Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-12-31

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,31/12/1998 (ΚΥΠΕ) Οι αντιδράσεις των ξένων χωρών στην απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη να μην εγκατασταθούν οι πύραυλοι S300 στην Κύπρο, η απόφαση του Πολιτικού Γραφείου της ΕΔΕΚ για αποχώρηση από την κυβέρνηση, οι κατηγορίες της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα εναντίον του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, καθώς και οι αντιδράσεις της Τουρκίας για την απόφαση, απασχολούν το σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Θετικά μηνύματα από παντού για τους S300" γράφει ότι νέα έξαρση θετικών αντιδράσεων των ξένων για τη συναπόφαση της κυπριακής και της ελληνικής κυβέρνησης, να μην προχωρήσουν στην εγκατάσταση των S300 στην Κύπρο είχαμε χθες. Η Γαλλία θεωρεί την απόφαση σοφή και γενναία ενώ η Γερμανία τονίζει ότι τώρα είναι σειρά της Τουρκίας να μειώσει τη στρατιωτική παρουσία της στο νησί. Αλλού γράφει ότι η απόφαση για μη έλευση του αντιπυραυλικού συστήματος S300 δεν αποδυναμώνει το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, όπως διαβεβαίωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννος Κρανιδιώτης, με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ.

Η "Μάχη" με κύριο τίτλο "Ανασχηματισμό προκαλούν οι S300" γράφει ότι νέο κυβερνητικό σχήμα θα έχουμε με το νέο χρόνο αφού η έξοδος της ΕΔΕΚ από την κυβέρνηση ανοίγει δρόμο για ευρύτερο ανασχηματισμό με την είσοδο νέων προσώπων. Σημειώνει ότι φαίνεται πως σε υπουργικούς θώκους οδηγούνται οι βουλευτές Πρόδρομος Προδρόμου - Ουράνιος Ιωαννίδης οι οποίοι θα καταλάβουν Υπουργείο Οικονομικών και Παιδείας αντίστοιχα. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του Κόμματος Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης, Αλέξης Γαλανός, παραιτείται από σύμβουλος του Προέδρου Κληρίδη λόγω της απόφασης για τους S300. Προβάλλει δηλώσεις του βουλευτή του ΔΗΣΥ Δημήτρη Συλλούρη, ο οποίος είπε ότι "η ανικανότητα και η ανειλικρίνεια Κληρίδη - Σημίτη μας οδήγησαν σε εθνική ήττα χωρίς πόλεμο".

Η "Σημερινή" με κύριο τίτλο "Εκρηξη στη συγκυβέρνηση προκαλούν οι S300" γράφει ότι η απόφαση για τη ματαίωση της εγκατάστασης των S300 προκάλεσε έκρηξη στη συγκυβέρνηση και ότι το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ αποφάσισε χθες την άμεση αποχώρηση του κόμματος από τη συγυβέρνηση, για λόγους πολιτικής συνέπειας και αξιοπιστίας. Αλλού γράφει ότι έστω και αν τοποθετούνται στο ανατολικότερο άκρο της Κρήτης, οι πύραυλοι S300 δεν θα είναι σε θέση να συμβάλουν στην αεροάμυνα της Κύπρου. Σημειώνει εξάλλου ότι οι Κρητικοί έχουν αρχίσει να αντιδρούν στο ενδεχόμενο εγκατάστασης των πυραύλων στο νησί τους, ιδιαίτερα οι κάτοικοι του νομού Σητείας, όπου θα αναδιπλωθούν οι πύραυλοι.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Οι πύραυλοι επισπεύδουν και τον ανασχηματισμό" γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες του, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα επιχειρήσει ανοίγματα για ευρείας αποδοχής κυβερνητικό σχήμα και θα διατηρήσει τις γέφυρες με την ΕΔΕΚ, με προσοχή τώρα και προς τα αριστερά. Σε άλλο σημείο γράφει ότι ο Βάσος Λυσσαρίδης την περασμένη Τρίτη επεδίωξε με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, παρέμβαση σε μια προσπάθεια να μην αλλάξει η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου για τους πυραύλους S300. Γράφει ότι η Ιταλία άλλαξε γνώμη μετά την απόφαση για τους S300, και θα εκδώσει τελικά την άδεια εξαγωγής του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος Aspide προς την Κύπρο.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Εις τα εξ ων συνετέθη η συγκυβέρνηση", αναφέρεται στη χθεσινή απόφαση του Πολιτικού Γραφείου της ΕΔΕΚ για αποχώρηση από την κυβέρνηση ύστερα από την απόφαση του Προέδρου Κληρίδη για τους S300 και προσθέτει ότι η απόφαση του Πολιτικού Γραφείου αναμένεται να επικυρωθεί από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Αλλού γράφει ότι ο Γιώργος Ιακώβου, που ήταν ανθυποψήφιος του Κληρίδη, καλεί τη Βουλή να ανοίξει το φάκελο των S300 αφού, όπως υποστηρίζει, πολλά είναι τα ερωτηματικά που αφορούν την παραγγελία των πυραύλων. Αναφέρεται και στις αντιδράσεις στην Ελλάδα.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο "Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι δεν εκπληρώθηκαν οι προϋποθέσεις (για μη έλευση των πυραύλων", γράφει ότι χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος παραδέχτηκε ότι οι δυο προϋποθέσεις που είχαν τεθεί για μη εγκατάσταση των πυραύλων, δεν εκπληρώθηκαν στο βαθμό που η πλευρά μας θα επιθυμούσε. Σε άλλο σημείο γράφει ότι στην Ελλάδα, αντιπολίτευση και Τύπος κατηγορούν τον Ελληνα Πρωθυπουργό για το ρόλο του στη λήψη της απόφασης για μη έλευση των πυραύλων.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "Cyprus Weekly" με τίτλο "Ο Κληρίδης υπό κατηγορίαν", αναφέρεται στις κατηγορίες που δέχεται στο εσωτερικό ο Πρόεδρος Κληρίδης για την απόφασή του για τους S300, καθώς επίσης και στο γεγονός της απόφασης του Πολιτικού Γραφείου της ΕΔΕΚ για αποχώρηση από τη συγκυβέρνηση. Αλλού παραθέτει δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Ισμαίλ Τζεμ, ο οποίος από τη μια θεωρεί ως νίκη της χώρας του την απόφαση για μη εγκατάσταση των πυραύλων και από την άλλη απειλεί ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει βία για να εμποδίσει εγκατάσταση των S300 στην Κρήτη.

(ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 31 December 1998 - 8:24:25 UTC