Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-05-17

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,17/05/1999 (ΚΥΠΕ) Πληροφορίες για την αναμενόμενη αμερικανική πρωτοβουλία στο Κυπριακό και ιδιαίτερα σχετικό δημοσίευμα του αθηναϊκού "Βήματος", οι επαφές και δηλώσεις του Αναπληρωτή ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Γιάννου Κρανιδιώτη στην Κύπρο, οι εξελίξεις στο Γιουγκοσλαβικό και η αναμενόμενη εντατικοποίηση των επιθέσεων του ΝΑΤΟ, η χθεσινή 6η πορεία ειρήνης και πληροφορίες για εκμετάλλευση καλλιτέχνιδων στο αεροδρόμιο, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Ευρύτατη ατζέντα για εδαφικό - συνταγματικό", γράφει ότι σύμφωνα με το "Βήμα" των Αθηνών, μέσα στις επόμενες 45 ημέρες οι ΗΠΑ αναμένεται να αναλάβουν πρωτοβουλία για το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο πλαίσιο της ομάδας των G8, η οποία αναμένεται να καταλήξει στη διατύπωση ενός κειμένου αρχών που θα αποτελέσει τη βάση για ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αλλού γράφει ότι παραμένουν άγνωστα τα αίτια της πυρκαγιάς στο εργγοστάσιο "Atlas Shoes Ltd", της οποίας οι ζημιές ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες λίρες.

"Το Θάρρος" με τίτλο "Θα ισοπεδώσουν τη Γιουγκοσλαβία", γράφει ότι σύμφωνα με ενμπιστευτική ενημέρωση του Στρατηγού Ουέσλι Κλαρκ, το ΝΑΤΟ δίνει στον εαυτό του διορία 15 ημερών για να επιτύχει συνθηκολόγηση της Γιουγκοσλαβίας. Σε άλλο σημείο γράφει ότι συνελήφθη και δεύτερο άτομο, ο Δημήτρης Χατζηκωνσταντής άλλως Τζίμης 30 χρόνων ως ύποπτος για την υπόθεση "πώλησης προστασίας" του κέντρου "Κολοσσός" στο Παραλίμνι, το οποίο οι δράστες απειλούσαν να ανατινάξουν αν οι ιδιοκτήτες δεν ενέδιδαν.

Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Κύκλωμα εκβιαστών" γράφει ότι με "όπλο" τα παράθυρα του νόμου, παράνομοι μαφιόζοι "γδύνουν" ακόμη και στο αεροδρόμιο ξένες καλλιτέχνιδες, αρπάζοντάς στους στην κυριολεξία όσες οικονομίες έκαναν δουλεύοντας στην Κύπρο. Αλλού παραθέτει συνέντευξη του Αναπληρωτή ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Γιάννου Κρανιδιώτη, ο οποίος αντιμετωπίζει τις επικείμενες πρωτοβουλίες στο Κυπριακό χωρίς ιδιαίτερη αισιοδοξία και εξηγεί τις θέσεις της ελληνικής πλευράς για συμμετοχή στο διάλογο για το Κυπριακό.

"Η Σημερινή" με τίτλο "Διαφωνίες στρατηγών ΝΑΤΟ - Πενταγώνου", γράφει ότι σύμφωνα με τους "Τάιμς" της Νέας Υόρκης το Πεντάγωνο προσανατολίζεται σε αναστολή, μέχρι νεοτέρας ειδοποίησης, της διενέργειας επιθέσεων στο Κοσσυφοπέδιο με τα ελικόπετρα "Απάτσι". Σε άλλο σημείο γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της, η μεσημβρινή αργία θα ισχύσει φέτος μόνο για δυο μήνες, τον Ιούλιο και Αύγουστο και όχι από την 1η Ιουνίου μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "ΗΠΑ: Μην ενοχλείτε την Τουρκία τώρα", γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες του, οι ΗΠΑ δεν προτίθενται στην παρούσα φάση να "ενοχλήσουν" την Τουρκία με υποδείξεις για το Κυπριακό και τα Ελλαδοτουρκικά, λόγω της συνδρομής της Αγκυρας στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών προσανατολίζεται στην αναθεώρηση της άγραφης συμφωνίας για ίδιες μισθολογικές αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων με εκείνες των ημικρατικών οργανισμών.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Πορεύθηκαν χιλιάδες ενάντια στους φονιάδες", αναφέρεται στη χθεσινή 6η πορεία ειρήνης και γράφει ότι "στεντόρεια ακούστηκε η φωνή της ειρήνης, η φωνή της λογικής, της ζωής και της δημιουργίας" και προσθέτει ότι οι χιλιάδες πεζοπόροι που συμμετείχαν, έστειλαν το μήνυμα προς τους ισχυρούς της Γης ότι η Κύπρος "δεν μπορεί να μείνει απαθής στο έγκλημα κατά του γιουγκοσλαβικού λαού". Αλλού παραθέτει δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ, σύμφωνα με τις οποίες "δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες για την πολυδιαφημιζόμενη νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό".

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 17 May 1999 - 6:24:09 UTC