Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-12-09

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,09/12/1998 (ΚΥΠΕ) Οι δηλώσεις του αντιπροσώπου της Γερμανίας για το Κυπριακό, Ντέντλεφ Γκραφ Ζου Ράντζαου, ο οποίος επισκέπτεται το νησί, η επίσκεψη του Προεδρικού Απεσταλμένου των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Χόλπρουκ στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, η προκλητική πτήση τουρκικού ελικοπτέρου και η συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Κούρδων έξω από τη γαλλική πρεσβεία είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Μονομερή αφοπλισμό εισηγείται η Γερμανία" γράφει ότι την ιδέα ορισμένων ξένων για μονομερή αποστρατικοποίηση της Κύπρου, φαίνεται να συμμερίζεται ο αντιπρόσωπος της Γερμανία για το Κυπριακό, Ντέντλεφ Γκραφ Ζου Ράντζαου, σημειώνοντας ότι δεδομένων των πραγματικοτήτων στο νησί, η Κύπρος δεν μπορεί και δεν έχει τη δυνατότητα να υπερασπιστεί σε περίπτωση στρατιωτικής επιδρομής. Αλλού γράφει ότι "λόγοι ανωτέρας βίας" ανέβαλαν την αυριανή συνεδρία του Συμβουλίου Φαρμάκων, το οποίο αναμένετο ότι θα ενέκρινε την κυκλοφορία του "θαυματουργού" χαπιού κατά της ανδρικής ανικανότητας viagra στην κυπριακή αγορά.

Η "Μάχη" με τίτλο "Φόρμουλα των ΗΠΑ για μη έλευση των πυραύλων" γράφει ότι "οι ΗΠΑ ετοιμάζουν πρόταση για μη έλευση των πυραύλων, ενώ ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ θα βρίσκεται τη Δευτέρα και Τρίτη (14 - 16) στην Αθήνα. Αλλού γράφει ότι συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη γαλλική πρεσβεία πραγματοποίησαν χθες οι Κούρδοι που ζουν στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι παρόμοιες συγκεντρώσεις έγιναν σε όλη την Ευρώπη λόγω της διαφαινόμενης πρόθεσης της Γαλλίας να ξεκινήσει νομική διαδικασία εναντίον του Κούρδου ηγέτη, Αμπτουλάχ Οτσαλάν.

Η "Σημερινή" με κύριο τίτλο "Η σκυτάλη στον Χόλμπρουκ για τους πυραύλους" γράφει ότι εμπλέκεται πλέον ενεργητικά και άμεσα ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στην υπόθεση των πυραύλων με στόχο την εξεύρεση, αρχικά φόρμουλας που θα δίνει "ισχυρό άλλοθι" για την αναβολή ή τη ματαίωση της εγκατάστασης των S300 στην Κύπρο και την καλλιέργεια του εδάφους για την εν συνεχεία ανάπτυξη πρωτοβουλίας επί του Κυπριακού, μετά τις τουρκικές εκλογές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την προσεχή άνοιξη. Αλλού γράφει ότι όχι είπε η Ιερά Σύνοδος στους πρόσφυγες από την Αμμόχωστο, οι οποίοι διαμένουν στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού, να έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές που θα διεξαχθούν το Γεννάρη για ανάδειξη νέου Μητροπολίτη Λεμεσού.

Ο "Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "ΗΠΑ: Προς ουσιαστική εμπλοκή στο Κυπριακό" γράφει ότι η Ουάσιγκτον δρομολογεί εμπλοκή της στις προσπάθειες μη έλευσης των πυραύλων S300, η οποία αναμένεται να εκδηλωθεί κατά συγκεκριμένο τρόπο μετά τις 13 Δεκεμβρίου. Παράλληλα από μέρους των Αμερικανών καθίσταται σαφές ότι ουσιαστικού περιεχομένου διεργασίες γύρω από το Κυπριακό θα πρέπει να υπολογίζονται μετά τις τουρκικές εκλογές. Αλλού γράφει ότι τουρκικό ελικόπτερο παραβίασε χθες το κυπριακό εναέριο χώρο, πέταξε για λίγη ώρα πάνω από τη γραμμή αντιπαράταξης πλησίον στρατοπέδου της Εθνικής Φρουράς και γύρισε πίσω στα κατεχόμενα.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Φόρμουλα - Σωσίβιο για Κληρίδη" γράφει ότι η "Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών σε συνεργασία με τον αμερικανικό παράγοντα ετοιμάζουν πρόταση για μείωση της έντασης και των εξοπλισμών, με στόχο τη μη εγκατάσταση των πυραύλων S300. Αλλού γράφει ότι πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση του Πολιτιστικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, για το σκηνοθέτη και δάσκαλο, τη μεγάλη μορφή του θεάτρου, Κάρολο Κουν. Οπως τόνισε ο υπεύθυνος του Πολιτιστικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Καραγιάννης, "ο Κάρολος Κουν έχει ξεπεράσει τα στενά όρια της Κύπρου και της Ελλάδας και έχει καταστεί σύμβολο".

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο της θέμα ότι η Γερμανία προειδοποίησε χθε διά του ειδικού αντιπροσώπου της για το Κυπριακό ότι η εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S300 στην Κύπρο θα επηρεάσει μάλλον τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την ΕΕ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται ότι οι προβλέψεις για ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας κατά 4,7% αυτό το χρόνο παρέμειναν στην πορεία τους κατά τους πρώτους εννέα μήνες του χρόνου, χάρις στην αύξηση του τουρισμού και την αναζωογόνηση στην εσωτερική ζήτηση.

Η εβδομαδιαία "Financial Mirror" αναφέρει ότι η Ελληνική Τράπεζα Κύπρου σχεδιάζει να ανοίξει τρία νέα καταστήματα στην Ελλάδα μέσα στους επόμενους 18 μήνες, εκτός αυτού που ήδη λειτουργεί στο κέντρο της Αθήνας. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι εξαγωγείς γαλακτοκομικών προϊόντων που έχουν πολεμήσει σκληρά για να διατηρήσουν "το χαλλούμι" ως κυπριακή εμπορική επωνυμία διεθνώς, αντιμετωπίζουν μιαν απρόσμενη πρόκληση από τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι πωλούν τα προϊόντα τους τα οποία είναι κατώτερα σε ποιότητα στις περιφερειακές αγορές στη μισή τιμή.

(ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 9 December 1998 - 7:24:10 UTC