Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-06-04

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,04/06/1999 (ΚΥΠΕ) Το κύριο θέμα στο σύνολο του σημερινού Τύπου είναι η αποδοχή εκ μέρους της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης και του κοινοβουλίου της χώρας του ειρηνευτικού σχεδίου με στόχο τον τερματισμό του πολέμου. Προβάλλονται επίσης η χθεσινή διάσκεψη Τύπου του Υπουργού Εξωτερικών για το θέμα των αγνοουμένων και της εκταφής λειψάνων, το θέμα της έγκρισης του προϋπολογισμού για την άμυνα και το οικονομικό πακέτο της κυβέρνησης.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Χαμόγελο Ειρήνης" γράφει ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ παρουσιάζεται δύσπιστος για την αποδοχή του ειρηνευτικού σχεδίου, σημειώνοντας ότι αυτό έγινε αποδεκτό με 136 ψήφους υπέρ, 74 εναντίον και 10 λευκούς ψήφους στο γιουγκοσλαβικό κοινοβούλιο. Προβάλλει την απολογία του Υπουργού Εξωτερικών, εκ μέρους της πολιτείας, για "πολλά συγνώμη" για το όλο θέμα των αγνοούμενων, τονίζοντας απερίφραστα ότι ποτέ δεν θα δεχθούμε την τουρκική αξίωση να συμφωνήσουμε ότι όλοι οι αγνοούμενοι είναι νεκροί και χαρακτήρισε ως απαράδεκτο το γεγονός ότι ένας τακτικός στρατός, όπως ο τουρκικός στρατός, δεν είναι δήθεν σε θέση να δώσει στοιχεία για τους αιχμαλώτους του.

Η "Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Ανεμος Ειρήνης στο Βελιγράδι" γράφει ότι στρατιωτικοί αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ ενδέχεται να μεταβούν στο Βελιγράδι τις προσεχείς μέρες υπό την αιγίδα των ΗΕ μετά τον τερματισμόο των βομβαρδισμών για την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου. Γράφει ότι τα τσιγάρα ακριβαίνουν κατά 15 σεντ το πακέτο των 20, σύμφωνα με το προταθέν νομοσχέδιο. Προβάλλει δηλώσεις του Γραμματέα της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων ότι πράγματι έγιναν εκταφές λειψάνων αγνοουμένων στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο της Λακατάμειας στις αρχές της δεκαετίας του 1980 εν αγνοία της Επιτροπής.

Ο "Πολίτης", υπό τον τίτλο "Πρώτη δόση φόρων" γράφει ότι η κυβέρνηση ξάφνιασε με την κατάθεση του πρώτου μέρους του φορολογικού πακέτου, ζητώντας αύξηση της τιμής των τσιγάρων. Αναφέρει ότι η προσπάθεια του Προέδρου Κληρίδη να πείσει τα κόμματα να ψηφίσουν ομόφωνα τον προϋπολογισμό του ταμείου αμυντικής θωράκισης δεν καρποφόρησε, αλλά υπεβλήθη στα κόμματα συμβιβαστική πρόταση ώστε να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός στο σύνολό του και τα κονδύλια που αφορούν συγκεκριμένα οπλικά συστήματα. Ο Πρόεδρος Κληρίδης αναχωρεί σήμερα για την Κίνα με την ελπίδα ότι η επίσημη επίσκεψή του θα αποτελέσει, όπως είπε, σταθμό στις διμερείς σχέσεις και θα δώσει νέα ώθηση στη στενή και εποικοδομητικό συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Η "Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Επιτέλους Ειρήνη" γράφει ότι στις επόμενες μέρες το ΝΑΤΟ αποφασίζει τερματισμό των βομβαρδισμών. Αναφέρεται στο φορολογικό πακέτο της κυβέρνησης που προνοεί αυξήσεις σε σειρά προϊόντων ευρείας κατανάλωσης και αύξηση του συντελεστή φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) από 8% σε 10%, αύξηση του φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη, το πετρέλαιο, τα τσιγάρα και τα οινοπνευματώδη ποτά, καθώς και αύξηση του φόρου κατανάλωσης σε οχήματα παντός εδάφους από το 40% σε ποσοστό που θα συμφωνηθεί με κόμματα. Γράφει ότι η κυβέρνηση παρουσιάζεται αποφασισμένη να προχωρήσει "ακόμα και σε περιορισμό σημαντικών ατομικών ελευθεριών", όπως το απόρρητο της επικοινωνίας.

Ο "Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Ισχυροί της ΕΕ υπέρ τουρκικής απαιτήσεως" γράφει ότι οι ισχυροί της ΕΕ τάχθηκαν ανοικτά υπέρ της αναβάθμισης σε υποψήφιο μέλος της Τουρκίας, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ένα πάρε - δώσε μέχρι τη σύνοδο του Ελσίνκι το Δεκέμβριο. Το θέμα ήγειρε ο Γερμανός Καγκελλάριος στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στην Κολωνία ενώ χθες βράδυ, σε δείπνο, αναμενόταν να συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας. Αναφέρεται στο συνεχιζόμενο διάλογο που διεξάγει η Εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Αν Χέρκους, η οποία συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ τα ΗΕ ετοιμάζουν δύο εκθέσεις.

Η "Χαραυγή" με πηχυαίο τίτλο "Φοροκυβέρνηση" αναφέρεται λεπτομερώς στις προτάσεις της κυβέρνησης για επιβολή βαριών φορολογιών, όπως γράφει, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά προβλήματα ενώ κάνει λόγο για την πρόθεσή της να εφαρμόσει πολιτική λιτότητας. Αναφέρει ότι οι κοινωνικοί εταίροι εξέφρασαν σοβαρές επιφυλάξεις για το Νομοσχέδιο Υγείας που συζητήθηκε χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι μέλη της ΠΑΣΥΔΥ διαμαρτυρήθηκαν χθες έξω από τη Βουλή που αντιτίθενται στο νέο σχέδιο υγείας που συζητείται σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και το οποίο, σύμφωνα με την ΠΑΣΥΔΥ, θα στερήσει στα μέλη της οργάνωσης ωφελήματα που απολαμβάνουν τώρα. Αναφέρεται σε ομιλία του Υπουργού Οικονομικών Τάκη Κληρίδη ότι η ένταξη της Κύπρου μάλλον θα αυξήσει, παρά να μειώσει, το ρόλο της Κύπρου ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου.

Η εβδομαδιαία "Cyprus Weekly" προβάλλει τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ ότι η τουρκική πλευρά ευθύνεται για την μη εφαρμογή της συμφωνίας της 31ης Ιουλίου 1997 για τους αγνοούμενους, τονίζοντας ότι δεν περιλαμβάνονται πεσόντες κατά το πραξικόπημα στον κατάλογο των αγνοουμένων, όπως ισχυρίζεται η Τ/κ πλευρά. Αλλού αναφέρει ότι το Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο με επιστολή του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης τάσσεται υπέρ της προσαγωγής του Τούρκου Πρωθυπουργού στη δικαιοσύνη για εγκλήματα πολέμου στην Κύπρο.

(ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 4 June 1999 - 8:24:06 UTC