Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-05-22

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,22/05/1999 (ΚΥΠΕ) Πληροφορίες γύρω από τις ενέργειες Αμερικανών και Βρετανών για προώθηση λύσης του Κυπριακού, οι εξελίξεις στο Γιουγκοσλαβικό και το κτύπημα της οικίας του Ελβετού Πρέσβη, η αντιπαράθεση μεταξύ του Προέδρου της Βουλής και του Υπουργού Εξωτερικών για την ακύρωση της συνάντησής τους, η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας για περιορισμό των δανείων του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης και η χθεσινή νέα έκρηξη στο Χρηματιστήριο είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Εκτεθειμένος πάλι ο Σπύρος" γράφει ότι "τη συννήθη τακτική των καμωμάτων του ακολούθησε ο Σπύρος Κυπριανού μετά την προχθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και μετά τις προχθεσινές του επικρίσεις για κακή λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου και χθες επιχείρησε να προακαλέσει μέγα θέμα λόγω της ακύρωσης προγραμματισμένης συνάντησής του με τον Υπουργό Εξωτερικών". Σε άλλο σημείο σημειώνει ότι στο Γεώργιο Ιωσηφίδη Παϊλα υπεβλήθη χθες ποινή εξατετούς φυλάκισης για τα αδικήματα κατασκοπείας, στα οποία βρέθηκε ένοχος.

"Η Μάχη" με τίτλο "Βομβάρδισαν την κατοικία του Ελβετού Πρεσβευτή" γράφει ότι η κατοικία του Ελβετού πρεσβευτή στο Βελιγράδι ήταν ο τελευταίος από τους απρομελέτητους στόχους του ΝΑΤΟ χθες, μια μέρα μετά τον "κατά λάθος" βομβαρδισμό ενός νοσοκομείου στο Βελιγράδι, ενώ το ΝΑΤΟ μιλά πάλι για λάθος. Αλλού γράφει ότι άλλο ένα πρόσωπο, ο Γεργιος Ππαής, 30 χρόνων από τη Λάρνακα, που φέρεται ότι ήταν συνεργάτης του δολοφονηθέντος Φώτη Πετρακίδη, προσήχθη χθες ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας για την υπόθεση παράνομου οπλισμού.

Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Αλόγιστες σπατάλες προκάλεσαν το σοκ" γράφει ότι αμέτοχη και τηρώντας αποστάσεις εμφανίζεται η κυβέρνηση έναντι της απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας να "παγώσει" τα δάνεια που παρέχει ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης και προσθέτει ότι η στάση της κυβέρνησης δεν είναι άσχετη με τον πολιτικό σάλο που προκάλεσε η απόφαση. Σε άλλο σημείο γράφει ότι το Χρηματιστήριο παραμένει ανεπηρέαστο από την υποτροπή που παρουσιάζουν σημαντικοί δείκτες της οικονομίας και κατέγραψε χθες το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών όλων των εποχών.

"Η Σημερινή" με τίτλο "Ρωσική νότα προς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ", γράφει ότι η ρωσική Δούμα έστειλε χθες, μετά από έκδοση ψηφίσματος, προσωπική επιστολή στον Πρόεδρο Κλίντον, με την οποία τον καλεί να τερματίσει τους βομβαρδισμούς εναντίον της Γιογκοσλαβίας, προκειμένου να διευκολυνθούν οι διπλωματικές διαδικασίες. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή άφιξη στην Κύπρο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, ο οποίος σε δηλώσεις του είπε ότι η σκέψη του είναι στραμμένη προς το λαό της Κύπρου, τους αγνοούμενους και τους εγκλωβισμένους.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Κατέληξαν σε σενάρια χαλαρής ομοσπονδίας", γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες του, οι εμπλεκόμενοι μεσολαβητές στο Κυπριακό έχουν καταλήξει σε σενάρια λύσης χαλαρής ομοσπονδίας και προσθέτει ότι Βρετανοί και Αμερικανοί έχουν συγκεκριμενοποιήσει τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές πάνω στις οποίες εργάζονται, που είναι μια διεθνής προασωπικότητα με ανίσχυρη κεντρική κυβέρνηση. Σε άλλο σημείο γράφει ότι στις τάξεις των εθελοντριών της Εθνικής Φρουράς επικρατεί αγανάκτηση από της δηλώσεις του Αρχηγού της.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Απεργιακές θύελλες" γράφει ότι φουντώνει ολοένα και περισσότερο το κύμα των απεργιακών κινητοποιήσεων στους πιο νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας, εκτιμώντας ότι η οξύτατη κρίση στην οποία οι κυβερνώντες και οι ηγεσίες των εργοδοτικών οργανώσεων έχουν οδηγήσει, προδιαγράφει μια πρωτοφανή έκρηξη απεργιών τις επόμενες λίγες μέρες. Αλλού γράφει ότι την έντονη αντίδραση ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ πυροδότησε η ματαίωση από πλευράς του ΥΠΕΞ, Ιωάννη Κασουλίδη, προγραμματισμένης συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται στην άνοδο των τιμών και χθες στο Χρηματιστήριο, όπου σημειώθηκε το έκτο συνεχόμενο ρεκόρ σε ισάριθμες ημέρες και προσθέτει ότι ο δείκτης έφθασε τις 149,35 μονάδες, δημιουργώντας προσδοκίες για επικείμενη πτώση των τιμών. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στην έκρηξη χθες την αυγή κοντά στο Διϋλιστήριο Λάρνακας και παραθέτει δηλώσεις του Αστυνομικού Διευθυντής της πόλης ότι η Αστυνομία είχε πληροφορίες για εκρήξεις και προσπάθεια δημιουγίας αναταραχής στην πόλη.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)
(Γ.Γ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 22 May 1999 - 7:24:07 UTC