Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-06-12

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,12/06/1999 (ΚΥΠΕ) Ο κατάλογος με τα "ύποπτα" για μόλυνση με διοξίνες βελγικά προϊόντα, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, η αντίδραση της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στην εισήγηση των ΥΠΕΞ των G8 για το Κυπριακό, η αντιπαράθεση της εδώ πρεσβείας των ΗΠΑ με το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ λόγω των εκδηλώσεων των κομμάτων υπέρ της Γιουγκοσλαβίας και οι αντιδράσεις που προκάλεσε η ψήφιση του νόμου για το "Πόθεν Εσχες" είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Με αποφυγή έντασης απαντά η Λευκωσία" γράφει πως με ικανοποίηση η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση υποδέκτηκαν την εισήγηση των Υπουργών Εξωτερικών της "Ομάδας των 8" προς τη σύνοδο κορυφής, αναφορικά με το Κυπριακό, προσεγγίζοντας την ως θετική εξέλιξη. Αλλού αναφέρει πως ο νόμος για το "Πόθεν Εσχες", που ψηφίστηκε από τη Βουλή, θεωρείται αντισυνταγματικός από νομικούς κύκλους, ενώ σε τελική ανάλυση φαίνεται να είναι και ανεφάρμοστος.

"Η Μάχη", στο κύριο της θέμα με τίτλο "Επιχείρηση σωτηρίας", αναφέρεται σε ένα γεγονός κατά την περίοδο του πραξικοπήματος σημειώνοντας πως ο Νίκος Σαμψών έσωσε τότε τη ζωή του Χαράλαμπου Κουκουλλαρίδη και των ανδρών του, τους οποίους οι Τούρκοι της Λεύκας παρέδωσαν στις τότε αρχές. Εξάλλου, γράφει ότι τουρκικό πολεμικό αεροσκάφος F16 εισήλθε στο FΙR Αθηνών χθες το πρωϊ και παρενόχλησε αεροσκάφος τύπου Αίαρ Μπας των Κυπριακών Αερογραμμών με προορισμό το Αμστερντάμ.

Ο "Πολίτης" με κύριο τίτλο "Υποπτα τώρα και ψάρια με διοξίνες" αναφέρει πως εκτός από ζωοτροφές, εισάγονται στην Κύπρο από το Βέλγιο και ιχθυοτροφές, δημιουργώντας αυτόματα φόβους για ψάρια στην αγορά που μπορεί να είναι μολυσμένα με διοξίνες. Επίσης σημειώνει πως αρκετά πρόστιμα έχει επιβάλει η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης σε ιδιωτικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, οι οποίοι παραβιάζουν το Νόμο περί Ραδιοτηλεόρασης.

"Η Σημερινή" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Επιασαν στον ύπνο του ΝΑΤΟϊκούς" ότι, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του τηλεοπτικού σταθμού στη Γιουγκοσλαβία "ΒΚ", 500 Ρώσοι στρατιώτες εισήλθαν με τα τεθωρακισμένα οχήματά τους στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου. Αλλού αναφέρεται πως τη "μαύρη λίστα' με τα 104 βελγικά προϊόντα έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Υπουργείο Υγείας, παρά την προειδοποίηση του Γενικού Εισαγγελέα ότι μετά τη δημοσιοποίηση του καταλόγου υπάρχει κίνδυνος να κληθεί το κράτος να καταβάλει χρηματικές αποζημιώσεις για δυσφήμιση.

"Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Σύγκρουση Αμερικανών με το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ" σημειώνει πως ανοικτή αντιπαράθεση της αμερικανικής πρεσβείας με το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ προκαλούν οι εκδηλώσεις των κομμάτων υπέρ της Γιουγκοσλαβίας. Σε άλλο θέμα αναφέρεται πως συμβιβάστηκαν σε μια μέση λύση ο Υπουργός Παιδείας Ουράνιος Ιωαννίδης και το Πανεπιστήμιο, για να αρθούν τα εμπόδια όσον αφορά την προϋπηρεσιακή κατάρτιση των αδιόριστων εκπαιδευτικών.

Η "Χαραυγή" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Οχι σε ύπατους και χωροφύλακες" πως ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Χρίστου, δήλωσε πως οι διπλωματικές αποστολές που είναι διαπιστευμένες στην Κύπρο οφείλουν να αντιλαμβάνονται ότι οι σχέσεις του ΑΚΕΛ μαζί τους δεν μπορούν να παραμένουν ανεπηρέαστες, όταν οι χώρες τους βομβαρδίζουν μια φιλική προς τον κυπριακό λαό χώρα. Αλλού σημειώνεται πως οι εργαζόμενοι στην οικοδομική βιομηχανία στη Λάρνακα και ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου έστειλαν με τη χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας, σαφή μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις για την επιτακτική ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων του κλάδου.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρει στο κύριο της θέμα πως ενώ τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ ανέμεναν τη διαταγή να προχωρήσουν στο Κόσοβο καθώς οι σερβικές δυνάμεις αποχωρούν από αυτό, τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να κατευθύνονται προς την Πρίστινα. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στην οποία επισημαίνεται πως η συμπεριφορά των στρατιωτών των δυο πλευρών στην Πράσινη Γραμμή (Green line) απασχολεί σοβαρά τα Ηνωμένα Εθνη, που φοβούνται μήπως συμβεί σοβαρό περιστατικό.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 12 June 1999 - 7:24:10 UTC