Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-12-01

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,01/12/1998 (ΚΥΠΕ) Η πρόσφατη σύσκεψη Αθηνών - Λευκωσίας και οι διάφοροι προβληματισμοί γύρω από το θέμα του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S300, κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων. Αλλα θέματα είναι το προσκύνημα στο κατεχόμενο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, η διαφωνία Πάγκαλου - Βεντρίν αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και η μείωση της ποινής των Βρετανών στρατιωτών που είχαν καταδικαστεί για τη δολοφονία της Δανέζας, Λουίζ Τζένσεν.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Διαφορετικές Αντιλήψεις Αθηνών - Λευκωσίας για τους S300" αναφέρεται σε δήλωση του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Νίκου Αναστασιάδη ότι στη σύσκεψη των Αθηνών αναπτύχθηκαν προβληματισμοί με διαφορετική αντίληψη και σκεπτικό, και σημειώνει ότι λόγω των διαφορετικών προσεγγίσεων δεν λήφθηκε οποιαδήποτε απόφαση στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Αλλού γράφει ότι με επεισόδια στο οδόφραγμα συνοδεύτηκε το προσκύνημα στο κατεχόμενο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα.

"Η Μάχη" έχει κύριο τίτλο "Παράπονα ΔΗΣΥ για 'σκληρούς Υπουργούς" και σημειώνει ότι με ορισμένες από τις ενέργειές τους οι Υπουργοί προκαλούν προβλήματα στην κυβέρνηση τα οποία έχουν και άμεσο αντίκτυπο στο κόμμα. Σε άλλη είδηση αναφέρεται σε σοβαρές διαφωνίες Αθηνών - Λευκωσίας και σε προσπάθειες για αποτροπή ρήξης, σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης μετέβη επιγόντως στην ελληνική πρωτεύουσα σε ρόλο "πυροσβέστη".

"Η Σημερινή" γράφει κάτω από τον τίτλο "Νέα 'ντε φάκτο' αναβολή στην έλευση των πυραύλων" ότι οι S300 δεν μπορούν να εγκατασταθούν στην Κύπρο μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως προβλέπει το συμβόλαιο Κύπρου - Ρωσίας, λόγω ανεπάρκειας χρόνου και τεχνικών δυσκολιών. Σε άλλο σημείο αναφέρεται σε νέο κρούσμα κατασκοπείας σε βάρος της Εθνικής Φρουράς, η οποία όπως αναφέρει, επισημάνθηκε από την παρατηρητικότητα πολίτη.

Ο "Φιλελεύθερος" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Προσωπική Παρέμβαση Κόφι Αναν για τους S300" αναφέρεται στην αναμενόμενη προσωπική παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, για τους S300 και επικαλούμενος πληροφορίες του γράφει ότι η παρέμβαση τοποθετείται γύρω στις 20 Δεκεμβρίου και θα αποτελέσει ενδεχόμενη διέξοδο στην ένταση και απεμπλοκή από το θέμα της εγκατάστασης ή όχι των πυραύλων. Επίσης αναφέρεται στα επεισόδια χθες στο οδόφραγμα μεταξύ μελών του ΠΑΚ και συγγενών αγνοουμένων από τη μια και αστυνομικών από την άλλη.

Η "Χαραυγή" προβάλλει δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια κάτω από τον τίτλο "Χρειάζεται ψυχραιμία και συναπόφαση" στο θέμα των S300 και σημειώνει την ανησυχία του κόμματος ως προς τη μέθοδο που ακολουθεί η πολιτική ηγεσία. Αλλού αναφέρει ότι υπήρχε πλήρης διάσταση απόψεων, σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Γαλλίας, Θεόδωρου Πάγκαλου και Ιμπέρ Βεντρίν.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" αναφέρεται πρωτοσέλιδα στη χθεσινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για μείωση της ποινής που είχε επιβληθεί στους τρεις Βρετανούς στρατιώτες για το φόνο της Λουίζ Τζένσεν από ισόβια σε 25 χρόνια και σημειώνει την απογοήτευση της μητέρας του θύματος για την απόφαση. Ακόμη αναφέρεται στην ανησυχία του κυπριακού λαού αναφορικά με το θέμα των S300 και για το κατά πόσο το θέμα αυτό θα βλάψει την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

(ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΕΜ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 1 December 1998 - 8:24:07 UTC