αυτή την εβδομάδα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η Βουλή ανέβαλε χθες μέχρι τον Οκτώβριο τη συζήτηση για τους προτεινόμενους από το υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κανονισμούς για τη δημιουργία ακόμη πέντε ιδιωτικών μαρίνων στην Κύπρο.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "Cyprus Weekly" με τίτλο "Ο Ανάν έτοιμος να απευθύνει προσκλήσεις για συνομιλίες", γράφει ότι ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών είναι έτοιμος να αποστείλει προσκλήσεις για συνομιλίες στις ΗΠΑ τον ερχόμενο Οκτώβριο στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Σε άλλο σημείο και κάτω από σχετική φωτογραφία, γράφει ότι η 18χρονη Κρίστι Γρουτίδου από τη Λευκωσία, κέρδισε ψες τον τίτλο της "Σταρ Κύπρος '99".

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΓ/ΑΧΡ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 2 July 1999 - 6:24:06 UTC