Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-05-30

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,30/05/1999 (ΚΥΠΕ) Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι συνεχιζόμενοι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, το θέμα των εκταφών λειψάνων πεσόντων της τουρκικής εισβολής, η κρίση στη ξενοδοχειακή βιομηχανία και οι διεργασίες στο Δημοκρατικό Συναργερμό για τις ανώτερες θέσεις του κόμματος είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια", κάτω από τον τίτλο "Ενα Βήμα Εμπρός" προβάλλει την αποδοχή του σχεδίου των "8" από το Μιλόσεβιτς, την οποία χαρακτηρίζει ως ένα βήμα προς τα εμπρός, ενώ παράλληλα σημειώνει ότι εταίροι του ΝΑΤΟ εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για πολιτική διευθέτηση του Γιουγκοσλαβικού. Γράφει ότι την ερχόμενη Τρίτη αρχίζει η εκταφή λειψάνων στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Λακατάμειας, όπου ήδη άρχισαν την προκαταρκτική εργασία ξένοι εμπειρογνώμονες κοσκινίζοντας το χώμα που αφαιρούν από το χώρο του Κοιμητηρίου όπου είναι θαμμένοι νεκροί.

Η "Μάχη" υπό τον τίτλο "Αρχισαν οι Αψιμαχίες" μεταξύ του Παναγιώτη Δημητρίου και του Πρόδρομου Προδρόμου γράφει ότι "βγήκαν τα μαχαίρια από τα θηκάρια" για τη μάχη της κατάληψης της θέσης του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ, για την οποία, δημοσκόπηση ανάμεσα σε 350 εκλέκτορες, δίδει 49% στον Προδρόμου και 39% στο Δημητρίου, ενώ ποσοστό 12% παρουσιάζεται αναποφάσιστο. Αναφέρει ότι ο κοσμηματοπώλης Νίκος Ιωάννου, 65, τέθηκε χθες υπό τετραήμερη κράτηση για διερευνώμενη υπόθεση κλεπταποδοχής, αφού στην κατοχή του βρέθηκαν κοσμήματα που είχαν κλαπεί από την οικία του πρώην Κυβερνητικού Εκπροσώπου Χρήστου Στυλιανίδη.

Ο "Πολίτης" με τίτλο "Ολα τα σενάρια για τη λύση του Κυπριακού", γράφει ότι για το κάθε μεγάλο θέμα έχουν ήδη ετοιμαστεί τέσσερα ή πέντε διαφορετικά σενάρια τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στο πάρε - δώσε. Οι Αμερικανοί ετοίμασαν σενάρια για το εδαφικό με το ίδιο λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε στη Βοσνία. Προβάλλει τις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη ότι η Ομάδα των Οκτώ δεν πρόκειται να αναλάβει πρωτοβουλία στο Κυπριακό, αλλά απλά θα συμπεριλάβει σε κοινό ανακοινωθέν μια παράγραφο στην οποία θα καλούνται τα μέρη να προσέλθουν σε συνομιλίες που θα συγκαλέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Απροστάτευτος ο λαός", γράφει ότι θα αργήσει πολύ η μέρα που το σύνολο του κυπριακού λαού θα έχει ασφαλές καταφύγιο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και αναφέρεται σε απόρρητη έκθεση ειδικών για την Πολιτική Αμυνα, στην οποία σημειώνεται ότι το 40% των καταφυγίων που υπέδειξε η Πολιτική Αμυνα είναι ακατάλληλα. Σε άλλο σημείο, γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της, σύντομα αντικαθίσταται ο Αρχηγός της Εθνικής Φροράς, Αντιστράτηγος Δημήτριος Δήμου.

"Ο Φιλελεύθερος" με τίτλο "Θα επιμείνουν έστω και σ' ενδιάμεση συμφωνία", γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες του, η επίτευξη μιας ενδιάμεσης συμφωνίας μεταξύ των δυο μερών στο Κυπριακό, σε περίπτωση που δεν θα επιτυγχάνετο μια συνολική και οριστική διευθέτηση, αποτελεί βασικό εναλλακτικό στόχο των νέων πρωτοβουλιών που προετοιμάζονται και θα εκδηλωθούν στους επόμενους λίγους μήνες. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με Λειτουργό του Υπουργείου Υγείας, ο αριθμός περιστατικών ιογενούς μηνιγγίτιδας που παρουσιάζονται αυτή την εποχή στην Κύπρο κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Εργοδότες εναντίον Λόρδου" γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της, ανάμεσα στις τάξεις των εργοδοτών επικρατεί εκνευρισμός, δυσφορία και ανησυχία για την ετσιθελική, όπως τη χαρακτηρίζει, στάση του Κωνσταντίνου Λόρδου στο θέμα των απεργιών στα ξενοδοχεία του, επιρρίπτοντάς του ολόκληρη την ευθύνη για την κρίση που ξέσπασε. Σε άλλο σημείο, γράφει ότι παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες έντονο διπλωματικό παρασκήνιο με σκοπό την απελευθέρωση των δυο Ισραηλινών κατασκόπων που εκτίουν τριετή ποινή φυλάκισης στην Κύπρο.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" προβάλλει πρωτοσέλιδα δηλώσεις του επικεφαλής της ομάδας ξένων εμπειρογνωμόνων, Γουίλιαμ Χάγκλαντ, η οποία θα διενεργήσει εκταφές, ότι θα χρειαστεί κάποιος χρόνος πριν υπάρξουν αποτελέσματα. Αναφέρει ότι ο Νιλ Αρμοστρογκ, ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στο φεγγάρι τον Ιούλιο 1969, θα βρίσκεται στην Κύπρο αρχές Ιουνίου για να δώσει διάλεξη για το ταξίδι στο φεγγάρι. Αλλού αναφέρει ότι αύριο προγραμματίζεται δίωρη απεργία στα αεροδρόμια και τα λιμάνια από εργαζόμενους, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους απεργούς στα ξενοδοχεία "Λόρδος Μπιτς" και "Γκόλτεν Μπέι".

(ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΓ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 30 May 1999 - 7:24:06 UTC