Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-06-23

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Ανασκόπηση κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,23/06/1999 (ΚΥΠΕ) Η εργατική αναταραχή στις Κυπριακές Αερογραμμές και οι προειδοποιήσεις Υπουργών για πιθανό κλείσιμο της εταιρείας, δηλώσεις Τούρκων και Τ/Κ ηγετών για την απόφαση της Ομάδας των Οκτώ για το Κυπριακό, η αντιπαράθεση στο Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) μεταξύ του Προέδρου και του Αναπληρωτή Προέδρου του Κόμματος, η επιβολή ποινής 25ετούς φυλάκισης στους δυο Κινέζους που είχαν σκοτώσει δυο συμπατριώτες τους και οι συνεχιζόμενες εισαγωγικές εξετάσεις των μαθητών είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Ανίκανοι και αγράμματοι αξιωματικοί σε ψηλές θέσεις" αναφέρεται σε σημείωμα του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Δημήτριου Δήμου στο οποίο, σύμφωνα με την εφημερίδα, σημειώνεται ότι το σημερινό σύστημα κρίσεων και προαγωγών αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της δύναμης επειδή παρατηρούνται σοβαρές περιπτώσεις αναξιοκρατίας. Σε άλλο σημείο γράφει ότι ο Μητροπολίτης τέως Λεμεσού Χρύσανθος πιθανό να κατηγορηθεί με τρεις κατηγορίες για απάτη και δόλο.

"Η Μάχη" με τίτλο "Οπλα από Βουλγαρία στα χέρια παρανόμων" γράφει ότι σύμφωνα με την εφημερίδα μεγάλος αριθμός όπλων διαφόρων διαμετρημάτων έχει εισαχθεί από τη Βουλγαρία από παράνομα στοιχεία της Λευκωσίας, τα οποία σχετίζονται με παράνομους της Λάρνακας. Αλλού γράφει ότι νέο κρούσμα ιογενούς μηνιγγίτιδας, το δεύτερο στις τρεις τελευταίες ημέρες, παρουσιάστηκε στην Πάφο και παραθέτει δηλώσεις αρμόδιου λειτουργού ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας.

Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Μην παίζετε με τις αερογραμμές", γράφει ότι χθες δυο Υπουργοί προειδοποιούσαν ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές έχουν ημερομηνία λήξης, ενώ οι πιλότοι εξήγγειλαν νέα 48ωρη απεργία από τα μεσάνυκτα της Πέμπτης. Σε άλλο σημείο γράφει ότι η ψυχολογική ταλαιπωρία των χιλιάδων υποψηφίων που διαγωνίζονταν στα Μαθηματικά είχε αίσιο τέλος αφού το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε όπως δοθούν σε όλους τους μαθητές οι 10 μονάδες της πρώτης άσκησης του Β' μέρους που ήταν εκτός ύλης.

Η "Σημερινή" στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο "Οργή κατά πιλότων" γράφει ότι "με πύρ ομαδόν κατά της Παγκύπριας Συντεχνίας Πιλότων απάντησε χθες η κυβέρνηση στην 24ωρη απεργία των πιλότων, αφού οι Υπουργοί Συγκοινωνιών, Εμπορίου και Εργασίας "συμφώνησαν ότι η απεργία ήταν παράτυπη και απαράδεκτη". Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ προχώρησε στην ανάθεση τομέων σε κάθε μέλος του Σώματος, μετατρέποντας το Πολιτικό Γραφείο σε "σκιώδη κυβέρνηση".

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Ωμές απειλές για λουκέτο" γράφει ότι τις "πάγιες προθέσεις και στόχους της κυβέρνησης, που δεν είναι άλλοι από τη διάλυση του εθνικού μεταφορά και κατ'επέκταση την ιδιωτικοποίησή του, αποκάλυψαν χθες οι Υπουργοί Εμπορίου και Συγκοινωνιών", διατυπώνοντας απειλές για "εδώ και τώρα κλείσιμο της εταιρίας". Αλλού γράφει ότι οι Υπουργοί Οικονομικών, Συγκοινωνιών και Εργασίας έχουν καλέσει αύριο τους εκπροσώπους των Συντεχνιών των λιμενεργατών σε έκτακτη συνάντηση, σε μια ύστατη προσπάθεια να επιλυθεί η διαφορά στο λιμάνι.

Ο "Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο "Αντίστροφη μέτρηση για Κυπριακές Αερογραμμές" γράφει ότι "με ομοβροντία καταδικαστικών δηλώσεων, σε αυστηρά προειδοποιητικούς τόνους, δια στόματος τεσσάρων Υπουργών, αντέδρασε η κυβέρνηση στην 24ωρη απεργία των πιλότων των Κυπριακών Αερογραμμών. Αλλού γράφει ότι η διαφορά Κυπριανού - Κλεάνθους, με αφορμή τους χειρισμούς του Προέδρου του ΔΗΚΟ στο θέμα της άμυνας, άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου στο κόμμα, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι ηγετικά στελέχη του Κόμματος δήλωναν ότι ακολούθησε "νηνεμία".

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται στην απεργία των πιλότων των Κυπριακών Αερογραμμών και σημειώνει ότι το σχέδιο άμεσης δράσης που η εταιρεία είχε προετοιμάσει για αντιμετώπιση της κατάστασης, κατέρρευσε όταν οι πιλότοι δεύτερης συντεχνίας συμπαραστάθηκαν στους απεργούντες πιλότους. Αλλού γράφει ότι στους δύο Κινέζους που βρέθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία δυο συμπατριωτών τους, τα πτώματα των οποίων είχαν βρεθεί σε χαράδρα στην περιοχή Τροοδίτισσας τον περασμένο Δεκέμβριο, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 25 ετών.

Η εβδομαδιαία οικονομική "Financial Mirror" αναφέρεται στις προειδοποιήσεις του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκου Ρολάνδη και του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Λεόντιου Ιεροδιακόνου, ότι αν συνεχιστούν οι εργατικές κινητοποιήσεις, οι Κυπριακές Αερογραμμές πιθανό να διαλυθούν. Αλλού γράφει ότι χθες σημειώθηκε και νέο ρεκόρ στο δείκτη του Χρηματιστηρίου, όταν οι επενδυτές μετέφεραν ποσά από τις τραπεζικές μετοχές σε άλλους τίτλους που είχαν χάσει έδαφος.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΦΖ/ΜΧ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 23 June 1999 - 6:24:08 UTC