Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-02-17

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,17/02/1999 (ΚΥΠΕ) Οι δραματικές εξελίξεις σε ότι αφορά την υπόθεση Αμπτουλλάχ Οτσαλάν με την απαγωγή του και τις αντιδράσεις που αυτή προκάλεσε, οι δηλώσεις του Αμερικανού διπλωμάτη Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ για το Κυπριακό, η επέκταση των απεργιακών μέτρων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία την ερχόμενη Παρασκευή και οι εξελίξεις σε ότι αφορά τις διεργασίες για τη δημιουργία του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Δίκη με παρατηρητές ζητά από την Τουρκία η ΕΕ" γράφει ότι καθώς οι δραματικές εξεξίξεις γύρω από την υπόθεση Οτσαλάν εξακολουθούν να βρίσκονται στην κορυφή του παγκόσμιου ενδιαφέροντος και οι τουρκικές αρχές ετοιμάζουν μια δίκη εκδίκησης στον Κούρδο ηγέτη, όλες σχεδόν οι χώρες της ΕΕ κάλεσαν την Τουρκία να επιδείξει σεβασμό στο μέγιστο βαθμό όλων των κανόνων του κράτους δικαίου στις διαδικασίες που θα ακολουθήσει εναντίον του ηγέτη των Κούρδων. Αλλού αναφέρει ότι τα "σύννεφα" πάνω από τις διεργασίες κομμάτων και κινημάτων για δημιουργία σοσιαδλημοκρατικού κόμματος έγιναν χθες "ακόμη πιο μαύρα".

"Η Μάχη" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Ως πρόβατο επί σφαγήν" ότι από τις τρεις το πρωί χθες ο ηγέτης των Κούρδων Αμπτουλλάχ Οτσαλάν βρίσκεται στα χέρια των αδίστακτων και αιμοσταγών εχθρών του ενώ η τουρκική κυβέρνηση και το στρατιωτικό κατεστημένο της χώρας αυτής πανηγυρίζουν για την επιτυχία τους. Σε άλλο θέμα σημειώνεται ότι "μάχες εκ του συστάδην" στην ΠΕΟ για την εκλογή του νέου Γενικού Γραμματέα προς αντικατάσταση του αφυπηρετήσαντα Αβραάμ Αντωνίου, αφού το ΑΚΕΛ επιμένει στον Πάμπη Κυρίτση ενώ οι συντεχνιακοί προτιμούν τον Μιχάλη Παπαευσταθίου.

Ο "Πολίτης" με κύριο τίτλο "Πισώπλατη μαχαιριά στον 'ΑΠΟ'" αναφέρει ότι μυστήριο καλύπτει την απαγωγή του Αμπτουλλάχ Οτσαλάν στην Κένυα τα ξημερώματα χθες εξέλιξη που προκάλεσε πολιτική κρίση στην Αθήνα και πανηγυρισμούς στην Αγκυρα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ξεκαθάρισε ότι δεν επίκειται άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό στο σύντομο μέλλον και κατηγόρησε την τουρκική πλευρά για έλλειψη συνεργασίας.

"Η Σημερινή" αναφέρει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Εθνική ατιμία και διασυρμός" ότι χαλασμό κόσμου προκάλεσε η σύλληψη του Κούρδου ηγέτη Αμπτουλλάχ Οτσαλάν, ο οποίος προσήχθη χθες σε δίκη από τις τουρκικές αρχές αντιμετωπίζοντας την ποινή του θανάτου. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι κορυφώνεται επικίνδυνα η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και δημοσίων υπαλλήλων για το προτεινόμενο Εθνικό Αφαλισιστικό Σχέδιο Υγείας αφού οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των κυβερνητικών υπαλλήλων αποφάσισαν σε χθεσινή κοινή σύσκεψη να βάλουν λουκέτο για δύο ώρες στη Δημόσια Υπηρεσία, την Πέμπτη, 25 Φεβουαρίου.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Αναζητούν πλαίσιο εμπλοκής των Τ/Κ" γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες του, κοινοτικές χώρες αναζητούν πλαίσιο εμπλοκής των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ενώ επαναφέρεται φόρμουλα που παρουσίασε υπό μορφή βολιδοσκοπήσεως ο Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ πριν από έναν περίπου χρόνο. Σε άλλο σημείο γράφει ότι σύμφωνα με προκαταρκτική διανομή της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, πάνω από 400 αδιόριστοι εκπαιδευτικοί υπολογίζεται να πάρουν το πολυπόθητο εισιτήριο για εργοδότηση στη δημόσια μέση εκπαίδευση.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Αίσχος στη διεθνή συνωμοσία", γράφει ότι η διεθνής συνωμοσία που οδήγησε τον ηγέτη του κουρδικού λαού Αμπντουλάχ Οτσαλάν στα χέρια των στρατοκρατών της Αγκυρας, αποτελεί "αίσχος και όνειδος" για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Αλλού γράφει ότι τα μέτρα στην ξενοδοχειακή βιομηχανία κλιμακώνονται από μεθαύριο Παρασκευή με δίωρη στάση εργασίας σε όλα τα ξενοδοχεία της Λάρνακας, ενώ σε περίπτωση που δεν ανακληθούν οι μαζικές απολύσεις στα δυο ξενοδοχεία της Λάρνακας, οι κινητοποιήσεις στον κλάδο θα προσλάβουν παγκύπριο χαρακτήρα.

Η αγγλόγωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα με τις οποίες προσθέτει τη φωνή του για παρεμπόδιση των διαρροών πληροφοριών από την Αστυνομία στον Τύπο, γιατί, όπως είπε, με αυτό τον τρόπο οι ύποπτοι δικάζονται από τα ΜΜΕ. Σε άλλο σημείο γράφει ότι αύριο η Ολομέλεια της Βουλής θα εξετάσει νέο νομοσχέδιο για τη ραδιοτηλεόραση, το οποίο θα απαγορεύει την προβολή πτωμάτων στις ειδήσεις, αλλά και κινουμένων σχεδίων όπως το δημοφιλές μεταξύ των παιδιών "Τομ και Τζέρι".

Η εβδομαδιαία οικονομική "Financial Mirror" κάτω από τον τίτλο "Το Χρηματιστήριο αυξάνει τις ώρες λειτουργίας του" παραθέτει δηλώσεις του Προέδρου του Χρηματιστηρίου, Ντίνου Παπαδόπουλου, στις οποίες αναφέρει ότι έχει αποφασιστεί η επέκταση των ωρών κατά τις οποίες γίνονται οι συναλλαγές. Αλλού γράφει ότι το Συγκρότημα "Ηρα" που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων στην Κύπρο, έχει υποβάλει προσφορά για εξαγορά μεριδίου 4,5% στην ασφαλιστική εταιρεία Universal Life.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΓ/ΓΠ)
(Μ.Κ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 17 February 1999 - 8:24:07 UTC