Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-01-07

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,07/01/1999 (ΚΥΠΕ) Ο απόηχος του διορισμού των δυο νέων υπουργών και οι εκτιμήσεις κομμάτων σχετικά με τους διορισμούς αυτούς, το ενδεχόμενο ευρύτερου ανασχηματισμού με διορισμό προσωπικοτήτων για κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής, η συνεχιζόμενη διαμάχη στους κόλπους της Εκκλησίας, το ενδεχόμενο διαγραφής δημοσίων εταιρειών από το Χρηματιστήριο και τα βρετανικά στρατιωτικά γυμνάσια στον Ακάμα, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Στόχος προσωπικότητες" γράφει ότι η αναπλήρωση των θέσεων στα Υπουργεία Αμυνας και Παιδείας προχθές από τους Γιαννάκη Χρυσοστομή και Ουράνιο Ιωαννίδη ήταν μόνο η πρώτη φάση του ευρύτερου ανασχηματισμού που μελετάται στην κυβέρνηση Κληρίδη, η δεύτερη φάση του οποίου τοποθετείται είτε το Φεβρουάριο, είτε το Μάρτιο. Αλλού γράφει ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα γνωρίζουμε αν η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα γίνει το 2003 ή κατά πόσο θα υπάρξει καθυστέρηση, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, Γιώργου Βασιλείου.

Η "Μάχη" με τίτλο "Σκληρή αντιπολίτευση από ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ", γράφει ότι προς συνεργασία οδεύουν τα δύο κόμματα, όπως διαφάνηκε μέσα από τη συνάντηση της Τρίτης μεταξύ Κυπριανού και Λυσσαρίδη, με πρωταρχικό στόχο τη σκληρή αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης Κληρίδη και μετέπειτα της "σύμπηξης" σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι κορυφώνεται "η μάχη των δελφίνων" για τη διαδοχή του ΓΓ του ΑΚΕΛ, ενώ η αντιπαράθεση ανάμεσα στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Ανδρέα Χρίστου και στον εκπρόσωπο Τύπου Νίκο Κατσουρίδη, είναι "έκδηλη στα εσωκομματικά δρώμενα".

Η "Σημερινή" γράφει ότι Αθήνα και Λευκωσία εγκαταλείπουν τον πολιτικό λόγο που ακολουθείτο μέχρι σήμερα και απαγκιστρώνονται σταδιακά από τη λογική του Δόγματος και της αποτροπής "ως προμετωπίδας της πολιτικής τους στο Κυπριακό". Η εφημερίδα σημειώνει ότι κατόπιν κοινών αποφάσεων οι δύο κυβερνήσεις προωθούν την πολιτική του κατευνασμού αντί αυτής της αποτροπής και του Δόγματος. Αλλού γράφει ότι η θέση της Εκκλησίας της Κύπρου και του Αγίου Ορους στο θέμα του Αγιορείτη Ιωσήφ, έχει ξεκαθαρίσει αμοιβαία. Οι εξηγήσεις της Ιεράς Συνόδου έχουν γίνει δεκτές, ότι δηλαδή αρμόδιο να δικάσει το Γέροντα Ιωσήφ είναι το Αγιο Ορος.

"Ο Φιλελεύθερος" με τίτλο "Απειλούνται με έξωση από το Χρηματιστήριο", γράφει ότι εννέα δημόσιες εταιρείες που η μετοχή τους βρίσκεται στο Χρηματιστήριο, δεν συμμορφώθηκαν ακόμη με την πρόνοια της νομοθεσίας για διασπορά του 25% του μετοχικού τους κεφαλαίου και απειλούνται με διαγραφή από το Χρηματιστήριο. Προσθέτει δε ότι χιλιάδες επενδυτές κινδυνεύουν άμεσα να μείνουν εκτεθειμένοι. Αλλού παραθέτει δηλώσεις του γέροντα Ιωσήφ στην εφημερίδα, με τις οποίες χαρακτηρίζει ως "ψεύδη και συκοφαντίες" τα όσα του καταλογίζει ο Μητροπολίτης Πάφου περί "ανωμαλίας και ανηθικότητας".

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Σε απομόνωση η κυβέρνηση" εκτιμά ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης και η ακροδεξιά, όπως τη χαρακτηρίζει, παράταξή του βρίσκονται σε "πλήρη απομόνωση και περιχαρακώθηκαν σε μιαν κυβέρνηση θλιβερής μειοψηφίας, ενώ αναζητούν απεγνωσμένα παράγοντες προκειμένου να πετύχουν μέχρι το Φλεβάρη έναν ευρύτερο ανασχηματισμό". Σε άλλο σημείο γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο οποίος βρίσκεται στο σπίτι του από το βράδυ της Τρίτης και θα συνεχίσει για λίγες ακόμα μέρες τη θεραπεία του, πήρε μήνυμα με ευχές για ταχεία ανάρρωση από τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι με απόφαση δικαστηρίου θα καταβληθεί σε άνδρα που τυφλώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα πριν από οκτώ χρόνια, ποσό πέραν των 178 χιλιάδων λιρών ως αποζημίωση και διευκρινίζει ότι είναι η πρώτη φορά στην Κύπρο που καταβάλλονται αποζημιώσεις για τύφλωση από δυστύχημα. Σε άλλο σημείο γράφει ότι η δίκη των δυο Κινέζων που κατηγορούνται για το φόνο δυο συμπατριωτών τους θα αρχίσει την 1η Φεβρουαρίου. (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΕΜ/ΓΓ/ΓΠ)


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 7 January 1999 - 8:24:15 UTC