Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-11-27

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,27/11/1998 (ΚΥΠΕ) Η σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, στην Αθήνα και τα σενάρια γύρω από τους πυραύλους S300, οι αποφάσεις που θα κοινοποιήσει σήμερα η εξ υπουργών επιτροπή για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί σχετικά με το θέμα των κυβερνητικών γιατρών, καθώς και η χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν το σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Νέα καθυστέρηση για τους S300 αποφασίζεται σήμερα" γράφει ότι το κλειδί στο θέμα του μέλλοντος των πυραύλων S300 έδωσε στην πραγματκότητα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, χαράσσοντας το είδος της απόφασης που θα ληφθεί, παρόλον ότι δεν αναμένεται να ανακοινωθεί οτιδήποτε μετά τη σημερινή κρίσιμη συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη. Αλλού γράφει ότι επιστροφή στην ομαλότητα ή επ' αόριστον απεργία "ψηφίζει" σήμερα η εξ υπουργών επιτροπή, η οποία πρόκειται να κοινοποιήσει στα ενδιαφερόμενα μέρη τις αποφάσεις της αναφορικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στην πορεία επίλυσης των προβλημάτων των κυβερνητικών γιατρών.

Η "Μάχη" με κύριο τίτλο "Ο Κληρίδης επιμένει να τους φέρει" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης, στη σημερινή συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, θα επιμείνει στην άποψή του για εγκατάσταση των πυραύλων S300 στην Κύπρο. Αλλού γράφει ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας κατά τη χθεσινή της συνεδρία συζήτησε μεταξύ άλλων και την αγορά αλεξίσφαιρων γιλέκων για την Εθνική Φρουρά και σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας η Επιτροπή αρνήθηκε να αποδεσμεύσει το σχετικό κονδύλι για την αγορά των αλεξίσφαιρων γιλέκων τα οποία προορίζονται για την ατομική ασφάλεια της Εθνικής Φρουράς λόγω του ότι προέρχονται από το Ισραήλ.

Η Σημερινή με κύριο τίτλο "Παγιδευμένοι οι S300 σε 4 σενάρια" γράφει ότι οι S300 βρίσκονται παγιδευμένοι σε τέσσερα σενάρια με διαζευκτικούς προορισμούς την Κρήτη ή την Κύπρο, προσθέτοντας ότι κατά τη σημερινή σύσκεψη των Αθηνών θα επιδιωχθεί η αποφυγή ανοικτών διαφωνιών και η μεταφορά του βάρους των ευθυνών στο Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου. Αλλού γράφει ότι το "Σίγμα" αποκάλυψε τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του παραιτηθέντος Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου και του Ανδρέα Γεωργιάδη, γνωστού ως Κεραυνού, θέμα της οποίας ήταν ο θησαυρός της Σαν Πέτρος, τον οποίο αναζητούσε ο Χρύσανθος στις Φιλιππίνες και όπως φαίνεται από τη συνομιλία τελικά τον αντίκρισε.

Ο "Φιλελεύθερος" με κύριο θέμα "Συζήτηση επί όλων των πτυχών σήμερα" γράφει ότι με τη φράση "οι πύραυλοι δεν είναι αυτοσκοπός" και δίνοντας έμφαση ότι είναι ένα από τα μέσα που χρησιμοποιούνται προκειμένου να εξασφαλιστεί κινητικότητα στο Κυπριακό ή να επιτευχθεί πρόοδος στη μείωση της έντασης, ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης φωτογράφισε την τακτική που η Αθήνα επιθυμεί να ακολουθείται σε σχέση με τους S300. Αλλού γράφει ότι ο Χρήστος Πουργουρίδης κατά τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου εξέφρασε φόβους για διαγραφή του από το ΔΗΣΥ, ενώ ζητούσε το θέμα της ετοιμασίας έκθεσης για πολιτικές ευθύνες του Υπουργού Εσωτερικών, Ντίνου Μιχαηλίδη.

Η "Χαραυγή" στεγάζει την κύρια είδησή της κάτω από τον τίτλο, "Δεν είναι αυτοσκοπός οι πύραυλοι". Αναφέρεται στις δηλώσεις του Ελληνα Πρωθυπουργού και γράφει ότι ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση της έντασης θα δοθεί σήμερα στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με περιορισμό των εξοπλισμών. Παραθέτει δήλωσεις του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος καλεί τον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη να τοποθετηθεί πάνω στο θέμα. Αλλού γράφει ότι μηδενικές μέχρι ελάχιστες είναι οι πιθανότητες η κυβέρνηση να τηρήσει τη δέσμευσή της να μετακινήσει τα διϋλιστήρια Λάρνακας.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα της "Κληρίδης - Σημίτης διαβουλεύσεις για τους S300". Οπως γράφει, η κυβέρνηση χθες επέμενε ότι η σημερινή συνάντηση του μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη με τον Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη δεν θα επικεντρωθεί πάνω στους S300. Γράφει επίσης ότι το συγκρότημα των Κυπριακών Αερογραμμών ανακοίνωσε κέρδη 13,6 εκ. λιρών πριν τη φορολογία τους πρώτους εννέα μήνες του 1998.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία "Cyprus Weekly" στο πρωτοσέλιδό της γράφει "S300 - Η ώρα της αλήθειας". Ελλάδα και Κύπρος θα πραγματοποιήσουν σύνοδο στην Αθήνα σήμερα για να συζητήσουν κατά πόσο η Κύπρος θα πρέπει να προχωρήσει με την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων το τέλος του χρόνου. Αλλού, η "CW" αναφέρεται στο προσκύνημα στον Απόστολο Ανδρέα την ερχόμενη Δευτέρα, ανήμερα της γιορτής του Αγίου. Συνολικά θα μεταβούν 1.200 άτομα και 39 άρρωστα παιδιά. Είναι το τέταρτο προσκύνημα σε δύο χρόνια.

(ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΑΧΡ/ΓΠ)
(Α.Α.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 27 November 1998 - 8:24:09 UTC