Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-12-29

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,29/12/1998 (ΚΥΠΕ) Ο σημερινός κυπριακός Τύπος αναφέρεται κυρίως στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη σήμερα στην Αθήνα, στην απογευματινή σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για τη λήψη τελικής απόφασης στο θέμα των πυραύλων S300, σε δήλωση του Ελληνα ΥΠΑΜ, Ακη Τσοχατζόπουλου καθώς και του Προέδρου της Βουλής, Σπύρου Κυπριανού, για το ίδιο θέμα, στις εξελίξεις στους κόλπους της Εκκλησίας, και στην αναστολή της απεργίας των συντακτών των εφημερίδων και των περιοδικών.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Στους ώμους του Κληρίδη το βάρος και η ευθύνη για τους S300" γράφει ότι το βάρος και την ευθύνη για την απόφαση εγκατάστασης ή όχι των ρωσικών πυραύλων S300 στην Κύπρο θα πάρει προσωπικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, σε περίπτωση που δεν υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου. Σε άλλο θέμα γράφει πως ενώ η Ιερά Σύνοδος συνέρχεται εκ νέου σήμερα το πρωί για να ασχοληθεί ξανά με το θέμα των καταγγελιών του Μητροπολίτη Πάφου κατά του γέροντος Ιωσήφ, οι υποστηρικτές του πατήρ Αθανάσιου άφησαν χθες ανοικτό το ενδεχόμενο εμπλοκής του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στην υπόθεση.

Η "Μάχη" υπό τον τίτλο "Οχι άλλη προδοσία" αναφέρει ότι πριν αναχωρήσει για την Αθήνα, όπου θα έχει σήμερα συνάντηση με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος Κληρίδης, διαβεβαίωσε αντιπροσωπεία του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος (ΠΑΚ), της Αδούλωτης Κερύνειας, του Ελεύθερου Μόρφου και συγγενών αγνοουμένων που συμμετέχουν στην αντικατοχική εκστρατεία στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, ότι εξακολουθεί να έχει τις ίδιες απόψεις που υπαγόρευσαν την κοινή απόφαση Ελλάδας - Κύπρου για ενίσχυση της άμυνας της Κύπρου με το πυραυλικό σύστημα S300. Αναφέρει ακόμη πως η ανάπτυξη των πυραύλων στην Κύπρο ή στην Κρήτη χαρακτηρίστηκε από τον Ελληνα ΥΠΑΜ, Ακη Τσοχατζόπουλο, ως "τεχνικό θέμα".

Η "Σημερινή" με τίτλο "Ο Κληρίδης αναλαμβάνει την ευθύνη για τους S300" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα προεδρεύσει της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου στις 5 το απόγευμα. Αναφέρει, εξάλλου, ότι φημολογίες που μεταδίδονταν, χθες, από την Αθήνα έφεραν τον Πρόεδρο Κληρίδη να είναι δεσμευμένος έναντι των Πρέσβεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας, Κένεθ Μπριλ και Ντέιβιντ Μάντεν, για νέα αναβολή ή ματαίωση της εγκατάστασης των πυραύλων S300 στην Κύπρο. Γράφει ακόμη ότι την άμεση εισαγωγή του Γενικού Σχεδίου Υγείας και την προώθηση του σχετικού νομοσχεδίου ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής και στην ολομέλεια για έγκριση, συμφώνησε η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Υγείας.

Ο "Φιλελεύθερος" αναφέρεται στο θέμα των ρωσικών πυραύλων υπό τον τίτλο "Η ώρα της αλήθειας σήμερα για τους S300" και γράφει ότι από τις τοποθετήσεις των κομμάτων που επιδόθηκαν χθες εγγράφως στον Πρόεδρο Κληρίδη, προκύπτουν διαφωνίες ενώ όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχωρώντας για την Αθήνα, εάν δεν υπάρξει ομοφωνία τότε την τελική απόφαση θα την πάρει ο ίδιος. Σε υποτίτλους ο "Φ" αναφέρει "Προς κρίσιμες ενδοκυβερνητικές αναταράξεις και μείζονες διακομματικες αντιπαραθέσεις" και "Η Τουρκία σπεύδει να προειδοποιήσει τώρα και κατά της μεταφοράς των πυραύλων στην Κρήτη". Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στον κίνδυνο να κατέλθουν σε απεργία οι εργαζόμενοι στις Κυπριακές Αερογραμμές.

Η "Χαραυγή" προβάλλει το θέμα των πυραύλων κάτω από τον τίτλο "Τυπική Διαδικασία" και με υπότιτλους "Εγκαθίσταται στην Κρήτη", και "Ενημερωτικού χαρακτήρα η συνάντηση Κληρίδη - Σημίτη". Η "Χ" γράφει ότι μόνο τυπική μπορεί να χαρακτηρισθεί πλέον η διαδικασία όσον αφορά τη λήψη της τελικής απόφασης για τη μεταφορά των πυραύλων S300 στην Κρήτη. Σε άλλο σημείο η εφημερίδα αναφέρεται στη συνάντηση που θα γίνει σήμερα στο Προεδρικό στην οποία θα συζητηθεί το θέμα της ρύθμισης των απεργιών σε ουσιώδεις υπηρεσίες.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" αναφέρεται στη συνάντηση Κληρίδη - Σημίτη στην Αθήνα και στις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ και Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού ότι "το θέμα των πυραύλων είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου". Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στην αναστολή της προγραμματισμένης για σήμερα απεργίας των συντακτών των εφημερίδων και περιοδικών και στη συμφωνία που επιτεύχθηκε την υστάτη.

(ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΦΖ/ΓΠ)
(Ν.Γ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 29 December 1998 - 8:24:31 UTC