Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-05-15

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,15/05/1999 (ΚΥΠΕ) Η νέα χθεσινή επίθεση του ΝΑΤΟ κατά του γιουγκοσλαβικού χωριού Κορίσα που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 100 άμαχοι προβάλλεται πρωτοσέλιδα στον σημερινό κυπριακό Τύπο. Προβάλλονται επίσης οι επαφές του Αναπληρωτή ΥΠΕΞ της Ελλάδας Γιάννου Κρανιδιώτη, οι δηλώσεις του Υπουργού Αμυνας Γιαννάκη Χρυσοστομή σχετικά με τους Κύπριους χειριστές των S300 στην Κρήτη καθώς και οι διαβεβαιώσεις του Ρώσου Πρέσβη Γκεόρκι Μουράτοφ για τις καλές σχέσεις των δύο χωρών.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Νέα σφαγή Κοσοβάρων" γράφει ότι σύμφωνα με σερβικές πηγές, που επικαλούνται μαρτυρίες Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, 100 και πλέον άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από τους βομβαρδισμούς στο χωριό Κορίσα του Κοσσυφοπεδίου. Αλλού γράφει ότι μνημόνιο συνεργασίας των Υπουργείων Εξωτερικών της Κύπρου και της Ελλάδας υπογράφηκε μεταξύ του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη και του Αναπληρωτή ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Γιάννου Κρανιδιώτη. Το μνημόνιο προβλέπει μια σειρά δεσμέυσεων και υποχρεώσεων που αναλαμβάνουν οι δύο πλευρές στην κοινή προσπάθεια της προώθησης της συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου στα ευρωπαϊκά ζητήματα.

Η "Μάχη" με κύριο τίτλο "Ενοχλημένη η Αθήνα" γράφει ότι το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας θεωρεί επιζήμιες τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Αμυνας της Κύπρου, σχετικά με το πυραύλικό σύστημα S300, γιατί αποκάλυπταν τακτικές κινήσεις επί του συγκεκριμένου θέματος. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ενοχλημένο είναι και το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας. Αλλού γράφει ότι άνοιξε χθες τις πύλες της για το κοινό η 24η Διεθνής Εκθεση Κύπρου στην οποία συμμετέχουν 16 χώρες με κρατικά περίπτερα και λειτουργεί επίσης επίσημο περίπτερο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο "Πολίτης" υπό τον κύριο τίτλο "Εκατόμβη στο βωμό της ΝΑΤΟϊκής ειρήνης" γράφει ότι ο τελευταίος λανθασμένος χειρισμός των Συμμάχων έστειλε έξι πυραύλους εναντίον κτήματος στο Κοσσυφοπέδιο, κοντά στα σύνορα με την Αλβανία, όπου είχαν βρει καταφύγιο χιλιάδες πρόσφυγες. Αλλού γράφει ότι τη διαφύλαξη των σχέσεων Κύπρου και Ρωσίας ως κόρη οφθαλμού συνέστησε ο πρέσβης Γκεόρκι Μουράτοφ, επαναλαμβάνοντας εμμέσως πλην σαφώς τις προειδοποιήσεις του ότι θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες εξαιτίας της απόφασης της Κύπρου να ευθυγραμμιστεί με την ΕΕ στην εφαρμογή πρόσθετων κυρώσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Η "Σημερινή" με κύριο τίτλο "Νέο λουτρό αίματος" γράφει ότι το μικρό χωριό Κορίσα, που βρίσκεται πλησίον των συνόρων του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας, μετατράπηκε σε λουτρό αίματος χθες λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι όπως δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, στις 20 Μαϊου θα συνελθει το Εθνικό Συμβούλιο το οποίο θα ασχοληθεί "σφαιρικά και σε βάθος πάνω στο θέμα της ολοκληρωμένης στρατηγικής που θα καλύψει όλους τους τομείς". Αλλού γράφει ότι σε εκκρεμότητες της υπογραφής των συμβολαίων αγοράς των S300 από την Ελλάδα οφείλεται η επανοδος των Κυπρίων αξιωματικών και υπαξιωματικών από την Κρήτη.

Ο "Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Αθήνα και Λευκωσία ανέκοψαν αποτροπές" γράφει ότι με αφορμή την επίσκεψη και τις δηλώσεις του Υπουργού Αμυνας Γιαννάκη Χρυσοστομή στην Κρήτη και τη στάση των Κυπρίων χειριστών του πυραυλικού συστήματος S300, οι κυβερνήσεις Αθηνών και Λευκωσίας έσπευσαν μέσα από σειρά διαψεύσεων να αποτρέψουν περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης. Αλλού γράφει ότι Κύπριος φοιτητής στη Βουλγαρία αναζητείται από την Αστυνομία για ανάκριση σχετικά με τον φόνο του Φώτη Πετρακίδη, αφού σύμφωνα με στοιχεία αυτός είχε αποτελέσει σε κάποιο στάδιο το σύνδεσμο του στη χώρα αυτή με σκοπό την εξασφάλιση οπλισμού.

Η "Χαραυγή" υπό τον κύριο τίτλο "Σφαγή" γράφει ότι η ΝΑΤΟϊκή κτηνωδία έδειξε και πάλι το απαίσιο πρόσωπό της αφού όπως καταγγέλλει το Σερβικό Κέντρο Ενημέρωσης, τουλάχιστον 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν, προχθές τη νύκτα στο χωριό Κορίσα του Κοσσυφοπεδίου, από οκτώ ΝΑΤΟϊκές βόμβες διασποράς που εξερράγησαν μια ώρα μετά τα μεσάνυχτα. Αλλού προβάλλει τη χθεσινή συνάντηση του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ με τον κ. Κρανιδιώτη κατά την οποία, όπως αναφέρει, διαπιστώθηκε πλήρης ταύτιση απόψεων στη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί για επίλυση του Κυπριακού και στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" προβάλλει δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκου Ρολάνδη στην εφημερίδα, ότι τα σχέδια της Κύπρου να γιορτάσει τη χιλιετηρίδα με την εξαφάνιση της πέτρας του Ρωμιού από τον ταχυδακτυλουργό Ντέιβιντ Κόπερφιλντ έχουν παγώσει. Αλλού γράφει ότι συνταξιούχος λοχίας της Αστυνομίας τέθηκε χθες υπό κράτηση για εξεταζόμενη υπόθεση κλοπής χρυσαφιού από τον εργοδότη του.

(ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΑ)
(Α.Α.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 15 May 1999 - 9:24:07 UTC