Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-05-26

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,26/05/1999 (ΚΥΠΕ) Η χθεσινή επιβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έθεσε κάποια προβλήματα στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου λόγω της στάσης της Βουλής έναντι της Γιουγκοσλαβίας και η στάση των Αθηνών επί του θέματος, προβάλλονται από τον σημερινό Τύπο. Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης πληροφορίες για την επικείμενη πρωτοβουλία στο Κυπριακό, το χθεσινή σεισμό και άλλα εσωτερικά θέματα.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον κύριο τίτλο "Ορόσημο η σύνοδος ΟΑΣΕ" για την αμερικανική πρωτοβουλία στο Κυπριακό γράφει ότι στη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο στην Κωνσταντινούπολη θα παραστεί ο Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, ο οποίος επιθυμεί με την ευκαιρία της παρουσίας του στην περιοχή, να εξαγγείλει την έναρξη πρωτοβουλίας. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην ισχυρή σεισμική δόνηση έντασης πέντε βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 8.15 χθες βράδυ και έγινε αισθητή σε ολόκληρη την Κύπρο, ιδιαίτερα στη Λεμεσό και την Πάφο.

"Η Μάχη" στεγάζει το κύριο θέμα της κάτω από τον τίτλο "Η Ευρώπη μας εκδικείται για το ψήφισμα της Βουλής" και γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και ο Πρόεδρος της Βουλής επιβεβαίωσαν ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου τα οποία έχουν σχέση με το κεφάλαιο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ και προβάλλει τις διαβεβαιώσεις του Ελληνα πρέσβη ότι η Αθήνα παρακολουθεί την κατάσταση. Προβάλλει τη διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν χθες οι υπάλληλοι στις Δασικές Βιομηχανίες για να εκφράσουν αντίθεση στην ιδιωτικοποίηση του οργανισμού.

Ο "Πολίτης" στο πρωτοσέλιδο θέμα με τίτλο "Ο Κληρίδης με ανέκρινε επί τρεις ώρες" προβάλλει τις αμφιλεγόμενες, όπως τις χαρακτηρίζει, αποκαλύψεις του Ντενκτάς κατά την έναρξη της λεγόμενης δίκης για την αγωγή του κατά της εφημερίδας "Αβρούπα", στις οποίες προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από τις πράξεις βίας που οδήγησαν στην τουρκοανταρσία του 1963. Κατηγορεί τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι κατά τη σύλληψή του στην Καρπασία του 1967 τον ενέκρινε για τρεις ώρες. Γράφει ότι θετικές εντυπώσεις κέρδισε το συγκρότημα που θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στο διαγωνισμό Γιουροβίζιον που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στο Ισραήλ.

"Η Σημερινή" στεγάζει το κύριο θέμα της κάτω από τον τίτλο "Εχθρική ενέργεια προς τη Σερβία" και αναφέρεται στην περίπτωση του Υπουργού άνευ Χαρτοφυλακίου της Γιουγκοσλαβίας Μπούκολιου Κάριτς στον οποίο δεν επιτράπηκε η είσοδος στην Κύπρο, στο πλαίσιο της ευθυγράμμισης με το εμπάργκο κατά της χώρας του. Σε άλλο θέμα προβάλλει δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής ότι το Σώμα δεν πρόκειται να μεταβάλει τη θέση του έναντι της Γιουγκοσλαβίας και ότι η Βουλή ενήργησε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και σύμφωνα με το πνεύμα της ΕΕ.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Η Αθήνα επισείει βέτο γι' αποτροπή μέτρων" γράφει ότι η Ελλάδα έστειλε σαφή μηνύματα προειδοποιώντας πως οποιοδήποτε εμπόδιο εγερθεί στη διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ θα έχει επιπτώσεις ευρύτερα στο κεφάλαιο της διεύρυνσης και δημοσιεύει δηλώσεις του ΥΠΕΞ ότι σ' αυτο το στάδιο η κυβέρνηση δεν θεωρεί σκόπιμο να προβεί σε οποιαδήποτε αντίδραση. Γράφει ότι οι δρόμοι του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ "χώρισαν οριστικά" χθες βράδυ ύστερα από απόφαση του ΔΗΚΟ ότι η επιστολή - απάντηση που του έστειλε η ΕΔΕΚ συνιστά απόρριψη της πρόσκλησης για διάλογο.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο "Η συνομοσπονδία στο προσκήνιο" γράφει ότι Αμερικανοί και Βρετανοί με συντονισμένες ενέργειες μεθοδεύουν τις εξελίξεις στο Κυπριακό, με στόχο λύση χαλαρής συνομοσπονδίας, προσθέτοντας ότι σ'αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η προσπάθεια που καταβάλλουν για παράκαμψη των ψηφισμάτων των ΗΕ. Αλλού γράφει ότι οι εργαζόμενοι στις Δασικές Βιομηχανίες "γεύτηκαν για άλλη μια φορά την πίκρα της κυβερνητικής περιφρόνησης" αφού στη χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας, ο Υπουργός Γεωργίας απουσίαζε του, ενώ ο Πρόεδρος Κληρίδης αρνήθηκε να δεχτεί αντιπροσωπεία τους.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο "Γυναίκα βρέθηκε δολοφονημένη σε διαμέρισμα" γράφει ότι η αστυνομία στη Λάρνακα, εξετάζει υπόθεση δολοφονίας με θύμα τη Βελγίδα Ethel Althea Downing, 71 χρόνων, η οποία βρέθηκε νεκρή, από τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος στο οποίο διέμενε. Αλλού αναφέρεται στα εγκαίνια από τον Υπουργό Οικονομικών του αυτοματοποιημένου συστήματος αγοραπωλησίας μετοχών στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

Η εβδομαδιαία "Financial Mirror" γράφει ότι η ελληνική κυβέρνηση άναψε "πράσινο φως" στην Τράπεζα Κύπρου, με τη θέσπιση νομοσχεδίου το οποίο επιτρέπει την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, κατ' εξαίρεση μετοχών ήδη εισηγμένων εταιρειών σε οργανωμένη αγορά του εξωτερικού υπό προϋποθέσεις, κατά την κρίση του διοικητικού συμβουλίου του Χρηματιστηρίου. Αλλού αναφέρεται στην επίσκεψη του Υπουργού Εμπορίου στη Λιβύη, κατά την οποία εγκαινίασε νέο κύκλο πολύπλευρων εμπορικών σχέσεων με τη Λιβύη και από την άλλη την αποπληρωμή χρεών της γειτονικήςς χώρας προς Κύπριους επιχειρηματίες.

(ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΦΖ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 26 May 1999 - 7:24:07 UTC