Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-11-03

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Aνασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,03/11/1998 (ΚΥΠΕ) Η πρώτη επίσημη επίσκεψη Ισραηλινού Προέδρου στην Κύπρο και οι συνομιλίες του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη προβάλλονται σχεδόν από το σύνολο του σημερινού κυπριακού Τύπου. Προβάλλονται επίσης η συνάντηση του Ρώσου πρέσβη με το ΓΓ του ΑΚΕΛ, η έκθεση του ιατροδικαστή Μάριου Ματσάκη για τη βία που άσκησαν άνδρες της ΜΜΑΔ εναντίον λαθρομεταναστών, ο ραδιομαραθώνιος καθώς και το θέμα που αφορά την αντικατάσταση των δύο παραιτηθέντων από το Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα της με τίτλο "Η Τουρκοισραηλινή Συμφωνία σκιάζει την επίσκεψη Βάισμαν" γράφει ότι η τουρκοισραηλινή στρατιωτική συμφωνία κυριαρχεί σε όλα τα επίπεδα της επίσκεψης του Προέδρου του Ισραήλ στην Κύπρο, σε βαθμό που η πρώτη επίσκεψη αρχηγού του κράτους του Ισραήλ στην Κυπριακή Δημοκρατία να μετατρέπει σε μια διαρκή προσπάθεια διασκέδασης των ανησυχιών των Κυπρίων από τη συμφωνία. Αλλού γράφει ότι σε "πορεία σύγκρουσης" φαίνεται ότι βρίσκονται το Υπουργείο Αμυνας και ο ίδιος ο Υπουργός Γιαννάκης Ομήρου, με την Επιτροπή Αμυνας της Βουλής.

Η "Μάχη" με κύριο τίτλο "Ναι, πήρε και το ΔΗΚΟ λεφτά από το Γιάγκο" γράφει ότι και το ΔΗΚΟ πήρε χρήματα από τον Γιάγκο Παπαδόπουλο κατά την προεκλογική εκστρατεία των Προεδρικών του 1998, αφού σύμφωνα με τα δελτία εισφορών του κόμματος πήραν 25 και πέντε χιλιάδες αντίστοιχα. Αλλού γράφει ότι όπως διαφάνηκε χθες στη Βουλή η έκθεση εξ 120 σελίδων που υπέβαλε ο ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης στο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, δεν επιρρίπτει ευθύνες στους αστυνομικούς που πήραν μέρος στην επιχείρηση για καταστολή της εξέγερσης των λαθρομεταναστών στα κρατητήρια Λάρνακας.

Η "Σημερινή" με κύριο θέμα "Ισρηλινή στήριξη προς την Κύπρο" γράφει ότι ως σημαντικό διαμετακομιστικό χώρο εμπορικών και οικονομικών συναλλαγών προς τις αραβικές χώρες και την Ευρώπη αντιλαμβάνονται την Κύπρο οι Ισραηλινοί και ότι προσδοκάται η εδραίωση και η παραπέρα ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του Βουλευτή, Χρήστου Πουργουρίδη, ότι θέμα πολιτικών ευθυνών για τον Υπουργό Εσωτερικών, Ντίνο Μιχαηλίδη, όσον αφορά στις οικονομικές δραστηριότητές του, υπάρχει και θα υπάρχει ανεξάρτητα από τα όσα περιέχονται στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας.

Ο "Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Η Συμφωνία με Τουρκία στο επίκεντρο επαφών" αναφέρει πως στο επίκεντρο των συνομιλιών του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, με τον Ισραηλινό Πρόεδρο, Εζερ Βάισμαν, χθες στη Λευκωσία βρέθηκε η συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας Ισραήλ - Τουρκίας. Αλλού γράφει ότι στην περίπτωση που το "λειψό", όπως αναφέρει, Συμβούλιο της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου εμμείνει στη θέση του να μην παραιτηθεί, τότε το Υπουργικό Συμβούλιο θα διορίσει δύο νέα πρόσωπα προς αντικατάστσαη των παραιτηθέντων Νίκου Λακούφη, αντιπροέδρου, και Ανδρέα Χριστοδουλίδη, μέλους.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Αγαστές οι σχέσεις ΑΚΕΛ - Ρωσίας" προβάλλει δηλώσεις του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, πως "το ΑΚΕΛ "είναι πρωτοπόρο στη μάχη" για να αναπτυχθούν περαιτέρω οι φιλικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και της Ρωσίας. Αλλού γράφει ότι από αμοντάριστα τηλεοπτικά πλάνα της επιχείρησης για καταστολή της εξέγερσης των λαθρομεταναστών στα κρατητήρια Λάρνακας που προβλήθηκαν στη συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, "διαπιστώθηκε ότι καμιά εξέγερση δεν υπήρξε, η οποία να δικαιολογεί τα όσα επακολούθησαν".

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" με τίτλο "Το Ισραήλ δεν θέλει το κακό σας" αφιερώνει την πρωτοσέλιδη είδησή της στη χθεσινή, προσπάθεια του Προέδρου του Ισραήλ, Εζερ Βάισμαν, να διασκεδάσει τους φόβους της Κύπρου όσον αφορά "τις στενές στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας". Αναφέρεται ακόμα στο ραδιομαραθώνιο για παιδιά με ειδικές ανάγκες, που διανύει σήμερα τη δεύτερη μέρα του αγώνα για ευαισθητοποίηση του κοινού στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά αυτά.

(ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΝΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 3 November 1998 - 7:24:07 UTC